Pentru ca imi place lavanda, pentru ca imi plac fotografiile, dar mai ales pentru ca provocarile sunt frumoase, luna aceasta Blog cu Legume participa la Dulce Romanie – Provocarea Lunii August gazduita de Catalina de la Kissthecook.ro, cu o tarta usoara cu lemond curd infuzat cu lavanda si zmeura.

In timp ce amestecam cu rabdare la lemoncurd-ul, printre aburii de la bain-marie, mi-am dat seama ca dincolo de denumirea posh se ascunde, invaluita in arome si amintiri alb-negru, crema de lamaie din prajitura mamei, pe care o mancam de fiecare data in seara de Revelion. E drept ca mama nu a fotografiat niciodata prajitura in varianta cu foi, e drept ca n-a mai pregatit-o de 15 ani, si e drept ca in ultima perioada m-am cam pierdut in chutney-uri, brownies, melanzane, cheese-cake-uri si alte gusturi la moda, si am cam uitat ca multe dintre ele sunt reinterpretari imbunatatite (sau nu) ale celor din copilarie.

Intre timp s-a intarit si crema mea de lamaie (sau lemoncurd-ul) si gandurile s-au reconcentrat in jurul provocarii de August 🙂

Ingrediente pentru Tarta cu lemoncurd infuzat cu lavanda si zmeura

Pentru aluatul de tarta

1/2 pachet de unt de buna calitate

300 grame de faina

2 linguri de zahar

un praf de sare

cateva linguri de lapte, cat sa lege aluatul

Pentru Lemoncurd

3 galbenusuri de oua ecologice

coaja de la o jumatate de lamaie

sucul de la o lamaie

6 linguri de zahar

4 cuburi de unt

Aluatul de tarta este foarte usor de facut – se pune untul taiat cubulete peste faina amestecata cu praful de sare zi zahar, si se amesteca pana capata consistenta de firimituri. Se adauga laptele si se amesteca pana cand aluatul se aduna, dupa care se pune la rece, intr-o folie de plastic. In timpul in care se raceste, se poate pregati lemoncurd-ul. Dupa 30 minute se scoate din aluatul din frigider, si se intinde intr-o forma de tarta, care se da la cuptor timp de 15 minute.

Lemoncurd-ul este o crema de lamaie foarte aromata, care poate fi mancat si ca atare, si se potriveste de minune cu tartele usoare de vara, cu fructe. Se amesteca toate ingredientele pentru lemoncurd intr-un vas, care se pune peste o oala cu apa fiarta, pentru a nu tine ingredientele aproape de flacara (sistemul bain-marie). Se amesteca continuu timp de 5-7 minute, pana cand amestecul capata consistenta, se pune vasul deoparte si se adauga rand pe rand cuburile de unt pana cand sunt bine incorporate. Daca vrei sa nu pastrezi florile de lavanda in crema, le poti trece printr-o strecuratoare, amestecand continuu cu lingura. Se da crema la rece.

Se umple tarta cu lemoncurd, se orneaza cu zmeura si se serveste rece.