De cand citesc cartea Dietary Healing de Kathryn Alexander, optica asupra modului in care abordam mancarea, detoxifierea si tratarea bolilor prin dieta mi s-a schimbat complet. Recomand cu mare caldura aceasta carte, in special pentru persoanele care sufera de diferite afectiuni. Eu insami am cateodata o relatie dificila cu mancarea, si sper ca in curand sa ma simt suficient de puternica emotional cat sa urmez dieta propusa de Kathryn Alexander, care este si terapeut Gerson (aplicand in aceasta dieta principiile terapiei Gerson). Ideea care m-a cucerit este cea conform careia “Atunci cand organismul se vindeca, vindeca totul” – aceasta dieta bazandu-se pe activarea capacitatii extraordinare de autovindecare a organismului. Cand voi termina de citit cartea, promit ca revin cu un review, insa pana atunci va propun un preparat care se conformeaza principiilor de detoxifiere din carte.
Pe scurt, detoxifierea este privita ca un mod de alimentatie, la inceput mai strict, apoi mai permisiv, prin care se urmareste asigurarea unei cantitati cat mai mari de nutrienti de calitate, care permit regenerarea organelor interne, si in special a ficatului, de unde pleaca toate problemele.
Sucurile proaspete de fructe si legume, eliminarea completa a sarii, produselor din grau si secare si a produselor de provenienta animala, consumul de fructe si legume crude si gatite in cantitate cat mai mare, consumul de cereale si leguminoase integrale precum si de nuci si seminte crude, eliminarea cafelei si ceaiurilor verde datorita proprietatilor diuretice care faciliteaza pierderea mineralelor din organism, consumul ridicat de lichide (cel putin 2 litri) – principiile nu sunt grele, insa este nevoie de organizare si multa disciplina pentru a aborda aceasta dieta (mai ales ca se renunta complet la sare, lucru care pentru mine este o problema destul de mare). Ideea este sa avem un cat mai mare aport de Magneziu, care regleaza schimbul mineralelor la nivelul membranei celulare, de Potasiu, cu ajutorul caruia celula neutralizeaza sodiul, de antioxidanti, care protejeaza celula, si de a crea un mediu alcalin pentru a nu permite instalarea bolilor cronice.
Aplicand principiile dietei propusa de Kathryn Alexander, am pregatit aceasta salada de orez negru cu legume proaspete. Orezul negru este o excelenta sursa de minerale (Potasiu si Magneziu, adica exact cele pe care le-am mentionat mai sus ca fiind esentiale), dar si de antioxidanti, datorita culorii care indica prezenta antocianului, un antioxidant specific ingredientelor de culoare rosie sau violet. Am adaugat beta-carotenul din morcovul crud, si vitamina C din ridichi, patrunjel si sucul de lamaie, si am obtinut o “salata detox” cu o mare valoare nutritiva.
Ingrediente pentru Salata de orez negru si legume proaspete (pentru 2 persoane)
150 g orez negru integral
5-6 ridichi proaspete
2 morcovi
zeama de la 1 lamaie
1 catel de usturoi zdrobit (se poate folosi un fir de usturoi verde)
o mana de frunze proaspete de patrunjel si menta
2 linguri de ulei de masline extra virgin
optional 1/2 lingurita de sare roz de Himalaya
Orezul negru se fierbe in apa suficienta cat sa-l acopere cu un deget (un alt principiu foarte important de retinut este faptul ca vitaminele si mineralele rezistente la caldura se scurg in apa in care se fierb orezul sau leguminoasele, de aceea nu trebuie apa in exces, ci suficient cat sa se evapore si s afie absorbita de ingredientul fiert, astfel incat sa nu se arunce si sa nu se piarda nutrientii). Se va dezvolta o aroma minunata, de nuca, iar orezul nu se va umfla foarte mult, si va ramane ferm si un pic lipicios. Dupa ce orezul a fiert, se lasa la racit. Intre timp se pregatesc legumele – se spala bine morcovii si ridichiile, si se taie rondele subtiri sau fasii (in cazul morcovilor). Frunzele proaspete se spala foarte bine sub jet de apa rece si se lasa in strecuratoare pentru a se scurge apa in exces. Cand orezul s-a racit, se pune intr-un bol impreuna cu legumele taiate rondele, usturoiul, sucul de lamaie, uleiul de masline si sarea, si se amesteca bine. Se lasa 10 minute de-o parte pentru ca orezul sa se impregneze cu aromele de lamaie si usturoi, apoi se adauga frunzele proaspete de patrunjel si menta se mai amesteca o data si se serveste imediat. Este o salata foarte satioasa, pe care, daca excludeti usturoiul, o puteti pregati de seara si o puteti lua la pachet la birou.
