Sunt cateva obiceiuri de “carnivor” care se impregneaza undeva in subconstient, si care se manifesta din senin. Unul dintre ele este mancatul unui burger. De ce oare suntem atat de atrasi de ideea de ceva bun, cu muraturi si sosuri, intre doua bucati de paine, nu as putea spune. Chiar daca eu nu mai mananc carne de mai mult de 10 ani, nu inseamna ca nu pot savura un burger. Si inca unul suculent, plin de arome. Si pe deasupra, sanatos.
Pentru ca mananc foarte des humus, de ceva timp tin in casa naut pentru ocaziile in care nu ajung la Al Amir in Crangasi sau la Patiseria Fadel, locurile unde cred ca se gaseste cel mai bun humus din oras. E drept ca niciodata nu mi-a iesit ca cel facut de arabi, insa humusul este o varianta excelenta pentru o masa rapida si sanatoasa. Astazi insa m-am gandit sa fac altceva cu nautul, si am ales un burger vegetarian de naut, cu chifla de paine de secara cu bicarbonat. Chifla cu bicarbonat esteo varianta pentru lenesi, pentru ca se face foarte repede, dar daca ai mai mult timp la dispozitie, poti sa pregatesti niste chifle dospite, sau eventual in masina de paine. Textura e minunata – crocanta la suprafata si cremoasa la interior, iar varianta mea este cu atat mai sanatoasa, intrucat nu am prajit burgerii, ci i-am copt.
Ingrediente pentru Burger vegetarian de naut
Pentru Chifteaua vegetariana
300 g naut (eu am folosit uscat, dar puteti sa folositi si din conserva)
zeama de la jumatate de lamaie
1 ou ecologic
1 lingura de tahini (pasta de susan)
2 linguri de pesmet
1 lingura de ulei de masline
2 catei mari de usturoi
1 legatura de patrunjel
1 lingurita de condiment curry
Pentru painea de secara cu bicarbonat
300 g faina de secara
200 ml apa plata sau filtrata
1 lingurita de bicarbonat
2 lingurite de seminte de chimen
un praf de sare
seminte de susan sau in pentru presarat pe deasupra
Pentru asamblat burgerul – rondele de ceapa rosie, felii de avocado, sos de iaurt cu pasta de tahini si usturoi, patrunjel proaspat
Nautul se lasa la inmuiat in apa rece peste noapte, si se fierbe circa jumatate de ora cu o lingurita de bicarbonat, pana cand este moale si poate fi bagat la blender. Cat fierbe nautul, se pregateste painea, amestecand faina cu sarea, chimenul si bicarbonatul, se modeleaza cu mana umeda chifle micute, care se intind pe o tava acoperita cu hartie de copt, se presara cu seminte si se dau la cuptorul incins la 200 grade.
Nautul fiert se lasa sa se raceasca, se spala si se pune in blender impreuna cu sucul de lamaie, uleiul de masline si usturoiul, si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Pentru un pic de textura puteti sa pastrati cateva boabe zdrobite usor, nepasate, sau, cum am facut eu, puteti pune seminte de susan in compozitie. Pasta se amesteca intr-un castron cu oul, patrunjelul tocat, praful de curry si pesmetul, dupa care se modeleaza chiftele de marimea painicilor de secara, care de asemenea se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se scoate painea si se lasa la racit, si se introduc in cuptorul incins la 170 grade chiftelele de naut.
Asamblarea se face in functie de ingredientele preferate – eu am folosit un sos de iaurt amestecat cu 1 lingurita de tahini si un catel de usturoi zdrobit, cu felii de avocado proaspat, frunze de patrunjel, rondele de ceapa rosie si un pic de mustar. Mai puteti folosi castraveti murati, sos de rosii sau frunze de spanac proaspat, sau orice va face placere.
Pentru varianta vegana, puteti inlocui oul din chifteaua de naut, cu faina de seminte de in, sau chiar seminte de in lasate la inmuiat in apa rece.
Chiftelele de naut pot fi savurate si in alte combinatii, nu doar in burgeri – eu de exemplu le voi manca maine la pranz alaturi de o salata de patrunjel.
Mirela, e beton la gust, cred ca mai repet o data reteta saptamana asta, dar in alta combinatie de sosuri si salata!
