Primesc o multime de intrebari pe blog, legate de dieta vegetariana, care graviteaza in jurul subiectului – “incerc sa ma las de carne, dar mi-e foame tot timpul, nu am timp sa gatesc”. Mi-am dat seama ca lucrurile pot parea foarte complicate pentru cineva care este obisnuit sa arunce o bucata de carne in tigaie, sa mai puna alaturi niste cartofi si gata masa. Te trezesti dintr-o data fara cel-mai-la-indemana-si-cel-mai-satios ingredient – carnea, ti-e foame in permanenta, ai pus deja 2-3 kilograme in plus si te intrebi pentru ce iti trebuie tie dieta vegetariana cand stai atat de prost cu timpul si numai de gatit sanatos cu orele nu-ti arde tie acum.
Ei bine, poti sa fii vegetarian, si inca unul sanatos, si fara sa pierzi prea mult timp in bucatarie. Eu am aflat secretul pe parcursul anilor in care am incercat tot felul de combinatii, in perioade in care nu existau atat de multe resurse ca acum. Pe parcursul anilor organismul eu a invatat sa ceara singur ce si cat are nevoie din atatea tipuri de alimente disponibile. Pe parcursul anilor am invatat care sunt principalele ingrediente care nu trebuie sa lipseasca niciodata din camara unui vegetarian, si, mai mult, cum pot sa le combin pentru a beneficia la maxim de nutrientii pe care ii contin.
Astazi vom afla impreuna care este secretul unei alimentatii vegetariene sanatoase. O dieta vegetariana care sa te faca sa te simti bine, sa nu te tina cu gandul la toate carnurile pe care le-ai lasat in spate, sa nu te tina prins intre pofta de carne si parerea de rau ca animalutele trebuie sa moara ca sa iti satisfaci tu poftele, sa nu iti consume timp pretios cu statul in bucatarie, si sa te umple de energie. O dieta vegetariana care o sa te transforme intr-o versiune mai buna de-a ta 🙂
Secretul este unul foarte la indemana. Sunt cateva ingrediente pe care trebuie sa le ai in permanenta in casa, si care iti dau acces la o multime de retete foarte simple si repede de facut, asigurandu-ti totodata necesarul de nutrienti pentru ca organismul sa functioneze la maxim.
Atunci cand inveti sa alegi ingredientele-cheie, pe care le ai in permanenta in bucatarie, vei vedea ca multe lucruri incep sa devina mai mici – lista de cumparaturi, timpul pierdut in bucatarie si factura de la supermarket. Vei avea nevoie insa sa ajungi de cel putin 2 ori pe saptamana la piata, pentru a te aproviziona cu legume si fructe proaspete, de sezon. Mai ales acum, vara, cand de la saptamana la saptamana apar alte fructe si legume, care se coc pe rand.
1. Grasimi naturale – unt de cocos, uleiuri presate la rece, avocado
Untul de cocos este o minune pentru organism. Cu textura catifelata, aroma discreta si gustul fin de nuci, untul de cocos este varianta prietenoasa pentru colesterol a untului. Nu numai ca nu ingreuneaza arterele, dar creste si valorile colesterolului bun si ajuta la buna functionare a tiroidei. Cel mai usor il integrezi in aluatul de tarta, ca sa obtii o varianta mult mai sanatoasa si usor tolerabila de catre organism. Iata cateva retete de tarte unde poti folosi untul de cocos:
Tarta vegana cu tofu si verdeturi proaspete
Mini tarta cu mere, cocos si cardamom
Galette cu ciuperci si ceapa verde
Tarta cu dovlecel si busuioc rosu
Tarta usoara de vara cu piersici si caise
Nici una dintre aceste tarte nu se pregateste in mai mult de jumatate de ora.
Pentru salate este bine sa ai in permanenta in casa un ulei de masline extravirgin, care previne aparitia bolilor de inima, este plin de antioxidanti si scade incidenta afectiunilor ficatului.
