Aici, intre dealurile cetoase din Transilvania, unde stau pana saptamana viitoare, toamna a venit de mai demult. Cu frunze galbene, cu sirop de catina, cu miere amestecata cu fructe de padure, cu miros de lemn umed de ceata, aruncat in soba, cu fum proaspat raspandit peste dealuri, cu bostani, cu bureti de padure vanduti la marginea drumului, cu crengi incarcate de mere mici si rosii, cu ploaie mocaneasca si drumuri serpuind prin ceata. Chiar daca mi-e greu sa ma desprind de vara care ma face sa fiu eu cu adevarat, undeva in mine ceva vibreaza la maxim cu toamna, cu aromele si culorile ei.
Dupa o vara in care m-am rasfatat cu toate feluile de fructe si legume proaspete, a venit din nou timpul sa ma gandesc la variante pentru a suplimenta nutrientii necesari organismului in sezonul rece. De cum incep sa dispara rand pe rand ingredientele proaspete, aliatii mei redevin patrunjelul verde, morcovul si sfecla rosie, semintele de rodie, avocado si germenii de tot felul. Anul asta am germinat tot felul de seminte si boabe, inclusiv naut (despre care nu-mi imaginam ca germineaza atat de usor). Am in plan sa germinez orez salbatic, iar ultima incercare reusita a fost cu fasolea Mung.
Germinarea este foarte la indemana pentru oricine – nu ai neaparat nevoie de aparatura speciala, ci doar de un vas de sticla sau email, si de un pic de atentie, pentru ca boabele puse la germinat trebuie sa pastrate in permanenta umede. Metoda mea este foarte simpla – pun boabele intr-un vas cu apa rece, le las peste noapte, a doua zi scurg apa, le clatesc bine, si le las in foarte, foarte putina apa in vas. De fiecare data cand trec prin bucatarie trec din nou boabele prin apa, le scurg si le las bine umezite. Germinarea incepe de seara, iar a doua zi dupa amiaza majoritatea bobitelor vor avea deja coltisori.
Despre miracolul chimic si energetic care se petrece in boabele care germineaza, si despre beneficiile diverselor tipuri de germeni urmeaza sa va vorbesc pe larg intr-o alta postare. Astazi ne oprim la germenii de fasole Mung, savurati intr-o reteta de humus cremos, tot din fasole Mung.
Bobitele verzi si delicate de fasole Mung sunt mai putin populare la noi, insa pe nedrept, pentru ca vin cu o multime de beneficii, printre care echilibrarea nivelului colesterolului si al glicemiei, inhibarea multiplicarii celulelor canceroase de la nivelul sanilor, contin cantitati insemnate de proteine de origine vegetala si fibre solubile. Poti cumpara fasole Mung de la magazinele arabesti (cum ar fi Al Amir in Piata Crangasi) sau de la Plafar.
Reteta de humus cremos din fasole Mung servit cu boabe proaspat germinate
200 g Fasole Mung
1 lamaie
100 ml de tahini (pasta de susan – eu folosesc Darinne, se gaseste la toate supermarketurile si la magazinele arabesti)
1 catel de usturoi
5 linguri de ulei de masline extravirgin
condiment arabesc pentru humus, despre care am scris mai multe aici
un pumn de boabe de fasole Mung germinate
o lingurita de bicarbonat
sare si piper
Fasolea Mung se lasa peste noapte in apa rece, iar dimineata se clateste, se pune intr-o oala cu apa rece si se lasa la fiert impreuna cu bicarbonatul (nu e obligatoriu, insa inmoaie mai repede bobul). Cand boabele de inmoaie (aproximativ jumatate de ora), se ia oala de pe foc, se scurg boabele si se pun intr-un castron de sticla sau ceramica. Se adauga pasta de susan, uleiul, sucul proaspat de lamaie si usturoiul, si se paseaza totul bine, bine cu blenderul. Se adauga un pic de condiment arabesc, sar si piper proaspat macinat. Se serveste intr-un castron decorat cu germeni de fasole Mung – este cremos, foarte gustos, iar boabele germinate ii dau o textura aparte, plina de prospetime, asa ca nu se mai simte nevoia de o salata (tabboulleh) alaturi. Merge la fix de luat la birou intr-un borcan, si servit de felii de paine integrala.
Uite ca m-ai convins sa incerc si eu fasolea Mung, am tot vazut-o prin magazine si parca niciodata nu mi-a facut cu ochiul.
Astept cu interes si articolul despre germinare – un domeniu relativ nou pentru mine si despre care chiar ma intereseaza mai multe info. 🙂
Hugs,
Andra
germenii de fasole Mung se gasesc si in aproape toate supermarketurile din Bucuresti. Eu am cumparat mai demult si le-am mancat ca atare, intre mese, dar ideea de a garnisi o alta mancare cu ele este foarte buna.
Abia astept sa ti incerc reteta! Multumesc!
Natalia, eu multumesc pentru vizita! Sa-mi spui cum a iesit! Cu drag, Ana
Acum am intrat si pe site-ul tau si este minunat tot ceea ce faci! Comercializezi sapunurile si in Romania? Arata grozav, si cred ca aromele sunt superbe, ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca sunt naturale 100%!
Ieri am facut reteta ta( fara bicarbonat insa) pentru azi la munca: a fost delicioasa.
Multumesc, Ana, pentru cuvintele frumoase! Te pup!
Natalia, sunt convinsa ca a iesit minunat! Nu i-ai facut si foto?
[…] germeni de tot felul de seminte (pe care ii puteti prepara in casa ca aici, sau cumparati – se gasesc acum si la supermarket-uri in mare varietate – schinduff, […]
Nu ne poti pune o poza cu ingredientul minune condimentul pt humus arabesc, si de unde il cumperi mai exact. M-am hotarat sa mananc mai sanatos si am pus ochii peretele tale!mersi!