Ideea de a face bors in casa a venit de la faptul ca nu mi-au iesit niciodata ciorbele, si, in loc sa dau vina pe neindemanarea mea, am dat vina pe bors. Nu am cumparat nici macar o data un bors care sa aiba gustul pe care mi-l amintesc din copilarie, cand mergeam cu moneda de 5 lei la vecina de la parter sa cumpar 1 litru de bors facut in casa. Am incercat si cu bors din piata (pe care probabil nu-l lasa suficient la fermentat), si cu bors de la supermarket (care probabil e un posirca plina de chimicale). Dupa ce am aflat si de beneficiile borsului de casa (o adevarata licoare-minune pentru organism), m-am hotarat sa fac un pic de alchimie chiar la mine in bucatarie.
Ca sa iasa bine borsul din prima iti trebuie huste, pe care fie il iei de la cineva care deja face bors in casa, fie il creezi singura (1 cana de malai, 1 cana tarate de grau, 5-6 felii de paine uscata, se amesteca cu apa calduta cat cuprinde, se lasa peste noapte; a doua zi se pune apa fierbinte peste amestec, se acopera vasul si se lasa la acrit 12 ore). Hustele se pastreaza la frigider.
Pentru bors eu am primit hustele, asa ca n-am avut de facut decat sa respect ingredientele si am obtinut un bors acru, gustos, exact ca in copilarie.
Ingrediente pentru bors de casa (pentru aproximativ 1 litru de bors)
Huste
1 mana de tarate de grau organice
1 mana de malai
cateva frunze de leustean sau visin pentru aroma
apa filtrata sau apa plata
Hustele il pastrez intr-un borcan de sticla de 1,7 l la frigider, si-l folosesc de fiecare data cand vreau sa fac bors. Pun peste huste taratele si malaiul, si torn un pic de apa rece, pentru ca mamaia care mi-a dat hustele a zis ca apa calda pe care o torn pentru bors nu trebuie sa ajunga direct la tarate. Torn apoi deci apa calda (eu o fierb si o las sa se raceasca un pic, ca sa ma asigur ca e purificata), si amestec bine cu o lingura de lemn. Pun capacul fara sa infiletez, si, daca e vara, pun borcanul pe un servet curat la loc ferit, si amestec din 12 in 12 ore bine (in 2 zile e perfect), iar daca e iarna il infasor in stergare de bucatarie ca sa pastrez caldura, si-l pun cat mai aproape de calorifer (in 2-3 zile se acreste).
Borsul de casa cu apa pura este un leac minunat pentru pentru anemie, sinuzită, tuberculoză, indigestiebronșită, astm oboseala cronica. Intr-o licoare atat de banala salasluiesc toate vitaminele din complexul B, inclusiv vitamina B12 care lipseste din dieta raw, precum si calciu, seleniu, zinc, magneziu. Este considerat leac pentru digestie pentru ca in timpul fermentatiei se produc acizi organici si enzime vii.
Ciorba tot n-a iesit, in schimb folosesc borsul pentru digestie, pentru vitamina B12, si pentru a gadila un pic memoria involuntara, folosind in loc de madelaine-a, bors 🙂
Oh, nici nu stii ce bucurie mi-ai facut cu reteta asta! 🙂 Cand am citit “cu gust ca-n copilarie”, mi-au reactionat papilele instantaneu! 🙂 Fac bors (la propriu) sambata asta!
Multumesc!
Laura, si eu ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta, si mai ales, ca te-ai hotarat sa o incerci! Sa ne spui cum a iesit 🙂
[…] taiati cuburi mici, sare, piper boabe si se mai lasa sa fiarba pana sunt gata cartofii. Se adauga borsul fiert separat si curatat de spuma, se lasa sa mai dea cateva clocote, se potriveste de sare si se […]
[…] fermentate excelente pentru sanatatea organismului – muraturi, chefir, iaurt de casa, socata, bors, kimchi (muraturi obtinute prin fermentarea legumelor la temperatura camerei), kombucha. Cand […]
[…] cu legume: Cred ca una dintre primele retete pe care le-am pus pe blog a fost cea de Bors de casa, pentru ca este una dintre bauturile cele mai valoroase pentru vegetarieni, fiind o sursa excelenta […]
[…] zilnic consumul a 2 litri de apa si ceai verde, si de cate ori aveti ocazia, cate un pahar de bors de casa pentru vitamina […]
Bors facut in casa, cu gust ca-n copilarie chiar ca merita inclus in cele mai tari saituri din Romania.
