Toamna se apropie de final, zilele sunt din ce in ce mai scurte, frigul isi cere incet, dar sigur, drepturile, diminetile sunt invaluite in ceata melancolica, si curand vom simti mirosul frunzelor arse la marginea drumului semn ca e timpul sa se astearna primii fulgi. Simtim din ce in ce mai mult nevoia de mancaruri gatite, de supe calde, de paine calda, prospat scoasa din cuptor. Ieri a fost una din zilele acelea in care ti-e dor de natura, ti-e dor de aer curat, dar ti-e greu sa lasi caldura casei si placerea de a sta in pijamale. A fost o zi in care am vrut sa fac multe – sa ma trezesc tarziu, sa savurez un mic dejun bogat si cozy, in pijamale, si sa ma plimb in aer curat, eventual la munte, cat inca mai pot admira jocul de culori aramii al toamnei. Cu doar cateva ore de lumina la dispozitie, a trebuit sa improvizez, asa ca am ales sa pregatesc o paine irlandeza cu bicarbonat, pentru a nu mai pierde timpul cu dospitul, si sa merg intr-o padure de langa Bucuresti, ca sa fiu sigura ca ajung pe lumina. Povestea zilei o vedeti mai jos, in imagini…
Reteta de paine irlandeza cu bicarbonat
150 grame de faina integrala de grau
150 grame de faina de secara
1 1/2 lingurite de bicarbonat
1 lingurita de zahar
2 linguri de ulei de masline extravirgin
200 ml apacalduta
30 grame de seminte de in
cateva seminte de dovleac
un praf de sare
Se incinge cuptorul la 200 grade. Se amesteca intr-un bol fainurile, bicarbonatul, sarea si semintele. Se adauga apa in care s-a topit zaharul, si cele doua linguri de ulei, se amesteca totul pana se omogenizeaza si rezulta un aluat ferm. Se acopera fundul unei tavi cu hartie de copt, de modeleaza aluatul in forma dorita (eu am vrut sa fac doua painici din care sa tai felii mici, sa le ung cu un varf de cutit de unt sarat, si sa le savurez din doua muscaturi mici), se presara cu faina si sare si se da la cuptor pentru 45 minute. Se lasa sa se raceasca un pic, sa se domoleasca un pic umezeala din faina de secara.
Povesti din padurea fermecata
Jocurile de culori ale padurii fermecate
Liniste, ceata, tac-tac-ul unei ciocanitori solitare
In spatele fiecarui copac sta ascuns un spiridus, trebuie doar sa crezi…
Si copacii au suflet…
Gratie…
Poarta inspre magie
Spectacolul culorilor
Regele-copac si mantia sa aramie
Super painica ta! O sa o incerc si eu. despre padurea fermecata ce sa zic? E absolut superba!
[…] Paine irlandeza de secara […]
[…] cu bagheta crocanta cu cereale de la Pain Plaisir, placerea unei pizza facuta in casa, sau a unei paini irlandeze strasnice, coapta in tigaia de fonta, nu pot fi inlocuite cat ai bate din palme, si nici nu […]
Cate asocieri placute aici:padurea,painea ,anotimpuri….sentimentalism exact ca in cazul meu :)si eu tot asa asociez anumite lucruri placute cu painea irlandeza pe care m-am hotarat neaparat sa o fac.Insa e prima data cand fac asa paine.
Vreau sa renunt la painea classica si am cumparat faina fara gluten:faina de secara si faina de mei si bicarbonat alimentar ….Ulei nu adaug ca in combinatie cu carbohidratii ingrasa dar adaug ceapa.Acum intrebarea este:iese paine irlandeza de aici?
Cat despre metoda cu care vreau sa coc….mai bine pe privat pe facebook….acolo nume:Alexey Aliosha , si voi da like la pagina.
Scuze,corectez:nu e faina de secara ,e faina de : orez* .