Primesc o multime de intrebari pe blog, legate de dieta vegetariana, care graviteaza in jurul subiectului – “incerc sa ma las de carne, dar mi-e foame tot timpul, nu am timp sa gatesc”. Mi-am dat seama ca lucrurile pot parea foarte complicate pentru cineva care este obisnuit sa arunce o bucata de carne in tigaie, sa mai puna alaturi niste cartofi si gata masa. Te trezesti dintr-o data fara cel-mai-la-indemana-si-cel-mai-satios ingredient – carnea, ti-e foame in permanenta, ai pus deja 2-3 kilograme in plus si te intrebi pentru ce iti trebuie tie dieta vegetariana cand stai atat de prost cu timpul si numai de gatit sanatos cu orele nu-ti arde tie acum.

Ei bine, poti sa fii vegetarian, si inca unul sanatos, si fara sa pierzi prea mult timp in bucatarie. Eu am aflat secretul pe parcursul anilor in care am incercat tot felul de combinatii, in perioade in care nu existau atat de multe resurse ca acum. Pe parcursul anilor organismul eu a invatat sa ceara singur ce si cat are nevoie din atatea tipuri de alimente disponibile. Pe parcursul anilor am invatat care sunt principalele ingrediente care nu trebuie sa lipseasca niciodata din camara unui vegetarian, si, mai mult, cum pot sa le combin pentru a beneficia la maxim de nutrientii pe care ii contin.

Astazi vom afla impreuna care este secretul unei alimentatii vegetariene sanatoase. O dieta vegetariana care sa te faca sa te simti bine, sa nu te tina cu gandul la toate carnurile pe care le-ai lasat in spate, sa nu te tina prins intre pofta de carne si parerea de rau ca animalutele trebuie sa moara ca sa iti satisfaci tu poftele, sa nu iti consume timp pretios cu statul in bucatarie, si sa te umple de energie. O dieta vegetariana care o sa te transforme intr-o versiune mai buna de-a ta 🙂

Secretul este unul foarte la indemana. Sunt cateva ingrediente pe care trebuie sa le ai in permanenta in casa, si care iti dau acces la o multime de retete foarte simple si repede de facut, asigurandu-ti totodata necesarul de nutrienti pentru ca organismul sa functioneze la maxim.

Atunci cand inveti sa alegi ingredientele-cheie, pe care le ai in permanenta in bucatarie, vei vedea ca multe lucruri incep sa devina mai mici – lista de cumparaturi, timpul pierdut in bucatarie si factura de la supermarket. Vei avea nevoie insa sa ajungi de cel putin 2 ori pe saptamana la piata, pentru a te aproviziona cu legume si fructe proaspete, de sezon. Mai ales acum, vara, cand de la saptamana la saptamana apar alte fructe si legume, care se coc pe rand.

1. Grasimi naturale – unt de cocos, uleiuri presate la rece, avocado

Untul de cocos este o minune pentru organism. Cu textura catifelata, aroma discreta si gustul fin de nuci, untul de cocos este varianta prietenoasa pentru colesterol a untului. Nu numai ca nu ingreuneaza arterele, dar creste si valorile colesterolului bun si ajuta la buna functionare a tiroidei. Cel mai usor il integrezi in aluatul de tarta, ca sa obtii o varianta mult mai sanatoasa si usor tolerabila de catre organism. Iata cateva retete de tarte unde poti folosi untul de cocos:

Tarta vegana cu tofu si verdeturi proaspete

Mini tarta cu mere, cocos si cardamom

Galette cu ciuperci si ceapa verde

Tarta cu dovlecel si busuioc rosu

Tarta usoara de vara cu piersici si caise

Nici una dintre aceste tarte nu se pregateste in mai mult de jumatate de ora.

Pentru salate este bine sa ai in permanenta in casa un ulei de masline extravirgin, care previne aparitia bolilor de inima, este plin de antioxidanti si scade incidenta afectiunilor ficatului.

