Primavara creste si descreste, soarele lumineaza strasnic, dar e inca frig – vremea se joaca cu noi, cu organismele noastre, cu ritmul nostru interior. Ca sa te pastrezi in echilibru, si pentru a lasa corpului libertatea de a se recalibra energetic, in perioada asta consum cat mai multe alimente crude. Este foarte greu, carentele din iarna cerand in continuare alimente grase si dulciuri, insa cu un pic de vointa reusesc sa trec cu bine de saptamanile astea oscilante. Mananc multe plante verzi (patrunjel, leurda, untisor), despre ale caror beneficii am vorbit pe larg aici, beau ceai de urzica proaspata in fiecare dimineata pentru vitaminizare, iau o lingurita de miere pe stomacul gol in fiecare zi, pentru enzime si vitamine, si caut alimentele cat mai putin procesate, gatite cat mai simplu.
Aveam o punguta de hrisca de cateva zile, si ma tot invarteam in jurul ei, gandindu-ma la tot felul de combinatii, pana cand am gasit o idee foarte simpla, o reteta raw cu hrisca, care pastreaza intacti toti nutrientii. Cu un adaos de banana pentru un supliment de magneziu si curmala pentru consistenta si dulceata, am obtinut un mic dejun delicios si foarte hranitor.
Este prima oara cand folosesc hrisca in modul acesta si cu siguranta nu ultima – gustul usor fainos, dar cu aroma de nuca de toamna, ma inspira. Hrisca nu este o “cereala” cum am crede, ci samanta unui fruct, si este minunata pentru ca nu contine gluten, scade colesterolul si stabilizeaza glicemia, contine vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum si fier, zinc si potasiu, reduce riscul dezvoltarii de pietre/nisip la vezica biliara datorita continutului de fibre insolubile, contine antioxidanti puternici, reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si al dezvoltarii cancerului de san.
Ingrediente pentru Budinca Raw de Hrisca
100 g de hrisca integrala
200 ml lapte vegetal crud (migdale, caju, soia) – eu am folosit lapte de migdale
1 banana
2 curmale
fructe si seminte pentru decorat (seminte crude de in, floarea soarelui, alune de padure crude, mar, fructe de padure)
Hrisca se lasa in apa rece peste noapte, pentru a se inmuia. Se pune in vasul pentru blender hrisca, laptele vegetal, banana taiata rondele, curmalele curatate de samburi si se “blenduiesc” pana se tranforma intr-un amestec de consistenta unei budinci (pudding). Se transfera intr-un borcanel, se decoreaza cu fructe si seminte si se consuma ca atare – un mic dejun plin de energie, o reteta raw perfecta pentru diminetile cand tineti post.
stiu ca hrisca la fel ca si orezul tebuie fiarta in apa un anumit timp
eu folosesc hrisca fiarta in apa cu ceapa prajita ulei sare piper ca adaus la felul de baza
teoretic pot lasa o noapte in apa rece naut fasole alba linte orez etc etc, apoi il macin la blender si am un aliment foarte bogat in vitamine si minerale dar la noi spre deosebire de alte fiinte patrupede mancam aceste alimente gatite nu crude Succes Harry
Buna,
eu am facut acest mic dejun pentru bebe (2 ani) si pentru ca era deranjat la burtica am inlocuit laptele cu formula de lapte fara lactoza. e foarte bun si asa 🙂
Pentru ca am fiert prea multa hrisca am cautat o modalitate sa gatesc surplusul si m-am indragostit iremediabil de reteta asta – stiu ca nu am respectat 100% reteta si n-am facut-o raw dar ideea de baza e ca aceasta combinatie functioneaza de minune. A, si versiunea 2: am inlocuit banana cu pepene galben si am ornat cu afine (yummy)
nu este obligatoriu sa fierbi hrisca,eu o consum numai inmuiata de seara pana dimineata in lapte de soia si mai adaug : stfide,nuci,samburi de dovleac,samburi de floarea soarelui si scortisoara.
Ce se intampla daca folosesc lapte normal de vaca?
nu mai e reteta vegana 🙂
dl4po8