Intre nebunia cumparaturilor cadourilor de Craciun, vinerile negre cu reduceri, perioada incarcata de inchidere de an la birou, programarea vacantei de Revelion, si toata agitatia asta generala de sarbatori, ramane foarte putin timp in care sa ne oprim si sa facem ordine in probleme si in stilul de viata. Postul Craciunului ar trebui sa fie una dintre perioadele cele mai linistite din an, cand, alaturi de natura care se acopera de zapada si reduce consumul la minim, pastrand energia vitala ascunsa sub pamant, in radacini si tuberculi, ar trebui sa ne intoarcem catre noi insine, sa ne analizam, sa eliminam energiile negative, ajutand organismul sa se detoxifieze printr-o alimentatie sanatoasa. La fel ca toate sarbatorile si obiceiurile crestine sau pagane, postul este o perioada-simbol, care nu trebuie luata ca atare (adica eliminate produsele de origine animala, si nevorbit urat acasa), ci trebuie vazuta ca o perioada de tranzitie.

De tranzitie catre o varianta mai buna a noastra, fara energii negative acumulate, cu deschidere catre natura si catre ciclurile energetice ale acesteia, cu detasare fata de problemele trecatoare, cu un organism hranit cu nutrienti de calitate, plini de energie negativa.

In primul rand, trebuie sa scapam de ideea ca mancarea de post inseamna snitele, carnati si pateuri de soia cu diversi aditivi si uleiuri vegetale, alaturi de cartofi, fasole si varza calita in fiecare zi. In fiecare zi auzim “evitati excesul de sare, zahar si grasimi” – ei bine, produsele de post din soia sunt facute in cea mai mare parte din ingredientele de mai sus.

In trecut, mancarurile de post erau foarte sanatoase si foarte gustoase. In casele taranilor, postul Craciunului aducea curatenie sufleteasca si trupeasca, iar mancarurile erau simple, preparate numai din ingrediente sanatoase, pline de nutrienti, crescute local si in acord energetic cu organismul:

turte de grau, mamaliga de malai sau mei (surse de aminoacizi si minerale)

supe si ciorbe de linte, varza și fasole, iar în unele zone, naut si hrisca (surse de proteine)

ciuperci uscate (surse de proteine)

radacinoase – morcov, patrunjel, telina, sfecla (surse de vitamine si minerale)

seminte de dovleac si de floarea soarelui, nuci (surse de grasimin sanatoase)

fructe – mere, pere, gutui, si miere de albine (surse de vitamine si aminoacizi)

Astazi, cu aparatura pe care o avem si cu studiile stiintifice legate de importanta ingredientelor proaspete, putem beneficia mai intens de aceste ingrediente – sucuri proaspete facute la storcator, lapte vegetal facut in casa, tot felul de retete raw facute la deshidrator, germeni de grau, naut, linte, etc. In plus, putem imbunatati aportul de vitamine si minerale cu fructe si legume care sunt acum in sezon in alte tari (mango, avocado, banane), dar de care nu trebuie sa abuzam, pentru ca nu stim exact sursa de provenienta, timpul trecut de la momentul recoltarii si in plus nu corespund energetic cu organismul nostru, pentru ca nu sunt cultivate local.

Iata ce ingrediente cred eu ca ar trebui folosite in aceasta perioada de post:

radacinoase de la piata sau de la producatorii bio sau care macar nu folosesc pesticide (cum ar fi Cosul de Legume, Microferma Biodumbrava, Legume Fericite, ca sa enumar doar cativa care fac livrari in Bucuresti) – patrunjel, morcov, pastarnac, sfecla, telina, cartofi, napi (am gasit o taraba cu napi romanesti in Piata Domenii, se pare ca napii sunt excelenti pentru reglarea glicemiei) – folosite in supe, ciorbe, la cuptor sau in sucuri proaspete;

nuci si seminte (nuci romanesti, migdale, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de in, eventual seminte de chia din cand in cand) – cel mai usor de digerat hidratate peste noapte, si minunate la snack

boabe de toate felurilenaut, fasole Mung, fasole romaneasca alba sau pestrita, fasole neagra, hriscalinte – adaugate in supe, salate, chilli-uri rapide – pentru aport de proteine