Avocado-ul este o minune naturala, plin de vitamine si minerale, si mai ales de grasimi bune. Un avocado bine copt, amestecat cu ulei de masline, lamaie si usturoi, se poate transforma in 2-3 minute intr-un spread delicios, foarte sanatos si satios. Un alt secret este sa-l integrezi in salate, pentru ca acestea sa fie mai satioase, ca in reteta de
Salata detoxifianta cu patrunjel, rodie, avocado si germeni de fasole Mung
2. Fructe si legume de sezon
Acestea, impreuna cu plantele aromatice, sunt motivul pentru care este bine sa-ti faci un obicei din a ajunge la piata de cel putin doua ori pe saptamana. Poate ca expresia “esti ceea ce mananci” este deja plictisitoare, insa foarte adevarata – cu cat ne hranim celulele cu mai multi nutrienti proaspeti, cu substante vii, cu atat vom fi mai plini de energie. Fructele si legumele de sezon cumparate de la piata vin de cele mai multe ori cu garantia ca sunt proaspat culese, si nu aduse din cine stie ce tara, purtate cu saptamanile prin containere, si apoi gazate pentru a accelera procesul de coacere. Imi place sa mananc fructele si legumele de cele mai multe ori crude, neprocesate, pentru ca ma fascineaza explozia de gusturi si arome, dar si pentru a beneficia la maxim de nutrientii pe care ii contin. Le mai transform in fresh-uri, sucul meu preferat fiind cel din mere, sfecla rosie, morcov si telina, care este alcalinizant si plin de antioxidanti, si un aliat in lupta impotriva aparitiei cancerului.
Am facut pe blog o categorie speciala de Fructe si Legume de Sezon, urmeaza sa ii fac un update pentru sezonul de vara.
3. Seminte germinate
Ce se intampla in semintele care germineaza este un adevarat miracol. Cum este posibil ca din boabele de naut sau fasole care par moarte, uscate si ambalate cu luni in urma, sa iasa atata magie cu doar cateva picaturi de apa. De fiecare data cand vad coltisorii proaspeti spargand invelisul semintei imi dau seama cat de minunata este si cat de putine stim despre viata. In timpul germinarii, semintele devin un adevarat cocktail energetic pentru a ajuta noua plantuta sa iasa la lumina, se produce un amestec de aminoacizi, minerale si vitamine care iti vor hrani celulele cu energie pura.
Nu este nevoie sa ai neaparat cu dehidrator ca sa obtii seminte germinate. Eu obtin germenii de naut, grau sau fasole mung foarte simplu – pun boabele intr-un vas de sticla sau intr-o oala de email, impreuna cu apa plata, si le las peste noapte la inmuiat. Dimineata scurg apa, le clatesc si le las in acelasi vas intr-un loc ferit. Cand mai trec prin bucatarie, le mai clatesc, de 3-4 ori in total in cursul zilei. Spre seara deja incep sa apara primii coltisori. Ii mai las pana a doua zi dimineata, si apoi ii trec intr-un borcan curat si-i tin la frigider 3-4 zile.
Poti folosi germenii proaspeti in salate, in iaurtul de la micul dejun, ii poti adauga in tot felul de mancaruri cu sos sau in alaturi de legume sotate la wok in stil chinezesc, cu sos de soia.
Gasesti AICI cateva retete simple in care poti folosi seminte germinate.
4. Boabe integrale – naut, fasole, quinoa, hrisca, linte, amaranth
Acestea sunt baza pentru mancarurile mai consistente, pentru cina sau pranz. Ele nu trebuie sa lipseasca niciodata din bucataria unui vegetarian. Este suficient sa le fierbi intre 15 -30 minute, sa adaugi un sos simplu de rosii, sau ulei de masline si plante aromatice, sa adaugi si o salata langa, si gata, si ai obtinut o masa pe cinste, savuroasa si sanatoasa. Boabele integrale sunt perfect si pentru burgeri vegetali, pe care-i poti servi
Boabele integrale sunt secretul satietatii in dieta vegetariana. Contin o cantitate mare de proteine care suplinesc lipsa carnii, dar si fibre care iti dau senzatia de satietate, precum si carbohidrati cu ardere lenta, care te vor face sa te simti satul pe o perioada mai lunga de timp. Au putine calorii, si daca le mananci in combinatii cu salate proaspete, nu trebuie sa-ti faci griji pentru silueta.
Iata cateva retete simple si rapide in care poti folosi boabe integrale:
Mancare rapida si delicioasa de linte cu rosii proaspete
Burger de quinoa si sfecla rosie
Fasole zdrobita aromata cu tarhon
5. Faina integrala
De cand am descoperit cat de usor se face painea in casa, m-am imprietenit si cu faina integrala. Faina alba, pentru a rezista mai mult, este tratata pentru a omori toti nutrientii care sunt perisabili, si este imbogatita cu tot felul de amelioratori pentru a da randament la crescut. Faina integrala este rezultatul macinarii bobului de grau intreg, cu pastrarea nutrientilor din acesta. Este drept ca datorita macinarii automate, se pierde mult din valoarea nutritiva, insa este tare greu, ca orasean, sa gasesti o moara traditionala unde graul se macina mecanic, ca pe vremuri. Eu folosesc faina integrala de la 7 Spice, macinis dietetic de la Dobrogea, tarate si faina de secara de la Pirifan.
