Nu este intamplatoare alegerea mea pentru reinceperea unui nou sezon de retete sanatoase. Am ales tocmai pentru ca suna ciudat, si pentru ca vreau sa incercati sa acceptati ideea de schimbare. De schimbare in mai bine.
Poate ca “Paine fara faina” suna contrar tuturor amintirilor mele din copilarie, legate de coltul crocant, mancat pana ajungeam acasa de la magazin, legate de felia unsa cu unt si cu miere, mancata in soarele vacantelor, legate de mirosul minunat si de caldura din cuptorul deschis, care aburea geamurile pe ger napraznic.
“Paine fara faina” suna ciudat, suna altfel.
Insa “painea fara faina” vine la pachet cu niste amintiri din viitor, unde cele cateva kilograme in plus nu mai exista, unde chiflele, covrigii si celelalte bunatati lasa loc unui pumn de nuci romanesti sau unui fruct luat de la tarani si unde sandwich-urile sunt inlocuite cu frunze verzi si sanatoase, cu salate din legume de sezon sau mancaruri delicioase cu cereale pline de nutrienti.
Nu, nu va sfatuiesc sa renuntati la paine. Placerea unei sambete in care dimineata incepe lenesa cu bagheta crocanta cu cereale de la Pain Plaisir, placerea unei pizza facuta in casa, sau a unei paini irlandeze strasnice, coapta in tigaia de fonta, nu pot fi inlocuite cat ai bate din palme, si nici nu trebuie.
Va invit, insa, sa fiti inventivi cand vine vorba de dieta si de mentinerea echilibrului nutritiv al organismului. Sa diversificati, sa incercati ingrediente noi, sa cautati alternative.
Painea fara faina este alternativa sanatoasa la o masa cu paine. O singura felie, sau o minipainica fara faina va va satura, si nu va avea solicita sistemul digestiv, asa cum o face paine cu faina alba.Iar cand veti simti mirosul minunat de nuci si seminte aromate, va veti indragosti la prima degustare!
Daca va intrebati care este secretul acestei painici, care nu contine faina, dar care are totusi forma de paine?
Ei bine, vorbim despre Taratele de psyllium, adica una dintre cele mai absorbante fibre naturale, favorita produselor pentru slabire, dar si a celor de detoxifiere a colonului. Taratele de psyllium contin fibre solubile si insolubile – cele solubile imbraca peretii intestinelor intr-un strat protector, iar cele insolubile le curata de toxine. Atunci cand le folosim in mancare, se comporta ca o gelatina – leaga ingredientele si te lasa sa modelezi oricum vrei.
Pe langa faptul ca este satioasa si sanatoasa, painea fara faina se face fara nici o bataie de cap. Adio dozat, fermentat, framantat – pentru painea fara faina toate ingredientele se amesteca intr-un bol, si cam asta e tot. Nu contine decat nuci, seminte (eventual cereale integrale si fructe uscate), este bogata in proteine, in fibre, si toate ingredientele sunt hidratate, deci foarte usor digerabile.
Daca te-am convins sa o incerci, iata ingredientele:
Ingrediente pentru paine fara faina
2 linguri de tarate de psyllium + 350 ml apa plata sau filtrata
100 g migdale
100 g alune de pădure
100 g seminte de floarea soarelui
100 g semințe de in
1-2 lingurite de sare roz de la Himalaya
3 linguri unt de cocos topit
un pumn de stafide, curmale si smochine uscate
*puteti imbogati painea cu fulgi de ovaz, seminte de susan, seminte de dovleac, caju, asa cum sugereaza David si Louise, de la Green Kitchen Stories, sau sirop de artar sau cateva picaturi de stevia, cum sugereaza Sarah, de la My New Roots
Se amesteca taratele de psyllium cu apa, si se lasa 5 minute sa se gelifieze. Intr-un bol se amesteca toate ingredientele de mai sus, se adauga psyllium-ul se amesteca bine, si se lasa o ora pentru ca toate ingredientele sa se hidrateze. Se unge o tava (sau formele de briose) cu unt de cocos sau ulei de masline, se pune compozitia, si se lasa timp de o ora in cuptorul incins la 170 grade. Se lasa sa se raceasca, si se pastreaza in frigider. Se consuma rece – e minunata pe post de toast! Eu am pregatit-o pentru detoxifiere si protectia sistemului digestiv, asa ca am savurat-o impreuna cu Kimchi (varza fermentata natural). Painea fara faina este vegana si nu contine gluten.
Pe mine m-ai convins sa o incerc si cat de curand am s-o si fac ;). Ingenioasa idee! 🙂
O sa o repet si eu in curand, cu mai multe tipuri de seminte si cu fulgi de ovaz.Sa-mi zici cum iese 🙂
buna ideea, ma tenteaza sa o incerc si eu mai ales ca am renuntat la fainoase de o vreme
Salutare de la o alta Annamaria:)
Annamaria, multumesc pentru vizita! Imi place site-ul tau, insa mare atentie la echilibrul nutrientilor in curele de slabire! Te mai astept!
salut! acum incerc si eu painea. sunt tare curioasa cum o sa iasa.
[…] Sau poate vreți să încercați o variantă de ”pâine fără făină” (cu tărâțe de psyllium și alte nuci și semințe). Rețeta pe blogculegume.ro […]
Arata excelent si beneficiile pe care le descrii m-au convins. O incerc si eu!
Dar inca ceva. De unde cumperi tărâțe de psyllium?
