Saptamana trecuta am tinut o cura de detoxifiere de 3 zile, si va promisesem ca va spun ce ceai folosesc in timpul acestor cure. Este important de stiut in primul rand ca astfel de cure de detoxifiere trebuie organizate diferit in functie de anotimp. Intr-un fel reactionam la aceste cure de detoxifiere iarna, intr-un fel primavara si cu totul altfel toamna. Daca primavara si toamna curele se bazeaza pe fructe si legume proaspete, pe verdeturi, salate si ceaiuri de plante proaspete, iarna organismul are nevoie de nutrienti pentru a face fata schimbarilor de temperatura, si cura de detoxifiere se bazeaza pe ceaiuri de plante uscate care ajuta la eliminarea toxinelor, si pe alimentatia din care sunt excluse doar anumite ingrediente.
Cura mea de detoxifiere s-a desfasurat dupa cum urmeaza:
– am redus aproape complet consumul de proteina animala
– am eliminat faina/painea alba, cafeaua si dulciurile de orice fel
– am mancat numai legume si fructe crude, neprocesate, fara conserve, fara fiert sau copt, alaturi de cantitati mici de seminte crude (floarea soarelui)
– am baut in fiecare zi 200 ml de suc proaspat de sfecla rosie si 50 ml de suc proaspat de morcov (daca nu am avut timp dimineata, l-am preparat cu un storcator de fructe si legume si l-am baut in cursul serii)
– am redus aproape la zero consumul de sare
– intrucat imi este foarte greu sa renunt la produsele din lapte, am pastrat totusi un episod pe zi de proteina animala, si anume 200 grame de branza de vaci dulce, slaba la micul dejun
– am baut 2 litri de apa pe zi si 1 litru de ceai de plante pe zi
– am facut in fiecare zi 15 minute de Hatha Yoga – pozitii pentru digestie si exercitii de respiratie (practic dupa cartea de exercitii a lui Liz Lark).
Senzatiile au fost aceleasi ca in curele drastice de detoxifiere – durere de cap (datorate eliminarii cofeinei), somn profund si indelungat. In schimb mintea mea era extrem de limpede, si aveam o gramada de energie.
Rezultatul? Fara sa se simta la haine, fara sa se vada in oglinda, pe cantar au disparut aproape 3 kilograme in 3 zile. Subliniez ca nu este o cura de slabire si nu asta a fost scopul, iar pierderea kilogramelor a fost rezultatul exclusiv al eliminarii apei din tesuturi prin reducerea cantitatii de sare, a eliminarii fainii albe si a grasimilor.
O zi de cura de detoxifiere a aratat cam asa:
– dimineata 200 g de branza de vaci slaba, 2 felii de paine de secara Wasa, un mar sau o banana
– la pranz o salata de varza sau fetica (valeriana) sau rucola sau spanac cu ardei rosu, conopida cruda si seminte crude
– seara o alta salata dintre cele de mai sus, sau 2 felii de paine Wasa cu guacamole (avocado, usturoi, lamaie si ulei de masline), alaturi de sucul proaspat de sfecla si mar
Stiu ca arata foarte generos pentru ceea ce avem in minte despre detoxifiere, insa este iarna si organismul are nevoie de nutrienti. O cura de sucuri se potriveste foarte bine primavara sau la inceputul toamnei, insa acum, in mijlocul lui ianuarie, cateva zile in genul celei de mai sus sunt suficiente pentru a acorda un respiro metabolismului, fara a suprasolicita organismul.
Ceaiul pe care l-am consumat a fost preparat de mine din plantele uscate de mama, la care am mai adaugat si alte ierburi, cum ar fi menta (pentru digestie), papadie (pentru ficat si eliminarea colesterolului), levantica (pentru aroma), soc (pentru rinichi), in fiecare zi cate o alta combinatie, ca sa schimb gustul.
Baza ceaiului de detoxifiere a ramas insa aceeasi in fiecare zi – coada soricelului, coada calului si frunze de senna.