Desi mi-as dori sa stiu sa lucrez cu maia, si sa obtin paine ca in povesti, asa cum face Codruta, deocamdata ma rezum la varianta scurta, in care doar amestec faina cu drojdie, apa, zahar si sare (aromata cu masline, ceapa, usturoi, rosii uscate, rozmarin, si ce imi mai trece prin cap) si obtin o painica gustoasa si mult mai sanatoasa decat orice paine din comert.
Iata doua dintre painicile mele rapide
6. Seminte si nuci crude
Migdale, seminte de pin, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, caju, nuci romanesti sau seminte de in, oricare dintre ele trebuie sa fie o prezenta constanta in bucataria vegetarianului, pentru ca sunt o sursa minunata de vitamine, minerale, fibre si grasimi benefice pentru functionarea la maxim a celulelor creierului. Mai mult, consumate dupa ce au stat la inmuiat in apa plata cateva ore, sau peste noapte, semintele au un aport de aminoacizi necesari bunei functionari a sistemului digestiv. Le poti folosi in salate, in pesto, in humus, in mancaruri arabesti (de exemplu un orez integral aromat cu sofran, cu caju si seminte de floarea soarelui), dar simple, ca snack-uri sanatoase in timpul orelor de birou, sau transformate in lapte vegetal (in special migdalele).
Iata o reteta usoara unde poti folosi seminte de orice fel:
Salata detox cu plante de primavara
Acestea sunt cele cateva ingrediente de baza care mie nu-mi lipsesc niciodata din bucatarie. Sunt mult mai multe alimente pe care le consum, insa intotdeauna in combinatie cu unul din ingredientele de mai sus. De exemplu – iaurt (alaturi de fructe proaspete, germeni, ca sos tzatziki langa burgeri vegetali, vinete la gratar sau chiftele de dovlecel), oua (alaturi sau in salata), alge marine (spirulina si chlorella pudra sau pastile, sau alge nori, la prepararea sushi-ului vegetarian), fructe uscate (goji), branza sau tofu. In ultima perioada am redus drastic consumul de lactate, lapte nu mai consum de cel putin jumatate de an, iar branza mananc o data la 2-3 zile. In schimb, humusul este nelipsit de la noi din casa, iar fructele si legumele proaspete sunt intotdeauna in frigider.
Sper ca aceasta “incursiune” la mine in bucatarie sa fie de ajutor celor care vor sa inceapa o dieta vegetariana, si astept cu interes comentariile voastre despre ce mai trebuie adaugat sau ce folositi voi in bucatarie cu predilectie.
Buna tuturor,
Am renuntat la carne de 6 luni ,perioada in care am devenit foarte atenta ce si cat mananc.Ma simt foarte bine , o multime de afectiuni pe care le aveam au disparut pur si simplu.O singura”suparare”mai am:nu reusesc sa slabesc nici macar un kilogram.Spuneti-mi ,va rog,unde gresesc?
Mihaela, este probabil o perioada de adaptare a organismului. Oricum, a fi vegetarian nu inseamna a fi neaparat slab, pierderea in greutate este mai degraba efectul adoptarii unei alimentatii raw. Daca vrei sa pierzi in greutate 2-3 kilograme, elimina pentru o saptamana orice produse animale (lapte, iaurt, branza), cartofii si painea, si o sa vezi ca se simte imediat. Multumesc mult pentru vizita, si daca mai pot sa-ti raspund la vreo intrebare, spune-mi!
Mirela, ai dreptate, totul sta in moderatie, regula valabila cam pentru…orice 🙂
Faci sa para asa de usor sa fii vegetarian, dar momentan ma numar printre cei care nu pot renunta la carne, poate si pentru ca trebuie sa0i gatesc sotului meu care nu vrea sa devina vegetarian. De unde cumperi seminte pentru germinat? Trebuie sa fie speciale pt germinare?