Avocado-ul este o minune naturala, plin de vitamine si minerale, si mai ales de grasimi bune. Un avocado bine copt, amestecat cu ulei de masline, lamaie si usturoi, se poate transforma in 2-3 minute intr-un spread delicios, foarte sanatos si satios. Un alt secret este sa-l integrezi in salate, pentru ca acestea sa fie mai satioase, ca in reteta de

Salata detoxifianta cu patrunjel, rodie, avocado si germeni de fasole Mung

2. Fructe si legume de sezon

Acestea, impreuna cu plantele aromatice, sunt motivul pentru care este bine sa-ti faci un obicei din a ajunge la piata de cel putin doua ori pe saptamana. Poate ca expresia “esti ceea ce mananci” este deja plictisitoare, insa foarte adevarata – cu cat ne hranim celulele cu mai multi nutrienti proaspeti, cu substante vii, cu atat vom fi mai plini de energie. Fructele si legumele de sezon cumparate de la piata vin de cele mai multe ori cu garantia ca sunt proaspat culese, si nu aduse din cine stie ce tara, purtate cu saptamanile prin containere, si apoi gazate pentru a accelera procesul de coacere. Imi place sa mananc fructele si legumele de cele mai multe ori crude, neprocesate, pentru ca ma fascineaza explozia de gusturi si arome, dar si pentru a beneficia la maxim de nutrientii pe care ii contin. Le mai transform in fresh-uri, sucul meu preferat fiind cel din mere, sfecla rosie, morcov si telina, care este alcalinizant si plin de antioxidanti, si un aliat in lupta impotriva aparitiei cancerului.

Am facut pe blog o categorie speciala de Fructe si Legume de Sezon, urmeaza sa ii fac un update pentru sezonul de vara.

3. Seminte germinate

Ce se intampla in semintele care germineaza este un adevarat miracol. Cum este posibil ca din boabele de naut sau fasole care par moarte, uscate si ambalate cu luni in urma, sa iasa atata magie cu doar cateva picaturi de apa. De fiecare data cand vad coltisorii proaspeti spargand invelisul semintei imi dau seama cat de minunata este si cat de putine stim despre viata. In timpul germinarii, semintele devin un adevarat cocktail energetic pentru a ajuta noua plantuta sa iasa la lumina, se produce un amestec de aminoacizi, minerale si vitamine care iti vor hrani celulele cu energie pura.

Nu este nevoie sa ai neaparat cu dehidrator ca sa obtii seminte germinate. Eu obtin germenii de naut, grau sau fasole mung foarte simplu – pun boabele intr-un vas de sticla sau intr-o oala de email, impreuna cu apa plata, si le las peste noapte la inmuiat. Dimineata scurg apa, le clatesc si le las in acelasi vas intr-un loc ferit. Cand mai trec prin bucatarie, le mai clatesc, de 3-4 ori in total in cursul zilei. Spre seara deja incep sa apara primii coltisori. Ii mai las pana a doua zi dimineata, si apoi ii trec intr-un borcan curat si-i tin la frigider 3-4 zile.

Poti folosi germenii proaspeti in salate, in iaurtul de la micul dejun, ii poti adauga in tot felul de mancaruri cu sos sau in alaturi de legume sotate la wok in stil chinezesc, cu sos de soia.

Gasesti AICI cateva retete simple in care poti folosi seminte germinate.

4. Boabe integrale – naut, fasole, quinoa, hrisca, linte, amaranth

Acestea sunt baza pentru mancarurile mai consistente, pentru cina sau pranz. Ele nu trebuie sa lipseasca niciodata din bucataria unui vegetarian. Este suficient sa le fierbi intre 15 -30 minute, sa adaugi un sos simplu de rosii, sau ulei de masline si plante aromatice, sa adaugi si o salata langa, si gata, si ai obtinut o masa pe cinste, savuroasa si sanatoasa. Boabele integrale sunt perfect si pentru burgeri vegetali, pe care-i poti servi

Boabele integrale sunt secretul satietatii in dieta vegetariana. Contin o cantitate mare de proteine care suplinesc lipsa carnii, dar si fibre care iti dau senzatia de satietate, precum si carbohidrati cu ardere lenta, care te vor face sa te simti satul pe o perioada mai lunga de timp. Au putine calorii, si daca le mananci in combinatii cu salate proaspete, nu trebuie sa-ti faci griji pentru silueta.