Coada soricelului stimuleaza transpiratie si diureza, fiind un detoxifiant puternic, care imbunatateste sanatatea sangelului si a sistemului imunitar – cum se zice in batrani, ajuta la “schimbarea sangelui”. In plus, impiedica formarea de pietre la vezica biliara, stimuland secretia acesteia, regleaza ciclul menstrual si reduce durerile din timpul acestuia, reduce simptoamele colonului iritabil.
Coada calului (o planta veche de 400 milioane de ani!!!) are unul dintre cele mai puternice efecte diuretice din lumea vegetala, fiind un medicament minunat pentru rinichi. Ceaiul de coada calului se mai foloseste cu succes si in tratarea hiperaciditatii si a menstrelor abundente.
Frunzele de senna, folosite si la crearea bitter-ului suedez, au efect de stimulare a miscarii intestinelor, si deci de eliminare mai rapida a toxinelor. Frunzele de senna mai sunt folosite si pentru eliminarea viermilor si parazitilor intestinali. Mare atentie, folositi senna in cantitati mici, pentru ca efectul este foarte puternic.
Orice formula ati folosi pentru ceaiurile de plante medicinale, acestea trebuie consumate intre mese, fara sa le asociati cu alimentatia. Daca va intrebati cum miroase ceaiul, baza are un miros de…fan, insa puteti adauga diverse arome, cum ar fi menta, musetel sau levantica, daca simtiti nevoia.
Nu va pierdeti in cure istovitoare pentru detoxifiere. Alegeti sa consumati multa apa, sa eliminati grasimile, prajelile, alimentele procesate, mancati multe fructe si legume crude, si efectele nu vor intarzia sa apara.
Ana ce storcator folosesti pt a stoarce radacionase (sfecla, telina, morcov)? Vreau si eu sa imi cumpar unul bun si am tot cautat pe net reviewuri insa as vrea sa aflu dintr-o sursa sigura care ar fi cel mai util. Mersi!
Ruxi, eu am un Gorenje de 800W, care e foarte bun pentru radacinoase, le stoarce foarte usor la viteza a doua. La fructe ar fi fost bine sa extraga mai mult suc, lasa pulpa destul de umeda, dar pe radacinoase sunt foarte multumita de el.
Super! Mersi mult! De abia astept sa pot tine si eu o cura cu suc de sfecla 🙂
detoxifeirea este cel mai bun lucru pentru organism
[…] consumul a 3 litri de lichid pe zi – apa plata Bucovina, ceai detoxifiant, ceai […]
[…] datorita consumului in fiecare seara al unei cesti de ceai Sveltaflor de la Fares sau al unui ceai detox, ambele pe baza de frunze de senna, iar senzatia a fost […]
Bun gasit Alina,
Sunt foarte incantata de blogul tau, pentru textele si fotografiile inspiratoare, care ma ajuta si imi da curaj in drumul meu spre armonizarea celor trei, fizic, psihic si spiritual. In acest sens am rugamintea sa-mi spui in clar titlul cartii de yoga al Lizei Lark dupa care ai facut tu exercitiile de digestie si de respiratie. Iti multumesc si iti doresc mult succes!
Daniela, ma bucur mult ca blogul iti este de ajutor! Cartea se numeste “Healing Yoga”, de instructorul Liz Lark si osteopatul Tim Goullet. Eu am cumparat-o cu 30 RON de la Anticariatul Ex Libris de vis-a-vis de Cocor, insa nu o mai au in stoc, poate mai aduc. Poti sa iti comanzi de pe Amazon.co.uk sau de la books-express.ro. Iti recomand orice carte a lui Liz Lark, pentru ca are o abordare foarte bine documentata asupra asanelor, mai ales din punct de vedere al organelor si muschilor pe care ii lucreaza fiecare exercitiu. Multa sanatate!
Detoxifierea este extrem de importanta pentru intregul organism. Eu am gasit un ceai extrem de ieftin si care face adevarate minuni in ceea ce priveste detoxifierea orfanismului. Este vorba despre ceaiul de coada calului http://coada-calului.com/. Va recomand cu incredere.