V-am spus vreodata ca pizza este mancarea mea favorita? Daca as ignora toate principiile pentru o dieta sanatoasa, as putea manca pizza in fiecare zi. O pizza fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, cu aromele ingredientelor imbinandu-se perfect, imi aduce aminte de vacantele in Italia, de care sunt indragostita iremediabil. Totusi, combinatia de branza, aluat si legume nu este una recomandabila in fiecare zi.
Am cautat, insa, variante, pentru a obtine o pizza cat mai light, si care sa pastreze totusi cat mai mult din savoarea pizzei autentice.
Iata cateva idei pentru o pizza mai sanatoasa:
– am facut aluatul cu un amestec de fainuri – 1/3 macinis, 1/3 faina de grau integral, si 1/3 faina alba, pentru un mai mare aport de fibre, si pentru un aluat mai usor de digerat
– am folosit foarte putin aluat pentru blat, pe care l-am intins foarte bine, pentru a obtine o crusta subtire
– am optat pentru varianta mini-pizza cu mai multe toping-uri – in felul acesta am fost tentata de gust si aroma, am vrut sa le incerc pe toate, nu am mancat decat cate un sfert din fiecare, si m-am saturat mai repede
– am ales combinatii cat mai light pentru topping-uri. Iata ce am folosit eu:
1. sos de rosii, branza de capra, rosii uscate, oregano, busuioc (fara mozzarella)
2. sos de rosii, ridichi, ceapa verde, porumb si branza mozzarella
3. sos de rosii, cartofi noi fierti, ceapa verde si sos de mustare (lamaie, mustar, ulei de masline)
4. sos de rosii, rosii proaspete, mozzarella, busuioc
mai puteti folosi: zucchini sau dovlecei cu pesto si branza de capra, ciuperci de mai multe feluri cu spanac tras in ulei de masline cu usturoi, vinete si branza de capra, struguri negri cu rozmarin si branza de capra, masline cu anghinare si mozzarella, si o multime de alte combinatii. Combinatiile de topping fara branza mozzarella peste aluat subtire sunt o traditie din Sicilia, unde cea mai buna pizza am mancat-o in Taormina la Pizzeria Vecchia, un restaurant unde mesele sunt asezate fermecator de alandala, pe treptele care coboara spre mare.
Ingrediente pentru blatul de pizza (ies 4-5 mini pizza, cca 25 cm diametru)
Eu am folosit, ca de obicei, reteta lui Jamie, dar am schimbat tipurile de faina
100 g macinis de grau
100 g faina integrala de grau
100 g faina alba de grau
25 g drojdie
1 lingurita de zahar
jumatate de lingurita de sare
200 ml apa calduta (plata sau filtrata)
Intr-un castron inalt am amestecat fainurile cu sarea, am facut un cuib in mijloc in care am pus apa calduta, drojdia si zaharul, si le-am lasat 10 minute sa se desfaca drodjia. Am amestecat cu furculita pana s-a integrat tot lichidul, si am framantat cateva minute. Am acoperit castronul cu un servet curat, si l-am lasat 45 minute la crescut. Pentru a obtine o crusta mai subtire, am citit ca putem prabusi aluatul cu mana si apoi sa-l lasam din nou la crescut, dar n-am incercat inca varianta aceasta. Dupa ce aluatul a crescut, l-am impartit in 4-5 bucati, pe care le-am modelat in forma de sfera, le-am presarat cu faina si le-am lasat sa se odihneasca 15 minute.
In timpul acesta, am pregatit topping-urile de mai sus, si sosul de rosii
Ingrediente pentru sosul de rosii
1 conserva de rosii decojite, de buna calitate (cautati conservele italienesti) – daca pregatiti pizza in timpul verii, folositi suc de rosii bine coapte, proaspat stors
2 catei usturoi
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de capere
sare, piper proaspat macinat, busuioc si oregano
Intr-o tigaie am incins uleiul de masline, am adaugat usturoiul zdrobit, pe care l-am lasat 2-3 secunde pentru a aroma uleiul, am adaugat caperele si am mai lasat cateva secunde, dupa care am varsat continutul conservei de rosii in tigaie. Am lasat sa fiarba 2-3 minute, am adaugat sare, piper, busuioc si oregano (eu am avut uscat, dar la vara cu siguranta voi folosi frunze proaspete de la mine din ghiveci) si am tras tigaia deoparte. Am pornit cuptorul si l-am setat la 250 grade.
