Daca as fi citit informatiile pe un site oarecare, puse cap la cap de un “specialist in nutritie”, poate as fi trecut mai departe fara sa acord prea mare atentie. Topul celor 7 plante bogate in proteine a fost facut insa de Rich Roll, un atlet american campion de ultramaraton, adept convins al dietei vegane. Contrar ideii ca o dieta din care lipseste carnea si orice alt produs animal te seaca de energie, Rich Roll promoveaza tocmai dieta vegana ca principal motor pentru energie si forma fizica, atat de necesare unui atlet de mare rezistenta.
Iata care sunt plantele bogate in proteine pe care Rich Roll se foloseste cel mai mult in cadrul dietei vegane:
1. QUINOA – 11 g de proteina/cana
O cereala extrem de sanatoasa, quinoa este alternativa bogata in proteine pentru orez sau paste, fie ca o mananci simpla, sau alaturi de legume si verdeturi. Este o buna baza pentru un burger vegetarian sau pentru un mic dejun proteic, servita rece, alaturi de lapte de migdale si fructe de padure.
2. LINTE – 17,9 g de proteina /cana
Delicioasa, nutritiva si foarte usor de preparat. O poti folosi de asemenea ca in supa cu condimente indiene sau intr-o mancare delicioasa servita alaturi de iaurt.
3. TEMPEH – 24 g de proteina/100 g
Un aliment rezultat din fermentarea plantelor de soia este o alternativa plina de proteine pentru ruda sa nefermentata, tofu. Este o alta baza excelemta pentru un burger vegetarian, dar si pentru chiftelute marinate sau alaturi de orez brun cu legume.
4. SEITAN: 24 g Proteina / 100 g
Un substitut excelent pentru vita, peste si produse din soia, insa nerecomandat in dietele fara gluten, intrucat este obtinut din gluten din grau.
5. FASOLE (alba, rosie, mung): 12-15g Proteina / cana
Fasolea merge de minune intr-un burrito mexican vegetarian, in chilli, in supe sau in salate.
6. SPIRULINA: 60g Proteina / 100 grams
O alga verde-albastra, spirulina inglobeaza peste 6g de proteina la 10 g (cea mai mare cantitate dintre toate alimentele), proteina de inalta calitate, continand toti aminoacizii esentiali. Consumata ca in pastile, sau integrata in shake-uri cu fructe, spirulina este un generator de energie.
7. SEMINTE DE CANEPA: 16g Proteina / 100 g
Cu aportul unei portii perfecte de omega-6 si omega-3, semintele de canepa sunt o alta sursa de proteina de inalta calitate, rivalizate doar de spirulina. Semintele de canepa pot fi consumate la micul dejun, alaturi de lapte de migdale si alte cereale, in smoothie-uri, dar si in orez cu legume
Buna Ana,
In legatura cu semintele de Quinoa, cred ca ar fi util ca oricine decide sa le cumpere sa citeasca mai intai articolul acesta:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jan/16/vegans-stomach-unpalatable-truth-quinoa
Mi-ar placea sa vad semnale de avertizare pe mai multe bloguri vegetariene legat de acest subiect…
In rest, iti multumesc mult pentru blog. Este o placere sa-l citesc si sa ma delectez cu retetele tale. 🙂
Multumesc mult pentru link – un articol foarte interesant, pe care il recomand tuturor!
:)Multumesc si eu!
I have the biggest lump in my throat right now – I have a thirteen year old daughter. I take back every complaint or gripe about teenage hormones, attitude, and schedules. I will be more thankful. – Emily
Sunt impresionat de modul în care subiectul este prezentat în articol. Intrând pe site, am sperat că voi putea învăța ceva mai mult și nu am fost dezamăgit. Citind postări similare pe web, puteți deveni confuz …