Si eu ii gatesc prietenului meu, care nu e vegetarian, insa in ultima perioada consuma carne din ce in ce mai rar, asta de-abia dupa 6 ani de cand suntem impreuna. O sa-si dea seama in timp ca se simte mai bine atunci cand nu consuma carne, si atunci o sa ai si tu viata mai usoara 🙂 Pentru germinat iau asa: nautul de oriunde (a mers germinat si cel de la Mega, grecesc, si Jasmin de la Carrefour), fasolea Mung o iau de la magazinul arabesc Al Amir din Piata Crangasi (unde au si o multime de condimente interesante de-ale lor, si un humus bunicel), iar graul la fel, de oriunde. Nu am luat special pentru germinat, insa toate au incoltit la 2 zile dupa ce am inceput procesul. Germinarea asta simpla, in vas de email sau sticla, si beneficiile sucului de sfecla si morcovi le-am invatat de la o prietena care se lupta cu cancerul, si care nu are resurse pentru deshidratoare si storcatoare scumpe.
Foarte interesanta postare si bine venita pentru cei care sunt incepatori in acest proces de tranzitie dar si inspirativ pt cei care “sunt mai vechi”. Este adevarat ca orice inceput este greu si orice obicei folosit de ani de zile (chiar de la cateva luni cand parintii diversifica alimentatia)este de durata inlaturarea lui…..dar nimic bun nu se face fara efort. Deci cititi ce spune Ana ca stie ea ce stie!!! Bravo!
Multumesc, Tatiana! Si orice informatie in plus e binevenita!
Foarte binevenit acest articol, in special pentru cei care sunt incepatori. Tot timpul ma intreaba lumea si mai vrea si retete, acum o sa le dau direct linkul catre articolul tau 🙂
Esti o draguta, Dana! <3
Ah, si ce bine arata rosia aia de pe tava! M-ai facut sa salivez. Ce dor mi-e de o rosie romaneasca din gradina!
Inca nu se gasesc nici la noi rosii crescute la soare, in gradina, de-abia pe la inceputul lui iulie sa apara, inca sunt de solar, dar oricum, au gust ok…
Adevarul este ca sunt inebunit dupa consumul laptului, insa ma indoesc ca cocosul are aceasi valoare nutritiva ca si laptele, ma refer la acel unt mai exact.
Totusi sunt mai mult decat impresionat de astfel de poastari, motiv pentru care va sunt recunoscator.
Ce ar inlocui carnea de pui?
Carnea se inlocuieste atat ca textura, cat si ca valoare nutritiva cu boabele de linte, naut, fasole, quinoa – bogate in proteine si fibre. Este drept ca fiecare ingredient are valoarea lui nutritiva, si nu o sa gasesti niciodata doua alimente la fel, insa daca vrei sa renunti la partea nesanatoasa a unui ingredient, poti cauta proprietatile lui bune care se regasesc intr-un ingredient mai sanatos. Daca iti place sa consumi mult lapte, iti recomand sa cauti o sursa de lapte de tara, fie din piata, de la tarani, fie de la fermele certificate, unde e bine sa faci o vizita inainte, sa vezi in ce conditii traiesc vacutele sau capritele. Laptele din comert este pasteurizat si cred ca pastreaza mult prea putine dintre proprietatile nutritive pentru care il cauti. Iti urez mult succes cu inlocuirea produselor, si te mai astept cu intrebari sau observatii! Cu drag, Ana
Ana, pe bune, ar trebui sa scrie undeva MARE. Vegetarienii sunt (mai) FRUMOSI. Frumosi inside&out.
Pe bune,toti proprietarii de bloguri vegetariene, vegane, raw-vegane etc, sunt frumosi bine :).
Pozele tale sunt asa frumoase incat uneori ma satur uitandu-ma la ele 🙂 si datorita blogului tau mai mereu incerc cateva nou. Azi – fasole Mung.
Deci multumesc, oameni frumosi!
Eu cred ca toti oamenii au un vegetarian frumos ascuns undeva inlauntru, doar ca il descopera si-l aduc la suprafata mai greu 🙂 Ana, daca eu am reusit sa te conving sa incerci ceva nou, sunt mai mult decat multumita si inseamna ca mesajul blogului meu ajunge exact acolo unde trebuie! Eu multumesc ca esti aici, si ca citesti, si ca imi lasi si un feedback atat de sincer!
Draga Ana. Ideea ta cu kitul vegetariana este extraordinara. Este ABC-ul celor ca mine care vor sa inceapa sa manance fara carne. Binenteles ca ma lupt si eu, cu ideea ca la un moment dat voi fi in pana de retete si mai am si imaginea preconceputa ca bucataria vegetariana se compune din 2 retete: tofu cu salata si salata cu tofu. Bloggeri ca tine ma incurajeaza sa inspectez mai mult, sa incerc retete, sa cred ca se poate trai gustos ca vegan.
