Ieri a fost ziua surorii mele, si m-am gandit sa fac ceva mai special. Am spus-o de mai multe ori, nu ma omor dupa dulciuri, nu-mi place in mod special sa le pregatesc, insa de data aceasta trebuia sa fie dulce, si trebuia sa fie ceva cu totul si cu totul interesant. Am adus din Toscana o faina de castane, de care stiam ca se foloseste in prajituri, aveam un lapte de cocos care nu isi gasea locul in frigider, si o punguta cu cardamom, adusa de prietenii nostri din vacanta din Istanbul.

Mini tartele din mintea mea s-au transformat in niste bijuterii aromate, un gust exotic, catifelat de la cocos, dar cu personalitate, de la cardamom. Faina de castane a dat un aluat de tarta fin inchis la culoare, cremos si aromat, si, din cate am citit, fara gluten. Am folosit minim de zahar, ca sa fie cat mai usor tolerate, chiar daca era o zi de sarbatoare.Merele – bineinteles, romanesti.

Ingrediente pentru Mini tarte cu mere, cocos si cardamom (pentru 6 minitarte)

200 grame de faina de castane (pe care o puteti inlocui cu orice faina doriti)

70 grame de unt

2 linguri de lapte pentru aluat

60 grame de zahar

50 ml de lapte pentru umplutura

2 linguri de lapte de cocos (eu am avut o cutie in care, datorita temperaturii joase din frigider, laptele s-a intarit)

2 linguri de iaurt cremos

1 ou

cateva pastai de cardamom

1 mar taiat felii

1 lingura de suc de lamaie proaspat stors

 

Am inceput cu aluatul de tarta, pe care l-am facut clasic, unt taiat cubulete mic, framantat cu degetele in faina amestecata cu 1 lingura de zahar, 2 linguri de lapte rece, sa omogenizez, si direct in frigider, pentru 30 minute.

Am pus laptele la fiert cu pastaile de cardamom si cu o lingura de zahar, am lasat sa dea in cateva clocote, l-am strecurat si l-am lasat la racit, Cand temperatura a scazut, am amestecat laptele cu un ou, laptele de cocos si iaurtul, pana am obtinut o consistenta cremoasa, ca de smantana. Am scos aluatul de la frigider, l-am modelat in formele de tarte, am bagat tavita 10 minute in cuptorul incins la 180 grade, dupa care am scos-o, am umplut minitartele cu crema de cocos si cardamom, si am bagat-o inapoi in cuptor 10 minute. Intre timp am taiat un mar in rondele, le-am picurat cu suc de lamaie ca sa nu oxideze, le-am taiat in patru. Am scos din nou tartele din cuptor, am pus cate 3 feliute de mar pe fiecare mini tarta, am presarat zahar, si am mai dat la cuptor pentru 10 minute. Mirosea toata bucataria a cardamom si castane, a cald si cozy. Tartele le-am mancat reci, a doua zi.