Ce bine arata! Am tot cautat retete cu orez negru, iar aceasta a venit la fix :)Revin cu feedback zilele urmatoare. Abia astept week-end-ul sa pregatesc tarta de primavara cu spanac si minipateurile indiene!
O primavara frumoasa! :*
Adriana, ma bucur mult ca ai gasit ce doreai pe blogul meu! Sa ne spui cum au iesit preparatele! Cu drag, Ana
Buna Ana,
Imi place foarte mult blogul tau, il tot “rasfoiesc” de ceva vreme si am incercat o parte din retete, foarte bune 🙂
Scriu acest post cu o mare rugaminte, caut de ceva vreme o sursa sigura de ciperca pentru kombucha. Am gasit si pe site-ul tau informatii, le-am dat un mesaj celor recomandati de tine dar nu am primit nici un raspuns. Tu ai o astfel de ciuperca, as putea cumpara de la tine sau imi poti recomanda altceva?
Multumesc mult
Cu drag,
ANdreea
Andreea, intra in grupul https://www.facebook.com/groups/kefir.romania/ , cu siguranta vei gasi o sursa de Kombutcha! Cu drag, Ana
Buna Ana! Am revenit cu un feedback mai mult decat pozitiv. Salata detox a fost super buna si apreciata de toata lumea,iar tarta de primavara a fost un adevarat deliciu! 🙂 e o idee grozava pentru orice moment al zilei! M-am gandit sa folosesc acelasi aluat de tarta pentru o gustare dulce- biscuiti cu merisoare (sau goji, afine, chipsuri de ciocolata). Sunt sigura ca vor fii un succes! Multumesc pentru inspiratie!
Scuze dar nu inteleg o chestie: eliminarea prodiselor din grau si secara urmata de incurajarea consumului de cereale integrale si leguminoase. Sau te referi la pseudocereale, fara gluten? As mai completa cu o varianta ok, painea cu maia naturala, cerealele integrale fiind mult mai usor digerabile in aceasta forma. O zi cu ploi doar atmosferice! 😉
Felicitări pentru blog Ana.Este super, tu faci o super profesoara
Este delicioasa aceasta salata. Recomand cu mare drag!
Arata delicios! In caz ca doriti sa studiati si alte carti sau studii in domeniul nutritiei din strainatate, nu ezitati sa apelati la serviciile de traducere ale echipei http://www.traduceremedicala.ro/
Keep up the good work! 😀
merge de minune dupa mese copioase!
In primul rand La multi ani tuturor si in special Anei care ne rasfata cu retetele sale delicioase.
Daca nu derangez Ana ai cumva o reteta de paine din faina de secara cu hrisca si merci mult pentru reteta ta de bors a fost tare bun!
Merci Ana si pe curind, Steliana
Salut foarte mult o dieta sanatoasa!.. Vă mulțumim pentru recomandările cărții,ea nu mi-a fost cunoscută… Rețeta este minunată, foarte gustoasă 🙂
Informatii foarte adevarate si benefice, de asemenea o salata pe masura cu cu valoare nutritionala echilibrata.
Legumele, fructele si semintele sunt cele mai benefice pentru organism. De preferat sa fie si organice.
Thanks for any other informative site.
Rețeta este minunată, foarte gustoasă