De ce fierbi nautul cu bicarbonat? Se curata mai bine de coji? Sau e ceva de alcalinizare?
Dedee, il fierb cu bicarbonat pentru ca fierbe si se inmoaie mai repede – daca il lasi peste noapte in apa rece, a doua zi il fierbi cu bicarbonat si e gata in 20 minute.
Suna asa de sanatos, Mirela, ador patrunjelul! Ar mai merge cu niste ardei copt si sos tzatziki.
superrrr..am sa il fac sigur …
Antzu, bine ai venit la mine pe blog si da-mi de stire daca a fost bun burgerul 🙂 Pregatesc curand si un falafel de casa, tot cu naut, asa ca mai treci pe la mine! Cu drag, Ana
…si eu la fel
Ana, am si eu o intrebare, cate bucati de burgeri si cate chifle ies din cantitatile de mai sus (vreau si eu sa incerc, dar cum o sa gatesc si pentru cineva care tine post, as dori sa stiu cum sa impart cantitatile. Merci anticipat
Andreea, ies cam 6-7 burgeri si 4-5 chifle. Depinde cat de mici ii faci – eu i-am facut de diametrul unei chifle clasice. Sa ne spui cum ti-a iesit! 🙂
Astazi, m-am trezit devreme si cum am descoperit ca vineri la cumparaturi am luat si niste lapte batut de capra (eu nu sunt vegetariana, sunt la regim, ca am de slabit niste kg si ca sa nu ma limitez la traditionala felie de carne cu salata, asa cum fac marea majoritatea, am inceput sa caut pe internet tot felul de solutii, ca sa am o alimentatie cat mai variata) am zis ca o incerc sa fac de astazi chiflele dar in loc de apa cu lapte batut. Azi va povestesc cum au iesit chiflele. Reteta ta pe care o voi urma in totalitate se va face cel mai probabil vineri pentru ca sambata lucrez si i-am promis colegei ca ma ocup eu de masa. Vor urma posturi dupa ambele.
P.S. Citind pe blogul tau am descoperit ca ai un post despre fenicul, vroaim sa iti sugerez si eu o idee numai ca acolo nu am reusit (sunt noua in astfel de chestii, si recunosc ca nu ma pricep) asa ca astept un semn de la tine unde as putea.
Sa aveti o zi si o saptamana cat mai frumoasa
Au iesit super chiflele … eu deasupra am pus seminte de chimen si hab el barake (cumparat de la al amira)
EXCELENT!
[…] Burger de naut […]
Nu-mi dau seama cat trebuie sa tin burgerii la cuptor. Pls help! 🙁 Merci frumos!
Ramona, cam 20 minute, la 170 grade, ii mai verifici din cand in cand, daca ii vrei mai crocanti, ii poti lasa chiar pana la 30 minute. Sa-mi spui cum ti-au iesit!
Multumesc Ana! I-am facut chiar acum! Poza calda, la fel ca ei 😀
Link: http://img694.imageshack.us/img694/4914/2jiw.jpg
Wow, arata absolut superb! Ce cuptor frumos ai, vintage style! Multumesc mult pentru poza!
[…] Burger de naut (oul se inlocuieste cu seminte de in) […]
Azi am încercat şi eu şi sunt încântată de chiftelele astea! Le-am mâncat cu o salată de morcov şi sfeclă roşie lângă, fără chiflă sau pâine. Am încercat şi cu sos de iaurt cu tahini si usturoi (şi un pic de pătrunjel tocat)pt. că merge un sos peste ele, dar nu prea mi-a plăcut – tahina face sosul cam greţos (după gustul meu). Sigur am să le mai fac! Îţi mulţumesc pentru reţetă 🙂
[…] Burgerul de naut al Anei burgeri chiftelute 2014-08-26 Ruxandra Share ! […]
bicarbonatul distruge vit b din naut …daca lasam peste noapte la inmuiat…foerbe fara probleme…
Buna seara,
Am incercat si eu reteta dar chiflele nu au crescut si au ramas ca niste turtite. Ce am gresit?
Multumesc pentru timpul alocat!
Buna! Se poate folosi altceva in locul oului?