Nu-mi aduc aminte daca am mai incercat sa vopesc oua vreodata, pentru ca intotdeauna este mama cea care se ocupa de tot ce inseamna pregatirile de Paste. Anul asta am vazut insa o idee, si mi-a placut atat de mult, incat am vrut sa incerc. Nu am vopsit decat vreo 6 oua, ca sa nu stric mai multe in cazul in care nu mi-ar fi iesit experimentul. Ideea despre cum as putea vospi ouale natural am gasit-o AICI, iar secretul culorii albastru intens pe care am obtinut-o este… varza nu albastra ci rosie.
Daca va place sa va jucati cu culorile, iata alte cateva variante de a vopsi ouale natural:
Coji de ceapa rosie – obtineti culoarea lavandei sau rosu maroniu
Turmeric – obtineti culoarea galbena
Sfecla Rosie – obtineti culoarea roz
Afine – obtineti albastru
Boia de ardei – obtineti portocaliu
Cafea – obtineti maroniu
Pudra de ceai verde – obtineti verde deschis
Musetel – obtineti galben
Secretul pentru a obtine o culoare intensa din ingrediente naturale este sa lasati ouale cat mai mult timp scufundate in apa colorata, in care ati adaugat si otet, pentru ca acesta are (nu stiu de ce) rolul de a fixa culoarea.
Pentru a obtine si mai mult efect pentru ouale pe care le-am vopsit, am folosit si cateva plantute al caror contur a ramas imprimat pe coaja oualor.
Iata cum am procedat:
Am avut nevoie de:
1 jumatate de varza rosie
2 litri de apa
6 oua deschise la culoare, ecologice sau de tara
3 linguri de otet
cateva fasii curate de tifon sau nylon
plantute de mai multe feluri (eu am folosit nasturel, floare de hortensie, frunze de tarhon, rozmarin, salvie, si o radacina de loboda, pe care nu am lipit-o perfect de ou, si nu a iesit asa cum mi-ar fi placut)
Am spalat ouale aduse la temperatura camerei, le-am fiert in jur de 7 minute, ca sa fiu sigura ca galbenusul este complet intarit, am pus apa rece peste ele, apoi le-am scos si le-am lasat la scurs.
Am adus la fiebere cei 2 litri de apa, si am adaugat foile de varza rosie, pe care le-am lasat la fiert pana au inceput sa se inmoaie, iar apa a capatat o culoare mov intens.
In timpul in care am “alchimizat” culoarea, am pregatit ouale: am infasurat plantutele in jurul oualor, in asa fel incat sa se vada cat mai bine conturul, si am acoperit ouale cu bucati de nylon pe care le-am legat cu ata.
Am scos varza, am scufundat ouale in licoarea movulie, si le-am lasat acolo aproximativ 4 ore. Daca pigmentul nu este suficient de intens, puteti lasa ouale in licoare peste noapte, la frigider.
Pentru a fi mai aspectuoase, multa lume lustruieste ouale vospite cu un pic de ulei, insa mie mi-au placut mai mult asa, naturale.
Poate parea migaloasa toata operatiunea, insa eu m-am deconectat complet pregatind vopseaua naturala, m-am simtit ca la scoala, la orele de lucru manual. E bine din cand in cand sa ne acordam niste timp pentru a face lucrurile pe indelete, chiar daca sunt doar pentru placerea noastra vizuala.