Oamenii aleg sa fie vegetarieni din diverse motive. Eu am incetat sa mananc carne dupa ce am vazut un reportaj cu un targ de animale din Romania, unde te duci si iti alegi “friptura”, iar animalul este sacrificat in fata ta, si lasat sa sangereze pe pamant, in praf, fara mila, pana la moarte. Prietenii mei au terminat cu carnea, dar si cu laptele, dupa ce au citit Studiul China. Unii dintre noi vor sa traiasca mai mult, mai sanatos, vrem sa contribuim sa scaderea poluarii, sau pur si simplu iubim animalele si ne opunem etic sacrificarii acestora pentru mancare.

Multumita abundentei de dovezi stiintifice care demonstreaza ca beneficiile dietei vegetariene asupra sanatatii si mediului, din ce in ce mai multi oameni aleg sa consume din ce in ce mai multe legume si fructe. Cu toate astea e un drum lung pana cand cu totii o sa constientizam ca trebuie sa privim lumea in care traim si fiintele pe care nu le-am creat noi ca pe o minune, si nu ca pe o modalitate de a ne satisfice instinctele si poftele. Pana atunci, procentul ramane ingrijorator – aproximativ 70% din afectiuni, inclusiv o treime din tipurile de cancer, sunt in stransa legatura cu dieta. O dieta vegetarian reduce riscul bolilor cornice degenerative cum ar fi: obezitatea, bolile de inima, hipertensiunea, diabetul si unele tipuri de cancer (de colon, de san, de prostate, de stomac, de plamani sau esofagian).

De ce sa devin vegetarian? Daca macar o data ti-a trecut prin cap intrebarea asta, citest motivele de mai jos:

1.Stai departe de boli

Dietele vegetariene sunt sanatoase; ele previn si trateaza afectiunile inimii si reduc riscul de cancer. O dieta vegetariana cu continut scazut de grasimi este cel mai eficient mod de a stopa progresul bolilor coronariene. Vegetarienii nu consuma grasimi animale (cu exceptia lacto-vegetarienilor), in schimb consuma mai multe fibre si multi antioxidanti – un motiv in plus sa o asculti pe mama si sa-ti mananci legumele! J

2. Iti mentii silueta

Ritmul vietii pe care o traim ne tine departe de mancarea adevarata, gatita in casa, cu grija, cu dragoste, cu ingrediente adevarate, cu gust. Lumea pleaca de dimineata la servici, mananca pe fuga de la McDonalds, bea multa cafea, mananca mult si gras seara – intr-un cuvant, un dezastru. Mancarea fast-food inseamna grasimi saturate in cantitati mari, ingrediente lipsite de nutrienti, carbohidrati complecsi, care ne ingrasa si ne omoara incet, dar sigur. Produsele animale iti infuna arterele, te lasa fara energie si iti incetinesc sistemul imunitar. In SUA peste 64 % dintre adulti si peste 15% dintre copii au peste greutatea normala si sunt supusi riscului bolilor legate de alimentatie: afectiuni ale inimii, atacuri cerebrale, diabet. In Romania nu s-au facut prea multe studii, pentru ca industria fast-food si a alimentelor procesate este in floare, deci nu exista nici un interes de a arata lumii nocivitatea unei astfel de alimentatii. Adoptarea unei diete vegetariene, saraca in grasimi saturate, ajuta o persoana supraponderala sa slabeasca aproximativ 10 kilograme in primul an. Foarte important – fara sa se infometeze si fara sa dezechilibreze organismul.

3. Vegetarienii traiesc mai mult

E drept, sunt o multime de factori care influenteaza durata si calitatea vietii, si cel mai grav este stresul. Totusi, un stil de viata sanatos si o dieta bazata aproape exclusiv pe produse vegetale sunt un pas catre o viata mai lunga. Rezidentii localitatii Okinawa din Japonia, au o durata de viata mai mare decat a populatiei japoneze in general, si a populatiei globului, mandrindu-se cu peste 600 de persoane care au depasit 100 de ani. Secretul lor – o dieta cu putine calorii, bazate pe carbohidrati nerafinati, fructe si legume bogate in fibre si soia.

4. Oasele tale vor fi mai puternice

Atunci cand nu exista sufficient calciu in fluxul sanguin, organismele noastre il vor consuma pe cel din oase. Rezultatul metabolic este faptul ca oasele vor devein poroase si isi vor pierde rezistenta de-a lungul timpului. Cei mai multi dieteticieni recomanda sa marim cantitatea de Calciu, asa cum a intentionat Mama Natura – prin intermediul alimentelor. Ingredientele naturale sunt de asemenea sursa pentru alti nutrient cum ar fi Fosfor, Magneziu si Vitamina D, necesare pentru a absorbi si utiliza Calciul. In dieta lacto-vegetariana iti iei Calciul din iaurt si branza, iar in dieta vegana, Calciul ajunge in organism prin: fasolea uscata, Tofu, lapte de soia, legume verde inchis (broccoli sau kale).