Ana, taratele se gasesc in magazinele online cu produse naturiste, sau chiar in supermarket-uri, marca Sano Vita. Le gasesti la raionuri de fainuri. Ma bucur ca mi-ai scris, ti-am descoperit blogul si mi se pare fermecator! Cu drag, Ana
Multumesc tare mult, draga Ana, pentru cuvintele frumoase. Blogul tau m-a fermecat si pe mine intai cu fotografiile frumoase si apoi, citind, cu articolele atat de documentate si pline de sfaturi atat de bune si retetele atat de sanatoase. Mai ales ca si noi suntem adeptii vegetarianismului si in general al lui trai sanatos. Astazi incerc si painea! Ma bucur ca am intrat in contact. Tinem legatura sa iti spun cum a iesit painea. 🙂
Astept cu drag!
Am facut aseara painea si azi dimineata am mancat la dejun. Este excelenta! Sigur o sa o repet si in diferite combinatii de seminte si nuci. Multumesc pentru idee si reteta!
Super, ma bucur ca ti-a placut! Si eu vreau sa mai incerc diverse combinatii, sa mai adaug niste rosii uscate, niste usturoi, sa vedem ce iese…
Imi place ideea, imi place foarte mult si articolul. Foarte bine scris, felicitari. Maine imi fac si eu painici.
Buna. am facut painica respectand reteta intocmai, insa a iesit foarte uleioasa, practic inota in ulei. Am pus 3 linguri rase de ulei de cocos (unt topit) si totusi….too much fat. Urma sa o mananc tot in perioada de detoxifiere, insa pare o mica bomba calorica…..
Anda, uleiul ar fi trebuit sa fie absorbit de tarate, e destul de ciudat ca a ramas atata incat sa para ca inoata in ulei. Daca o scoti din forma in care ai copt-o si o lasi un pic la racit, ar trebui sa fie absorbit complet uleiul. Legat de detoxifiere, daca o faci strict pentru ideea de detox, nu e problema sa manananci painica si uleiul de cocos, doar daca vrei sa slabesti nu e foarte indicat…
Multumesc de raspuns, Ana. Am mancat-o treptat fiindca sunt intr-un detoxo-slabit si a fost f buna, nu avea cum altfel din ingrediente bune. Nu ma las, voi mai incerca reteta dar cu alt tip de ulei de cocos, feelingul me este ca nu era atat de raw pe cat ar fi trebuit…
Inca o intrebare: tu ai consumat vreodata taratele de psylllium dimineata cu apa, asa cum vad in multe postari despre ele in detox? Adica ai luat in mod constant o perioada doar tarate si eventual seminte de in? Am citit despre un soi de cura si am inceput si eu sa iau dimineata dupa paharul meu de apa calduta si ma simt excelent, dar parca sa iau 3 luni suna a abuz, desi….sunt naturale….
Anda, nu stiu daca ai incercat vreodata sa faci singura uleiul de cocos. Eu rad pulpa nucii de cocos pe razatoarea mica, o pun in blender cu un pahar de apa, si obtin o apa cu vitamine si gust de cocos, iar pe peretii blender-ului se depoziteaza grasimea din cocos, pe care o adun si o pastrez la frigider. Iti ies cam 2 linguri din 2 nuci de cocos, eventual poti sa-l pui pe acesta in painici.
Legat de taratele de psyllium, eu nu am luat decat amestecate cu cerealele de la micul dejun, cate o lingurita cel mult. Sunt foarte bune in detox, pentru ca ajuta colonul sa elimine toxinele si alti produsi procesati de ficat (fara fibre suficiente, unii dintre acesti produsi se pot intoarce in sange). Cred ca o sa incerc si eu cu apa, mai ales daca spui ca te simti bine!
Multumesc,Ana. Voi incercacsa fac si eu asa cocosul.
Buna,
Vroia sa te intreb: semintele trebuie hidratate mai intai? Mesri, mult,
Elena
Super reteta , o sa-o incerc si revin cu un raspuns
[…] recomand mixul de faina cu seminte. Desi ai putea doza tu acasa cantitatile dupa retete specifice (reteta de paine fara seminte aici) iti recomand un mix gata preparat (grau, soia, in, floarea soarelui, susan etc.). Se numeste […]
Buna,
Ma bucur ca am gasit blogul tau.
Eu sunt in cautare de aluat pt briose, fara faina si fara oua (fac pt bebe de 7 luni).
Vreau pur si simplu un aluat care sa il bag in forme de copt, peste care sA adaug niste legume, astfel sa iasa o reteta simpla simpla si sanatoasa de briose cu legume.
Crezi ca as putea face acest aluat din tarate de psylium plus apa? Ce ar mai trebui sa adaug sa iasa ok?
Multumesc din inima
dar fara unt de cocos se poate, prea multe ingrediente si scumpe!
Buna seara Ana.Tocmai am facut si eu painea cu seminte. Am pus compozitia in forme de briose siliconate, cate o lingura in fiecare. Insa mi-a iesit moale, in interior este gelatinoasa. In pozele tale, pare uscata si observ ca ai si feliat-o. Sfaturi, te rog? Varianta, compozitia se pune in tava: toate compozitia pe toata suprafata tavii sau…? Multumesc anticipat.
Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate acestea, stilul tău de exprimare mă convinge și îmi cer scuze pentru judecata mea pripită… Ai câștigat un alt cititor 🙂