Ador mancarurile simple, care se fac imediat, sunt foarte gustoase, si mai contin si lucruri bune pentru organismul meu. Chilli-urile cu fasole sunt vedetele serilor in care ajung tarziu acasa, insa de data asta am vrut sa fac o schimbare si am ales linte verde. Lintea este perfecta pentru persoanele care nu au rabdare – nu are nevoie sa stea la inmuiat peste noapte, se fierbe in 20-30 minute, si mai dureaza maxim 15-20 minute pentru ca orice fel de mancare sa fie complet, fie salata, supa sau mancaruri, dhal-uri si curry-uri indiene.
In plus, lintea are foarte putine calorii , este plina de proteine sanatoase (locul trei in lumea vegetala), fibre si carbohidrati cu ardere lenta – resurse pretioase pentru vegetarienii-to-be, pentru ca dau senzatia de satietate. Mai mult, consumul de linte creste nivelul energetic, datorita continutului de fier, care transporta oxigenul catre celule si stimuleaza metabolismul. Eu am intotdeauna in bucatarie o punga cu linte verde sau rosie, asa ca daca sunt vreodata in pana de idei sau timp, am oricand ingredientul magic pentru o mancare rapida si foarte sanatoasa. Si cand te gandesti ca am mancat prima oara linte acum doi ani! Deci despre linte, numai lucruri bune!
Daca toata iarna am folosit rosii de la conserva (anul asta cred ca voi incerca sa-mi fac propriile conserve de rosii), este mancarea de linte a fost prima pe anul asta pe care am pregatit-o cu rosii de la piata. Dintr-un lung sir!
Ingrediente pentru mancare de linte
250 g linte verde (daca vi se pare prea multa, puteti sa pastrati o parte de linte fiarta in frigider, si sa o folositi a doua zi, intr-o salata delicioasa)
3 rosii proaspete bine coapte
jumatate de ceapa alba taiata foarte fin
2 catei de usturoi
zeama de la jumatate de lamaie
ierburi aromatice proaspete – eu am folosit busuioc si oregano
sare si piper proaspat macinat
Daca vreti un gust mai intens, puteti sa incepeti prin a cali un pic ceapa, insa eu am preferat o varianta cat mai light, asa ca nu am folosit deloc ulei, iar ceapa am adaugat-o direct in sosul de rosii. Lintea se trece printr-un jet de apa, si se pune la fiert – nu o lasati mai mult de 15-20 minute, pentru ca va mai fierbe oricum impreuna cu sosul de rosii. Se scurge apa in care a fiert lintea, si se adauga in oala rosiile trecute prin razatoare, si pulpa si zeama, ceapa, usturoiul zdrobit, zeama de lamaie si sarea. Se amesteca bine, si dupa ce incepe sa fiarba, se pune capacul si se lasa 15 minute la foc minim, sa se intrepatrunda aromele si sa scada sosul de rosii. Se adauga plantele aromatice, se mai lasa 2-3 minute timp in care se amesteca bine cu lingura de lemn, si este gata! Merge luat si intr-o caserola la servici, si servit acasa repede, merge si in curele de slabire pentru ca nu are calorii, ce mai, o mancare pe cinste!
Super reteta! Felicitari! O mica sugestie pentru viitor: un pic de turmeric adaugat la mancarurile de linte fac minuni in privinta gazelor…
Iti multumesc pentru sugestie! E o idee tare buna, in primul rand de aroma si gust, iar daca are si altfel de efecte, si mai bine! Multumesc pentru vizita, si sa stii ca eu sunt “cu ochii pe tine” in permanenta, imi place grozav blogul tau 🙂
Turmericul este o minune de condiment, esential in alimentatie pentru oricine, nu doar pentru iubitorii de bucatarie indiana. Este purificator si usureaza munca organismului. Multumesc pentru aprecieri! Si mie imi place activitatea ta si pe blog si pe FB!
Minunata retzeta!
cloudperle – Foarte atractiva sugestia legata de turmeric – ai cumva o sursa buna pentru asa ceva sau o sugestie de unde se poate cumpara? Iti multumesc.
Ela, multumesc mult! Eu folosesc turmeric de la Sonnentor, se gaseste la magazinele Plafar.
