De curand m-am apucat acasa de un program de aerobic combinat cu Kick-boxing, care ma solicita extrem de tare, eu fiind o persoana deloc sportiva, dar care a inteles ca este absolut necesar sa faci sport pentru sanatatea fizica si psihica.
Sunt extrem de multumita dupa program, ma simt energizata si detensionata, insa ma confrunt cu o problema foarte mare – foamea ingrozitoare care ma compleseste la o ora dupa ce am terminat exercitiile, si care ma urmareste si pe parcursul zilei urmatoare. M-am documentat un pic si am inteles ca inainte de exercitii este bine sa consum unturi de nuci sau arahide, granola, gustari energizante (pe baza de fructe uscate si ovaz, pe care mi le fac in casa, la robot), iar dupa e bine sa consum proteine (linte, naut) pentru a reface fibra musculara si carbohidrati sanatosi pentru a suplini glicogenul din muschi (paste integrale, sandwich cu paine integrala, cereale integrale cu lapte vegetal).
Pentru ca untul de arahide si nutella contin grasimi vegetale hidrogenate si zahar rafinat, m-am gandit sa imi prepar eu propriile “arme” cu care sa ma lupt cu foamea si care sa ma energizeze pe durata exercitiilor. Prima incercare – Nutella, care a iesit nebanuit de buna pentru cat de putine ingrediente are, si pentru lipsa completa de zahar rafinat. Este incredibil cat de usor poti sa transformi un produs consacrat in ceva atat sanatos. Principalul ingredient, alunele de padure crude nu sunt atat de populare, insa sunt pline de nutrienti valorosi: vitamina E (responsabila cu sanatatea parului, pielii si a unghiilor), minerale, proteine, fibre si grasimi sanatoase. Gustul poate concura oricand cu cel al produsului de supermarket, si nu va mai fi nevoie sa ne facem atatea mustrari la fiecare lingurita (sau deget bagat in borcan) pe care o mancam.
Ingrediente pentru Nutella de casa (pentru un borcan de 400 g)
300 g alune de padure, crude
4-5 curmale deshidratate, de buna calitate
1 lingura de ulei de cocos
2 linguri de pudra de cacao raw (o gasiti la Ligia sau la Beorganic)
4-5 linguri de apa plata sau lapte vegan
Alunele de padure si curmalele se lasa la hidratat peste noapte sau macar cateva ore. Toate ingredientele se pun in robotul de bucatarie si se proceseaza 3-4 minute pana se obtine o consistenta cremoasa. Se pastreaza in frigider.
putem inlocui uleiul de cocos?:)
Uleiul de cocos, in afara de aroma, are proprietatea de a se intari la rece. Daca nu vrei neparat o crema foarte densa, poti sa folosesti orice ulei, insa este bine sa fie presat la rece, nerafinat.
Si eu fac cam aceeasi reteta insa nu recomand folosirea laptelui vegan, mai degraba apa sau ulei de cocos(din experienta mea cu lapte, nutella se stricase peste cateva zile).Iese o Nutella delicioasa si de necomparat, la gust, cu cea din comert!
Nutella din borcanul meu n-a avut timp sa se strice, insa multumesc pentru sfat, e bine de stiut ca laptele vegan face aceasta crema mai perisabila!
multumesc pentru sfaturi
Unde gasesti de obicei toate tipurile alea de uleiuri, seminte, germeni, frunze si alte ingrediente cu denumiri exotice? Sunt (mult) mai scumpe decat ingredientele obisnuite?
Betty, toate super-alimentele de care vorbesc pe blog se gasesc in varianta bio la magazinele naturiste online, de genul vegis.ro, beorganic.ro, etc. Frunzele cu denumiri exotice de genul Kale sau Magold se gasesc la fermele si distribuitorii de produse eco Biodumbrava.ro, Ecoshopping.ro, Pukka Food si mai recent in magazinele Mega Image (cel putin in Bucuresti, de la Fru Fru). Daca esti din Bucuresti si vrei sa incepi de undeva, nu neaparat bio, poti merge in Piata Obor sau Piata Crangasi la magazinul Orient Bazar, unde gasesti toate felurile de seminte crude, caju, migdale, canepa, fistic, condimente, turmeric, etc.
Sunt tare curios care ar fi parerile dupa o degustare de … Albineti.
Sunt convinsa ca ar fi un mare hit, mai ales pentru mamici, care au apreciat foarte mult ideea de Nutella raw pentru cei mici. Albineti este si unul dintre produsele mele preferate de la voi, alaturi de energizantul cu tinctura de propolis. Noi nu am mai racit de 2 ani nici macar o data – tratam orice simptom cu propolis si scapam de fiecare data cu bine 🙂
Buna Ana. In legatura cu nutela preparata de tine as dori sa imi explici te rog ce alunele de padure si curmalele se lasa la hidratat peste noapte? Multumesc
Alunele in general se lasa la inmuiat peste noapte (sau doar cateva ore – in functie de cat de tari sunt, aici includem nuci, alune, caju, migdale,fistic etc) pentru ca contin acid pantotenic care este greu de digerat. Prin inmuiere acesta se descompune si face alunele sa fie mai usor de digerat. Alunele mai contin si inhibitori de enzime care prin inmuiere se neutralizeaza si de asemenea face digestia mai usoara.