5. Neplacerile menopauzei vor disparea

Multe alimente contin nutrient benefici pentru femeile aflate in preajma sau la menopauza. Anumite ingredient sunt bogate in fitoestrogeni (elemente din compozitia plantei care se comporta precum hormonul uman estrogen). Intrucat fitoestrogenii pot creste sau scadea nivelul strogenului si al progesteronului, introducerea lor in dieta asigura o tranzitie mai comfortabila catre menopauza. Dintre alimentele vegetale, Soia este de departe cea mai bogata in fitoestrogeni, insa acestia pot fi gasiti si in alte alimente cum ar fi: mere, cirese, smochine, sflecla, usturoi, masline, prune, zmeura, dovleac. Intrucat menopauza este asociata cu cresterea in greutate si cu un metabolism incetinit, o dieta vegetarian saraca in grasimi si bogata in fibre te poate ajuta sa tii sub control greutatea.

6. Vei fi plin de energie

Nutritia sanatoasa genereaza mai multa energie pentru a tine pasul cu cei mici, pentru a te putea implica in proiectele la care visezi si pentru o activitate sexuala regulata. Prea multa grasime in sange inseamna ca arterele nu se vor deschide sufficient si muschii nu vor mai primi suficient oxigen. Rezultatul? Te vei simti stoarsa de energie. O dieta vegetariana echilibrata este lipsita de colesterol-rau, care provine de la produse animale, si care ne face sa apasam pe butonul de snooze in fiecare dimineata. Cerealele integrale, legumele, fructele contin carbohidrati complecsi, care furnizeaza corpului energia necesara, pe cale naturala. Mai mult, fibrele ajuta sa elimini toxinele adunate in corp, mai ales in colon, deci o dieta saraca in produse animale te ajuta sa scapi de constipatie si hemoroizi.

7. Contribui la Reducerea Poluarii

Unii dintre noi au devenit vegetarieni dupa ce au realizat dezastrele pe care industria carnii le provoaca in mediul inconjurator. In SUA, pesticidele si fecalele animalelor din fermele de consum ajung sa polueze mai mult de 200.000 kilometri de rauri si lacuri, fiind principal cauza a poluarii apelor din zilele noastre.

8. Eviti chimicalele toxice

Produsele animale (inclusiv pestele) contin pesticide reziduale. Pestele contino carcinogeni si metale grele (mercur, arsenic, cadmium) care nu pot fi indepartate prin coacere sau congelare. Carnea si produsele din carne contin steroizi si hormoni.

9. Ajuti la reducerea foametei

Aproximativ 70% din cerealele produse in SUA sunt folosite pentru hrana animalelor care urmeaza sa fie sacrificate. Cele 7 miliarde de animale crescute pentru carne in SUA consuma de 5 ori mai multe cereale decat intreaga populatie a tarii. Daca aceste alimente ar fi consumate de catre oameni, aproape 800 milioane de persoane ar putea primi hrana.

10. Cruti viata animalelor

Multi vegetarieni au renuntat la carne datorita grijei pentru animale. Nu mai putin de 10 miliarde de animale sunt sacrificate in fiecare an pentru consum. Spre deosebire de fermele din trecut, unde animalele aveau o viata adevarata pana la sacrificare, astazi halele de animale sunt niste domenii ale groazei, unde animalele sunt torturate, fiind obligate sa traiasca in spatii minuscule fara sa se poata macar intoarce, fara sa vada lumina soarelui, si fiind indopate cu pesticide si antibiotice. O dieta vegetariana nu numai ca este sanatoasa, dar este si o sursa continua de energie pozitiva, intrucat nu vei mai purta cu tine povara sacrificiului si torturii a miliarde de animale.

11. Farfuria ta va fi plina de culoare si sanatate

Nutrientii din vegetale confera fructelor si legumelor culori spectaculoase. Acestia sunt clasificati in doua clase principale: carotenoide si antociani. Toate vegetalele galbene sau portocalii (morcovi, portocale, cartofi dulci, mango, dovleac) datoreaza culoarea carotenoizilor. Vegetalele verzi, pline de frunze, sunt de asemenea pline de carotenoizi, insa isi datoreaza culoarea clorofilei. Fructele rosii, albastre si purpurii (prune, varza rosie, struguri, fructe de padure, cirese, ardei rosii, sfecla) contin antociani. Daca gatesti in functie de culori, iti asiguri varietatea de nutrienti naturali, necesari sistemului imunitar.

12. Pentru ca este usor

Daca ai nevoie de inspiratie in bucatarie, ai la dispozitie tot Internetul, librariile sau comunitatea vegetariana. Este motivul pentru care m-am gandit sa creez acest blog, pentru ca majoritatea persoanelor care aud ca sunt vegetariana ma intreaba “dar ce mai poti sa mai mananci, daca nu mananci carne?”. Ei bine, a fi vegetarian iti stimuleaza imaginatia. Vei descoperi arome si ingrediente noi, si vei putea inventa tu insuti feluri de mancare potrivite dietei tale. O sa inveti treptat ca poti manca vegetarian la orice restaurant din Romania, daca stii ce sa ceri. Asa ca, decat sa te intrebi “de ce sa devin vegetarian?” mai bine pune-ti adevarata intrebare “De ce nu am devenit vegetarian pana acum?”