Poate suna ciudat sa pui impreuna termenii “bacterie” si “mancare”, insa in realitate lucrurile se intampla mai des decat ti-ai imagina. Majoritatea dintre noi consumam bacterii fara ca nici macar sa stim – iaurt, paine cu maia, sos de soia, vin – si nu, nu este deloc un lucru rau. Bacteriile sunt folosite pentru a transforma gustul mancarii intr-unul foarte interesant, pentru ca atunci cand cele doua “entitati” – alimentele si bacteriile – se intalnesc, se intampla ceva miraculos – fermentarea, un proces descoperit acum mai bine de 5000 de ani.
Inafara de faptul ca transforma alimentele in ceva inedit, bacteriile sunt foarte importante pentru sanatatea organismului nostru.
Un sistem digestiv sanatos, ajutat de bacteriile prietenoase din organismul nostru, este cheia unei existente pline de vitalitate si energie. Probabil ca nu stiati, insa un organism adult ar trebui sa fie gazda a peste 1 Kilogram de bacterii prietenoase, insa mancarea de proasta calitate, antibioticele luate voluntar sau continute in produsele de origine animala, stresul si alte “comforturi ale vietii moderne”, cum ar fi apa de baut care contine clor sau pasta de dinti antiseptica, scad drastic populatia de bacterii care ne ajuta in procesul digestiv de fiecare zi.
Ce inseamna scaderea numarului de bacterii prietenoase? Sistem digestiv lent, cresterea populatiei de bacterii de tip candida, sistem imunitar deficitar, probleme de concentrare si dezvoltarea nearmonioasa la copii. Pe scurt, distrugand flora intestinala, distrugem si capacitatea organismului de a se apara de intrusi si de a pastra o balanta energetica echilibrata.
Atunci cand luam antibiotice, dureaza 6 luni pana cand se refac bacteriile prietenoase din corpul nostru. Adica jumatate de an!
De ce bacteriile sunt prietene cu organismul nostru?
Pentru ca atunci cand mancam alimente fermentate, ingeram bacterii prietenoase “probioticele”, care sunt responsabile de eliminarea corecta a reziduurilor din organism, imbunatatesc digestia, ajuta sistemul imunitar, produc antioxidanti, fac pielea mai luminoasa, reduc colesterolul si echilibreaza nivelul de zahar din sange. Ingerand produse fermentate, variem populatia de bacterii prietenoase din organismul nostru.
Acidul lactic este principala bacterie activa in fermentarea alimentelor, si ajuta organismul sa produca antibiotice naturale, compusi anticancerigeni, si chiar produsi care pot dezactiva actiunea toxinelor si a otravurilor.
Mai mult, alimentele fermentate, chiar daca inspira aciditate, au de fapt un nivel scazut al pH-ului si ajuta la alcalinizarea organismului, adica exact ce ne dorim.
Iata cateva exemple de alimente fermentate excelente pentru sanatatea organismului – muraturi, chefir, iaurt de casa, socata, bors, kimchi (muraturi obtinute prin fermentarea legumelor la temperatura camerei), kombucha. Cand cumparati produse fermentate, asigurati-va ca nu contin zahar, E-uri, si, cel mai important, ca nu au fost pasteurizate. Caldura distruge orice fel de bacterii, chiar si pe cele prietenoase, asa ca alimentele fermentate trebuie sa fie crude pentru a fi benefice. Deci cel mai sigur le pregatiti in casa.
Ingrediente pentru Varza Rosie Fermentata
O varza rosie mica, proaspata, cumparata de la tarani
jumatate de ceapa rosie mica
sare roz de Himalaya (este foarte important sa folositi o sare de calitate, cum ar fi cea de Himalaya sau cea de mare, netratate, pentru ca substantele cu care se trateaza sarea de masa, pe care o gasim la supermarket, distrug bacteriile)
Veti avea nevoie de un borcan care se inchide ermetic, foarte, foarte bine curatat. Eu l-am spalat pe al meu foarte bine, si l-am trecut si prin aburi de apa clocotita, ca sa il sterilizez. Toate instrumentele pe care le folositi – farfurie, cutit, borcan, trebuie sa fie foarte, foarte curate.
Taiati varza fideluta, ceapa o maruntiti cu cutitul, puneti totul intr-un bol si presarati cu sare. Presati varza cu degetele si amestecati-o 2-3 minute, pana cand se inmoaie si incep sucurile sa iasa din ea. Puneti-o in borcanul curat, presati-o bine, lasati spatiu 3-4 degete la gura borcanului pentru gaze si in caz ca varza incepe sa se umfle, inchideti bine borcanul si lasati-l la temperatura camerei timp de 2 zile. Va veti da seama ca e gata dupa mirosul acru, ca de muraturi. Daca miroase prea puternic, o puteti amesteca impreuna cu alte legume.
Mai puteti fermenta in acelasi mod morcovi sau varza chinezeasca.
Buna! Ca tot vorbim de fermentare, m-ar interesa niste informatii legate de tempeh.Ma intrebam daca nu ai vreo reteta sau nu stii de unde as putea achizitiona tempeh ( eu sunt din Cluj) avand in vedere ca in articolul cu inlocuitorii de carne ai vb despre tempeh.
Tempeh se gaseste la unele magazine naturiste online si costa in jur de 25 ron/borcan – de exemplu aici http://www.ronatura.ro/index.php?produs/Tempeh-175-g-Bio/1348.html. Nu am pus inca pe blog nici o reteta cu tempeh, dar chiar o sa fac una in curand, si o sa discutam pe larg ce inseamna tempeh si ce beneficii are. Multumesc pentru vizita! Cu drag, Ana
[…] pentru detoxifiere si protectia sistemului digestiv, asa ca am savurat-o impreuna cu Kimchi (varza fermentata natural). Painea fara faina este vegana si nu contine […]
[…] 4-5 castraveti murati in saramura (sau varza fermentata) […]
[…] muraturi de casa, in saramura, sau fermentate natural – ca sursa de […]
[…] consumul de alimente fermentate pentru reimprospatarea florei bacteriene si imbunatatirea […]
[…] Salata de sfecla rosie cruda cu mar si varza fermentata, cu dressing de ulei de masline si […]
Am preparat o salata de iarna din varza rosie, varza alba, ardei rosu si galben, telina Frunze.
Toate borcanele au fermentat. Cum pot repara aceasta problema.
Multumesc.
6wbdhg