Am intins cu sucitorul in forma rotunda fiecare biluta de aluat, le-am intins pe o foaie de copt peste care am presarat ulei de masline si faina, le-am acoperit cu sucul de rosii, lasand cativa milimetri liberi de jur imprejur. Am pus toping-urile, am stropit totul cu ulei de masline din belsug, si am dat tava la cuptor pentru 7 minute. Rezultatul – blat subtire si gustos, si o minunatie de arome!
Buna Ana.
Imi explici, te rog, ce e macinisul de grau? Nu locuiesc in Romania si desi am cautat o explicatie clara in romana, n-am reusit sa inteleg ce e. Am vazut ca exista si macinis integral de grau dar cum tu pui in reteta si faina integrala de grau, sigur nu e acelasi produs. Daca stii si cum se spune in engleza, ma ajuta.
Multumesc mult.
Felicitari pentru blog. Retetele sunt foarte apetisante, originale si pozele superbe! Arata minunat!! :))
desi raspunsul meu vine mai tarziu, zic ca totusi merita clarificata toata nebunia asta cu macinisul de grau (de fapt: faina de moara unde lasi si taratele)
Descriere:
Faina din macinis total este cea necernuta, utilizata cu tot cu tarate. Este obtinuta din macinisul integral al bobului de grau si este o faina dietetica.
Acest tip de faina recupereaza componentele nutritive naturale ale bobului de grau (vitamine, minerale, fibre).
Este foarte bogata in magneziu şi vitamina B si E.
Contine 19 g fibre /100 g produs. Fibrele sunt conscute pentru stimularea procesului digestiv
deci WOW! can i come visit :D?
Draga Ana,
te urmaresc de putin timp. cam tot de atata timp mi-a picat si fisa sa mananc mai sanatos, si desi momentan nu intentionez sa devin vegetariana, imi doresc sa ma indrept din ce in ce mai mult spre o dieta bazata pe multe plante.
si cred ca m-am si indragostit…de blogul tau si de minunatiile care se petrec pe aici.
de asemenea, aseara am incercat prima reteta inspirata de aici, cea cu mini pizzele, un pic modificata in functie de ce aveam prin casa. si a iesit genial de bine si bun!!
pentru toate cele de mai sus, tin sa-ti multumesc. si sper sa o tii
tot asa!
cu drag
Draga Sabina, sa stii ca mi-ai facut ziua frumoasa inca de dimineata! Cand am inceput sa scriu pe blog, speram ca lumea sa inteleaga cate ceva din cat este de important sa mananci sanatos, si uite ca acum, dupa un an, incep sa apara roadele. Iti multumesc tare mult ca mi-ai scris!
[…] in care dimineata incepe lenesa cu bagheta crocanta cu cereale de la Pain Plaisir, placerea unei pizza facuta in casa, sau a unei paini irlandeze strasnice, coapta in tigaia de fonta, nu pot fi inlocuite cat ai bate […]
[…] in tarta. Apropo, vorbind de retete sanatoase de pizza cu toppinguri interesante, reteta Anei de pizza vegetariana inspirata de Jamie Oliver este trecuta deja pe lista retetelor de testat, in varianta fara gluten bineinteles […]
vegetariana si are branza? :))) urmeaza sa dea directiva de la bor ca ou, pestele, laptele, branza e de post :))) si de ce nu produsele animale sa fie de post
Dani..vegetarian include branza,oua,lapte..tot ce e fara se numeste vegan 😉
Arata foarte bine! Chiar trebuie sa o incerc weekendul ce vine!
Sper sa nu va suparati dar nu stiu exact ce e aia capere…?