Iata cateva retete simple si rapide in care poti folosi boabe integrale:

Mancare rapida si delicioasa de linte cu rosii proaspete

Chilli de fasole

Crema rustica de legume

Burger de naut

Burger de quinoa si sfecla rosie

Fasole zdrobita aromata cu tarhon

Humus cu sfecla rosie

5. Faina integrala

De cand am descoperit cat de usor se face painea in casa, m-am imprietenit si cu faina integrala. Faina alba, pentru a rezista mai mult, este tratata pentru a omori toti nutrientii care sunt perisabili, si este imbogatita cu tot felul de amelioratori pentru a da randament la crescut. Faina integrala este rezultatul macinarii bobului de grau intreg, cu pastrarea nutrientilor din acesta. Este drept ca datorita macinarii automate, se pierde mult din valoarea nutritiva, insa este tare greu, ca orasean, sa gasesti o moara traditionala unde graul se macina mecanic, ca pe vremuri. Eu folosesc faina integrala de la 7 Spice, macinis dietetic de la Dobrogea, tarate si faina de secara de la Pirifan.

Desi mi-as dori sa stiu sa lucrez cu maia, si sa obtin paine ca in povesti, asa cum face Codruta, deocamdata ma rezum la varianta scurta, in care doar amestec faina cu drojdie, apa, zahar si sare (aromata cu masline, ceapa, usturoi, rosii uscate, rozmarin, si ce imi mai trece prin cap) si obtin o painica gustoasa si mult mai sanatoasa decat orice paine din comert.

Iata doua dintre painicile mele rapide

Chifle irlandeze de secara

Paine irlandeza de secara

6. Seminte si nuci crude

Migdale, seminte de pin, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, caju, nuci romanesti sau seminte de in, oricare dintre ele trebuie sa fie o prezenta constanta in bucataria vegetarianului, pentru ca sunt o sursa minunata de vitamine, minerale, fibre si grasimi benefice pentru functionarea la maxim a celulelor creierului. Mai mult, consumate dupa ce au stat la inmuiat in apa plata cateva ore, sau peste noapte, semintele au un aport de aminoacizi necesari bunei functionari a sistemului digestiv.  Le poti folosi in salate, in pesto, in humus, in mancaruri arabesti (de exemplu un orez integral aromat cu sofran, cu caju si seminte de floarea soarelui), dar simple, ca snack-uri sanatoase in timpul orelor de birou, sau transformate in lapte vegetal (in special migdalele).

Iata o reteta usoara unde poti folosi seminte de orice fel:

Salata detox cu plante de primavara

Acestea sunt cele cateva ingrediente de baza care mie nu-mi lipsesc niciodata din bucatarie. Sunt mult mai multe alimente pe care le consum, insa intotdeauna in combinatie cu unul din ingredientele de mai sus. De exemplu – iaurt (alaturi de fructe proaspete, germeni, ca sos tzatziki langa burgeri vegetali, vinete la gratar sau chiftele de dovlecel), oua (alaturi sau in salata), alge marine (spirulina si chlorella pudra sau pastile, sau alge nori, la prepararea sushi-ului vegetarian), fructe uscate (goji), branza sau tofu. In ultima perioada am redus drastic consumul de lactate, lapte nu mai consum de cel putin jumatate de an, iar branza mananc o data la 2-3 zile.  In schimb, humusul este nelipsit de la noi din casa, iar fructele si legumele proaspete sunt intotdeauna in frigider.

Sper ca aceasta “incursiune” la mine in bucatarie sa fie de ajutor celor care vor sa inceapa o dieta vegetariana, si astept cu interes comentariile voastre despre ce mai trebuie adaugat sau ce folositi voi in bucatarie cu predilectie.