Draga Ana,
Mi-ar fi de folos sa stiu cata apa se pune in bors… 1 litru?
Multumesc.
Miana
Nu am incerc at in ca,Dar sper sa mearega!
Ana iti multumim eu si familia mea pt. toate retetele .Am incercat unele dintre ele si sunt fff. bune.Am recomandat site-ul tau tuturor prietenilor meiSi cu borsul am sa incerc din nou ,sper ca reteta ta sa ma ajute mult.te tin la curent.Merci inca o data.★★
Am facut si eu bors cu huste de la cineva si a iesit perfect. Apoi am aruncat la un moment dat hustile si nu am mai reusit sa fac de la zero. A fermentat prea tare cred, pentru ca a dat afara. Acum am incercat sa fac iar si se aude ca bolboroseste? Inca nu e acru la gust. Sa il mai las oare asa?
ca bautura inlocuitoare de apa borsul este un izvor de sanatate . continutul de sare este neglijabil , ( comparati cu moarea de varza ) ,caloriile neexistente , iar beneficiile obtinute din continutul de vitamine ( inclusiv b 12 asa de greu de gasit ) , enzime , fermenti vii , nu sint contracarate de nici o limita .
o legenda veche spune ca numai femeile rele obtin bors acru .
eu nu sint rau si nu sint nici femeie , dar borsul meu are o acreala de “iti sare basca din cap “.
un pic de inginerie . in fermentarea borsului avem doua procese de fermentare separate , in fiecare din ele putind sa fie implicate zeci de soiuri de drojdii . unul este fermentatia alcoolica , care transforma zaharurile in alcool plus bioxid de carbon ( de unde acidularea ) , al doilea proces de fermentare este cel lactic , care produce ca produs final acid lactic , de unde acreala .
drojdiile responsabile pentru fermentatia alcoolica sint in aer , peste tot imprejurul nostru . tot ce trebuie sa faci este sa le dai un mediu de cultura , si ele isi pornesc munca . pe de alta parte drojdiile de fermentatie lactica ramin putin in urma daca nu le dai un impuls .
sfatul meu este : cind pornesti fabricarea de bors , fati hustile singur (a) : malai , tarite , cam un sfert din volumul final . un pic de drojdie uscata ( cit ai pune un praf de sare la mincare ) , si secretul meu , adica inventat de mine , putina zeama care se aduna la suprafata borcanului de iaurt . asta va da un impuls fermentarii in directia lactica , de unde apare aciditate si un gust acru dar delicat .
credeti-ma confratilor , traiesc in australia unde a trebuit sa evoluez si sa ma adaptez la mediu . beau bors de o calitate de care ma indoiesc ca au parte cei care nu au parasit romania ca nu care cumva sa se lipseasca de borsul local .
cum ce spune , nevoia te invata . iar o facultate de inginerie chimica ajuta putin .
sa auzim de bine
buna ziua, Dan. M-ai facut curioasa cu reteta ta. Poti sa dai date exacte: candidats, ingrédients, etc.? Merci din Canada.
buna ziua , Felicia din canada . Presupun Quebec dupa accent .
am avut dificultati sa gasesc tarite , aici sint mult mai scumpe ca faina , se gasesc numai la “health food “shops . dar cerealele de breakfast “all bran “sint de fapt tarite 100 % . asta folosesc in cantitate de 300 grame , plus 200 grame malai . sticla in care amestec totul este de 4,5 litri , o fosta sticla de whisky de mult golita . daca pornesti de la zero , pune cantitatile astea de malai si tarite , umple cu apa fierbinte cit sa nu iti arda mina , si adauga o lingura de zer ( zeama limpede de peste iaurtul lasat linistit ) .exista nenumarate culturi de iaurt , cel mai bun si probabil din cauza asta si cel mai popular fiind “bifidus ). asta iti va da maximul de acreala. exista iaurt bazat pe cultura “casei “, rezultatul este mult mai dulce . lasa putin loc in sticla , si inchide dopul lejer , sa poata scapa gazele de fermentare . se poate bea a doua zi , dar se imbunatateste mult duca sta cel putin o saptamina . pus in sticle PET umplute cu virf , fara aer , se pastreaza perfect chiar luni .
pentru o cura de dezintoxicare bea un litru pe zi . singura problema pe care o poate crea este ca unora le da arsuri din cauza aciditatii .
sanatate si numai bine .
[…] sursa: www.gandul.info, foto: www.blogculegume.ro […]