fainuri integrale – pentru aport de enzime si aminoacizi

fructe uscate sau congelate, precum si fructe de toamna crude care se pot pastra in camara, invelite in ziare (mere, pere, gutui) – transformate in smoothie-uri, sau mancate ca atare

fructe si legume de export, care sunt in sezon in alte tari – banane, mango, citrice, rodii, nuca de cocos si mai ales avocado – amestecate in salate, in smoothie sau mancate ca atare

legume cu frunze verzi – patrunjel verde din piata, cu frunze micute, broccoli, conopida, varza (inclusiv cea rosie) – cel mai bine consumate crude

muraturi de casa, in saramura, sau fermentate natural – ca sursa de probiotice

masline naturale – eu consum numai sortimentul Kalamata, pentru ca am observat pe etichetele de la supermarket-uri ca maslinele negre contin un E care nu are ce cauta acolo

germeni de tot felul de seminte (pe care ii puteti prepara in casa ca aici, sau cumparati – se gasesc acum si la supermarket-uri in mare varietate – schinduff, ceapa verde, linte, broccoli – mare atentie la data de expirare, pentru ca germenii nu traiesc mai mult de o saptamana)

Ligia are un articol foarte complex legat de ce cruditati sa consumam iarna si, foarte important, cum sa eliminam pesticidele de pe coaja fructelor si legumelor.

Daca sunteti foarte pofticiosi, iata cateva idei simple pentru a transforma felurile tale preferate in feluri de post:

1. Inlocuieste carnea cu linte, naut, quinoa sau fasole – toate acestea contin proteine de calitate care se metabolizeaza lent, si pot fi baza unor preparate delicioase si satioase:

Burger de naut (oul se inlocuieste cu seminte de in)

Burger de quinoa si sfecla

Mancare de linte cu rosii

Chilli rapid de fasole

Supa minestrone

2. Foloseste condimente cat mai variate, pentru a inlocui gustul carnii – turmeric, curry, lemongrass, piper sichuan, si ingrediente cu specificul gastronomiei din care face parte preparatul – lapte de cocos, sos de soia

Sarmalute arabesti cu orez in foi de vita

Ardei umpluti cu orez, reteta greceasca

Curry indian de conopida si lapte de cocos

Sushi vegan cu quinoa

Salata ruseasca, cu sfecla rosie

3. Inlocuieste ouale cu seminte sau faina de in – consistenta va fi aceeasi, si digestia va avea numai de castigat

Tarta vegana cu tofu si sumac

4. Foloseste avocado transformat in pasta cu lamaie si ulei, in blender, in loc de maioneza

5. Inlocuieste smantana cu crema de caju (caju lasat la inmuiat peste noapte, si bagat la blender impreuna cu apa si putin ulei) si frisca din comert cu spuma de cocos (coaja rasa de cocos, amestecata cu apa si bagata la blender pana capata consistenta cremoasa)

Toate aceste idei te pot ajuta sa transformi perioada postului dintr-o perioada de abtineri si atac asupra organismului cu mancaruri greu digerabile, intr-o perioada de detoxifiere usoara, si de respiro pentru ficat si intreg sistemul digestiv. Ca orice lucru pe care-l facem Detoxifierea poate fi “ajutata” si mai mult daca in fiecare zi va faceti un obicei din a consuma suc de sfecla rosie, mar si morcov, recunoscut pentru proprietatile detoxifiante, energizante si chiar de vindecare, de cate ori aveti ocazia sa beti bors de casa, care este bogat in complexul de vitamine B, si sa savurati o salata detox, alaturi de un preparat de post sau simpla, ca fel principal.

De asemenea, incercati sa consumati cat mai multe ingrediente crude, in retete raw, pentru a hrani organismul cu nutrientii necesari in perioada rece. Este bine chiar sa ne alegem o zi pe saptamana in care sa consumam numai fructe si legume crude. Daca nu avem timp sa preparam salate si alte preparate raw, putem apela la restaurantele vegetariene si raw vegane care fac livrari la birou si acasa.

Iata si un model de meniu de post pentru o saptamana pe care l-am pregatit anul trecut si care este una dintre cele mai vizitate pagini de pe blog in aceasta perioada.

Pentru mai multe idei de retete de post sanatoase, va recomand:

Carte de Bucate Manastiresti

Ligia Pop – Germeni si Vlastari

Radu Anton Roman – Bucate de Post

Surse:

Formula AS

Ligia Pop