Pentru ca imi place lavanda, pentru ca imi plac fotografiile, dar mai ales pentru ca provocarile sunt frumoase, luna aceasta Blog cu Legume participa la Dulce Romanie – Provocarea Lunii August gazduita de Catalina de la Kissthecook.ro, cu o tarta usoara cu lemond curd infuzat cu lavanda si zmeura.
In timp ce amestecam cu rabdare la lemoncurd-ul, printre aburii de la bain-marie, mi-am dat seama ca dincolo de denumirea posh se ascunde, invaluita in arome si amintiri alb-negru, crema de lamaie din prajitura mamei, pe care o mancam de fiecare data in seara de Revelion. E drept ca mama nu a fotografiat niciodata prajitura in varianta cu foi, e drept ca n-a mai pregatit-o de 15 ani, si e drept ca in ultima perioada m-am cam pierdut in chutney-uri, brownies, melanzane, cheese-cake-uri si alte gusturi la moda, si am cam uitat ca multe dintre ele sunt reinterpretari imbunatatite (sau nu) ale celor din copilarie.
Intre timp s-a intarit si crema mea de lamaie (sau lemoncurd-ul) si gandurile s-au reconcentrat in jurul provocarii de August 🙂
Ingrediente pentru Tarta cu lemoncurd infuzat cu lavanda si zmeura
Pentru aluatul de tarta
1/2 pachet de unt de buna calitate
300 grame de faina
2 linguri de zahar
un praf de sare
cateva linguri de lapte, cat sa lege aluatul
Pentru Lemoncurd
3 galbenusuri de oua ecologice
coaja de la o jumatate de lamaie
sucul de la o lamaie
6 linguri de zahar
4 cuburi de unt
Aluatul de tarta este foarte usor de facut – se pune untul taiat cubulete peste faina amestecata cu praful de sare zi zahar, si se amesteca pana capata consistenta de firimituri. Se adauga laptele si se amesteca pana cand aluatul se aduna, dupa care se pune la rece, intr-o folie de plastic. In timpul in care se raceste, se poate pregati lemoncurd-ul. Dupa 30 minute se scoate din aluatul din frigider, si se intinde intr-o forma de tarta, care se da la cuptor timp de 15 minute.
Lemoncurd-ul este o crema de lamaie foarte aromata, care poate fi mancat si ca atare, si se potriveste de minune cu tartele usoare de vara, cu fructe. Se amesteca toate ingredientele pentru lemoncurd intr-un vas, care se pune peste o oala cu apa fiarta, pentru a nu tine ingredientele aproape de flacara (sistemul bain-marie). Se amesteca continuu timp de 5-7 minute, pana cand amestecul capata consistenta, se pune vasul deoparte si se adauga rand pe rand cuburile de unt pana cand sunt bine incorporate. Daca vrei sa nu pastrezi florile de lavanda in crema, le poti trece printr-o strecuratoare, amestecand continuu cu lingura. Se da crema la rece.
Se umple tarta cu lemoncurd, se orneaza cu zmeura si se serveste rece.
Yami ce vine arata,iar combinatia zmeura cu lavanda e divina.
[…] reÅ£ete apetisante ci ÅŸi fotografii care mai de care mai aducătoare de calorii (sănătoase). Tartă uÅŸoară cu zmeură ÅŸi lemoncurd infuzat cu lavandă este reÅ£eta sa pentru Dulce Românie. Bun venit în blogosfera culinară Ana […]
Ce blog frumos! Ma bucur ca l-am descoperit!
Diana, ma bucur mult ca mi-ai scris, pentru ca de vreo 10 minute sunt pierduta intre fotografiile tale superbe 🙂 Off, si sunt la dieta detox zilele astea, ca acum as pune mana pe un tel si-un carton de oua, si-as incerca sa reproduc ceva din dulciurile tale minunate!
Deci nu stii in ce stare ce pofta/foame m-ai adus, ajung acasa clar incerc si eu cel putin o reteta
Buna 🙂
Pot sa inlocuiesc faina cu faina de secara si zaharul cu miere?
Merci.
Buna Andreea,
Se poate inlocui faina, dar trebuie copt aluatul mai mult de 15 minute, pentru ca secara da o compozitie umeda, care se coace greu. Daca vrei sa faci aluat vegan, poti sa inlocuiesti si untul cu unt de cocos (aceeasi cantitate). Mierea in schimb devine toxica la temperaturi mari, asa ca iti sugerez sa pui zahar brun din trestie de zahar (se gaseste la Real, si este destul de ieftin, in jur de 8 RON/pachet 500 g), sau sirop de agave sau artar (de la magazinele bio online, sau de la Plafar). Sper sa-ti iasa delicioasa! Iti multumesc pentru vizita si Sarbatori Fericite! Cu drag, Ana
Buna. Este prima reteta de pe blogul tau pe care o incerc. Sigur este corecta proportia unt-faina? Mi-a iesit un aluat extrem de tare…
Crema este f putina… Poate ar trebui sa dai si detalii legate de dimensiunile tavii . A mea are 26 cm si crema nu are nici 0,3 cm intinsa pe aluatul acela.