Multumesc
Gabi, Austria
[…] Planifica felurile de mancare si bugetul – Stabileste-ti bugetul pentru saptamana care urmeaza, si verifica in camara si in frigider ce alimente de baza ai disponibile. Pornind de la ele, stabileste un meniu vegetarian pe zile, si fa-ti o lista cu ce lipseste. Cateodata nu poti ajunge la piata de mai multe ori pe saptamana – eu mi-am stabilit o zi pe saptamana in care ajung in Obor si cumpar alimente pentru urmatoarele sapte zile. Chiar daca iti va parea dificil la inceput, cu timpul vei invata sa identifici imediat alimentele necesare si sa stabilesti un meniu usor care sa se potriveasca programului tau din timpul saptamanii. Daca vrei sa afli ce nu trebuie sa iti lipseasca niciodata din camara si frigider, citeste Kit-ul Vegetarianului Sanatos. […]
Sunt foarte impresionată de articolele tale.FELICITĂRI ȘI MULȚUMESC,m-am documentat și voi incerca câteva rețete.Toate cele bune,multă sănătate.
Faina ideea cu kitul, daca ne dai si proportiile dintre nutrienti astfel incat sa existe carente sau surplus ale unor sau altora ar fi minunat. Felicitari pentru idee.:)
Am descoperit din intamplare blogul tau.
Si imi place tare de tot.
Felicitari!
O sa trec des pe-aici.:))
Abia acum te-am descoperit. Urmeaza sa vina in vizita o prietena care e de multi ani vegetariana si ma gandeam sa-i fac o surpriza gatind ceva special, vegetarian. Inca nu m-am hotarat ce sa gatesc din multitudinea de retete acompaniate de fotografii…oh, pozele!!! dar, ce este mai important e faptul ca aproape m-ai convins sa renunt la carne. Cunosc demult beneficiile adoptarii unui regim lacto-ovo-vegetarian (n-as renunta la branza nici moarta!) dar, am un sot carnivor convins si, de aceea mi-e mai greu. Acum am zis: Gata!..pana aici :))…putem manca si separat la o adica!
Jonglez des cu meniuri vegetariene, imi place sa fiu creativa, sa inventez, sa ma joc cu aromele, culorile din farfurie si ce am vazut aici, pe blogul tau, imi place nespus.
Articolare tale sunt bine documentate si scrise cu talent. Felicitari si multumesc mult! O sa ne mai intalnim!
M-a mirat un lucru pe care l-am citit. Si anume ca putem congela chiar si supe sau ciorbe. Chiar asa? Eu credeam ca, cu cat sunt mai proaspete, cu atat mai bine. Eu mai congelam sarmale, cu sau fara carne si se pastrau foarte bine. O sa incerc cu ciorba si eu. Multumesc pt idee!
Marcelina,
Olanda
Draga Ana, imi place ideea de a face bors in casa. M-am inarmat cu vointa si ingredientele de care am nevoie. Locuind in Amsterdam si neavand vecine care sa-mi dea huste, le voi face si pe acestea. Imi este foarte dor de borsul din copilarie cand dadeam iama la borcan si il savuram din plin!
Intrebarea mea este: Cate huste folosim pentru un litru de bors? Nu reiese din articol. Multumesc frumos!
Și eu am devenit vegetariană, din motive de sănătate. Dl. Dr. Călin Mărginean mi-a recomandat regim vegetarian total (fără proteină de animală) È™i cu multe alte restricÈ›ii datorita afecÈ›iunii incurabile de la rinichi, pe care o am. La inceput a fost puÈ›in mai dificil atunci când am renunÈ›at, dar cu foarte multă voință am reusit să-mi înving poftele (mai ales peÈ™tele).Acum detest proteina de origine animală, după ce am citit ” Studiu China”, sper să nu greÈ™esc. Acum consum numai semiÈ›e (nuci, migdale, alune, caju, chia…) legme È™i fructe.
Buna! Ma bucur ca tot din intamplare am nimerit,dar cu toate ca sunt de multi ani vegetarian cu multe informatii, nu puse in practica indestulator, acum aceste documentatii stranse laolalta ( retete si multe altele ) m-au coplesit de incantare.Va multumesc pentru ce ati realizat in munca depusa si de admirat, pe cat de tanara sunteti! Sa-mi fie cu iertare ce profesie aveti ? Mi-ati dat de lucru si orizonturi noi pe care le cautam demult ; dar am fost norocos ca v-am gasit ! Cu drag.Nu-mi functioneza e_mail-ul.