Sarmalutele in foi de vita au devenit celebre in bucataria noastra inca de acum 2 ani, de cand, in cautarea retetei autentice, am gasit site-ul Habeeb si toate secretele gustului bucatariei libaneze, asa cum ne-am invatat cu el la restaurantul Four Seasons. Intre timp, au mai aparut si alte restaurante libaneze cu retete autentice, si m-am perfectionat si eu, asa ca sunt in sfarsit pregatita sa prezint reteta libaneza de sarmalute vegetariene in foi de vita. Gustul acrisor si umplutura pufoasa, dulceaga si aromata sunt semnele distinctive ale acestor sarmalute (“warak enab” in araba sau “dolma” in bucataria greceasca) care ar putea constitui gustarea perfecta pentru o cina cu meniu libanez, sau pentru o petrecere cu gustari, intre prieteni. Mai ales ca se servesc reci si se pot pregati cu o zi – doua inaintea servirii. Persoanele libaneze vor mai avea cu siguranta ceva de adaugat pentru ca aceasta reteta sa fie exact “ca acasa”, asa ca astept cu interes comentarii.
Ingrediente pentru Sarmalute vegetariene in foi de vita
un borcan de 500 gr cu frunze de vita conservate (alege frunzele de vita pline, nu pe cele palmate, si cauta frunze cat mai moi)
1 cana si jumatate de orez pentru sarmale, cu bob rotund
jumatate de cana de naut fiert (care se poate inlocui cu nuci si seminte – eu folosesc seminte de floarea soarelui crude, migdale, nuci crude si adaug si stafide)
3 linguri de ulei de masline
1 ceapa alba medie, tocata marunt
2 catei de usturoi
1 praf de scortisoara
1 praf de curry (reteta originala nu are curry, dar mie imi place aroma)
sare
piper proaspat macinat
zeama de la 1 lamaie
3 cani cu apa plata
2 rosii proaspete, taiate marunt
menta proaspata
Ceapa se caleste in uleiul incins. Se adauga usturoiul, curry-ul, scortisoara, nucile, orezul si menta, si se amesteca pana se simt aromele. Se adauga 1 cana cu apa si se lasa la fiert pana orezul trage toata apa si incepe sa se patrunda. In reteta originala se amesteca si rosiile cu orezul, insa mie imi place sa iasa o umplutura deschisa la culoare, asa ca pun rosiile peste sarmale, la fiert. Amestecul se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la racit. Frunzele de vita conservate sunt deja sarate, deci nu e nevoie de multa sare in umplutura.
Se ruleaza sarmalutele dupa modelul de aici – se intinde frunza cu fata neteda in jos, se rupe codita, se pune o lingurita din umplutura in partea de sub codita frunzei, se ruleaza o data, dupa care se strang partile laterale, si se ruleaza pana la varf. Daca frunzele sunt mai dure, folositi un strop de ulei de masline ca sa se lipeasca. Sarmalutele se aseaza ordonat intr-o oala de lut, pe fundul careia s-a pus un pic de ulei de masline si s-a facut un pat din frunze de vita, care vor pastra aroma. Se amesteca zeama de lamaie cu apa si cu rosiile (in varianta mea) si se toarna peste sarmale. Se acopera cu cateva frunze de vita, se pune capacul, si se dau la cuptor la 170 grade, pentru 1 ora jumatate, sau pana cand orezul este gata. Se lasa sa se raceasca si se servesc reci, dupa 1 zi, pentru o aroma mai bogata.
Aaaah, in sfarsit sarmalutele!!!
Abia astept sa incerc si eu reteta :).
Te pup si sarbatori fericite!
Pai daca am promis 😉 Te pup si eu!
Arata delicios! Anul asta eu am pregatit tot clasice in foi de varza cu umplutura de ciuperci, orez, linte si legume.
Ma bucur ca mi-ai lasat acel comment pentru ca asa ti-am gasit blogul minunat. Imi place foarte mult! E frumos aranjat iar pozele sunt superbe ♥
Monica, si eu ma bucur ca ti-am gasit blogul, si de-bia astept sa “savurez” urmatoarele tale fotografii!
Minunata reteta,multumesc! Un An Nou cu bucurii,pace si zile frumoase alaturi de cei dragi! Cristina
[…] preferati sarmalutele in foi de vita, gasiti o reteta delicioasa […]
[…] Sarmalute arabesti cu orez in foi de vita […]
Daca tot ai spus ca astepti comentarii mi-am permis sa las si eu unul.Aceste sarmalute nu se numesc waraq aneb se numesc ialangi deoarece nu au carne, si vreau sa spun ca in nicio bucatarie araba desi am locuit ani in cateva tari arabe nu am gasit o reteta cu atatea amestecaturi naut etc, cu atat mai mult in liban, deci eu cred ca e o reteta dupa ureche ceea ce nu corespunde deloc cu bucataria araba, sorry!Pe scurt waraq aneb libaneze contine carne, orez,sare, chimion seminte si praf, condimente,facultativ ceapa, la fiert se pune apa , lamaii felii, biftec de vita, usturoi!ialangi: orez,ulei, rosii, patrunjel, ceapa , menta, la fiert suc de rosii sare. Cam astea ar fi retetele si diferenta dintre ele.
[…] de sfecla roșie sau farfurii cu India în ele, dar nu aș refuza pentru nimic pe lume o porție de sarmale libaneze în foi de […]
Hello. I see that you don’t update your website too often. I
know that writing posts is boring and time consuming.
But did you know that there is a tool that allows you
to create new articles using existing content (from article directories or other websites from your niche)?
And it does it very well. The new articles are high quality and
pass the copyscape test. You should try miftolo’s tools