Draga mea, nu exclude grasimile(ulei de masline, somon,sardine, nuci, avocado…miam, miam) din almentatie! Consulta orice nutritionist si iti va spune cat sunt de importante pentru buna functionare a organismului viu, sanatos. Uleiul de masline adaugat la sfirsit in mancare isi va pastra toate minunatele calitati!Cantitatile depend de nevoile nutritive ale fiecarei personae: varsta, inaltime, fenotip, tip de activitate practicata, Michael Phelps are nevoie de 10000 calorii pe zi. Cel mai bun lucru e sa-ti asculti corpul, nu-l infometa, ca dai in boli alimentare grave anorexie, bulimie etc. 80 % nutrimente sanatoase , 20% placere – viata fara bucurie nu-i buna nici pentru tine, nici pentru cei din jur! Sanatate si voie buna!
Am venit sa-mi clatesc ochii cu pozele tale frumoase !!! 😉
Tu vorbesti, cu pozele tale de-li-cioa-se!!!
Imi place lintea foarte mult pentru ca e asa de usoara, deci sigur am sa fac aceasta reteta care e simpla si rapida si imi genul de retete cand am examene si din cauza stresului nu mai gatesc:D
[…] Newest Oldest Title Publisher More from Andra Gavrilescu: Miscellaneous Sort Share https://www.blogculegume.ro 2 minutes […]
Matei, welcome! Pozele sunt facute de mine, iar celebra tigaie de fonta am achizitionat-o de la un stand cu tot feluri de oale si tingiri din Piata Domenii. Daca dai insa cautare “tigaie de fonta” pe google, o sa gasesti o gramada de optiuni, unele chiar foarte accesibile. Te mai astept pe aici!
Super rapida reteta, e prima data cand o fac si acum astept sa se raceasca sa pot gusta…Pana atunci am si eu o curiozitate : cand fierb lintea si apoi cand fierb toate ingredientele cat de tare sa fie focul ? Eu cred ca am fiert lintea prea tare si cand am pus-o cu sucul de rosii si restul ingredientelor era deja prea fiarta. Pe viitor cum sa fac 😀 ?
Este o reteta usor de preparat si foarte sanatoasa! Multumesc!
[…] Mancare de linte cu rosii […]
[…] Blog cu legume: Spre suprinderea mea, cel mai popular preparat de pe blog nu este vreo tarta complicata, si nici o reteta cu ingrediente exotice, ci este una dintre cele mai usor de facut mancaruri, dar care contine un ingredient foarte valoros in dieta veggie, fiind o sursa importanta de proteine. Este vorba de mancarea de linte cu rosii proaspete. […]
Gotta try this one! 😀 mi am luat o punga de linte, desi nu am mai mancat niciodata, stiam eu ca o sa dau de o reteta delicioasa 🙂 thank you
[…] Salată de ceapă verde ÅŸi linte pregătită de Ligia Pop 5. Mercimek Corbasi de la MitiniÅ£a 6. Mâncare rapidă din linte ÅŸi roÅŸii proaspete de la Blog cu legume. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; […]
Multumesc pentru reteta (mai bine zis retete)! Mi-a iesit foarte gustoasa si a fost extraordinar de usor de gatit!
Si mie imi place lintea la nebunie. Eu mai pun si niste ghimbir si turmeric. Dau in gust foarte bun, pe langa faptul can aunt foarte sanatoase.
Bravo pentru tot, dar o rugăminte. Pentru cei în virsta, căci în lumea asta trebuie sa ținem cont și de ei, ar trebui sa lăsăm englezismele sau americanismele și sa vorbim Românește căci unul în virsta nu știe de exemplu ce înseamnă Light de exemplu.
Ce apetisant arata!
Poze frumoase, reteta e buna. Singurul comentariu este cu privire la calorii. Asa cum este descrisa mancarea are 997 de calorii. Daca sunt 4 portii, ies 249.5 calorii de persoana. Deci mancarea nu este fara calorii, dar este mai buna si mai sanatoasa decat McDonalds
Serviciu, nu servici.
In sfarsit cineva spune ca e usor sa pregatesti lintea 🙂
Abia astept sa o pregatesc dupa reteta ta 🙂
E o idee buna!
una din retetele mele favorite, locul unde pot ascunde si alte legume neacceptate de restul familiei 🙂