Am descoperit blogul lui Kirby Koo recent pe MindBodyGreen si mi-a placut atat de mult filozofia ei de viata, incat m-am gandit ca merita impartasita. Kirby traieste in Hong Kong si este adepta a tot ce inseamna natural si organic. Isi prepara singura retetele de infrumusetare folosind ingrediente organice, si le posteaza pe blog. Practica yoga si este pe cale sa isi ia certificarea pentru un program personalizat de Yoga in Thailanda. Blogul lui Kirby este kirby-koo.com. Eu am ales sa impartasesc cu voi secretele ei asiatice pentru a-ti pastra tineretea si frumusetea cat mai mult timp, pentru ca majoritatea au foarte mare legatura cu alimentatia. Iar ca bonus, sa aplicam ce ne-a invatat sarbatorind cu o bere sanatoasa de ghimbir 🙂
1. Femeile asiatice beau tone de ceai verde – ceaiul verde contine o cantitate mare de antioxidanti si are proprietati de stimulare a metabolismului, printre multe alte proprietati benefice pentru sanatate.
2. Soia ocupa un loc important in dietele femeilor asiatice – proteinele din plante sunt foarte la moda in ultima perioada, insa asiaticii mananca soia de milenii. Miso, tofu, sos de soia – toate reprezinta alternative delicioase si sanatoase pentru a-ti condimenta mancarea si a inova, mai ales intr-o dieta vegetariana. (mare atentie insa la produsele granulate din soia, la snitele, crochete, burgeri, lapte de soia imbuteliat, pentru ca o mare parte din soia existenta pe piata provine din surse modificate genetic, si se constituie ca sursa de fitoestrogen, un hormon care produce dereglari in metabolism)
3. Femeile asiatice fac foarte multa miscare – in orasele metropolitane, foarte aglomerate, precum Hong Kong-ul, transportul public bine pus la punct este preferat deplasarilor cu masina proprie. Asta inseamna sa mergi pe jos pana la statiile de transport in fiecare zi, un obicei sanatos care pastreaza talia subtire. La noi transportul nu este chiar bine pus la punct, insa distantele sunt mai scurte, si poti alege sa mergi pe jos macar o parte din traseu.
4. Soarele nu este prietenul femeilor asiatice – unele femei exagereaza cu protectia solara, folosind umbrele si purtand in permanenta palarii, insa majoritatea femeilor asiatice folosesc cu religiozitate protectia solara. Soarele in maretia sa este din pacate principalul factor de imbatranire a pielii, si al cancerului de piele.
5. Desertul inseamna cel mai des un fruct proaspat – consumul de zahar creste numarul de kilograme, insa un fruct, sau un desert pe baza de tofu sau nuci este alternativa sanatoasa si fara calorii a dulciurilor sofisticate. Chiar daca o prajitura cu ciocolata este divina, dar trebuie consumata cu moderatie!
6. Femeile asiatice iubesc ghimbirul – in amestecuri de legume la wok, in supe sau in ceai, ghimbirul este excelent pentru ca stimuleaza circulatia, imbunatateste sistemul imunitar si este chiar afrodisiac.
7. Consumul de produse lactate este minim – dieta asiatica include foarte rar produse lactate, pentru ca se considera ca laptele este doar pentru puii animalelor, si contine substante care transforma un pui de 100 grame in animale adulte de 100 kilograme.
8. Medicina chineza te invata sa cauti vindecarea in tine insati. In timp de medicina occidentala prescrie imediat, pentru orice afectiune, tratamente alopate, medicina chineza i-a invatat pe adeptii sai ca sanatatea isi are radacinile in noi insane. In loc sa iei medicamente care poate opresc problema momentan, si inlatura simptomele, asiaticii opteaza pe tratarea cauzelor pe termen lung. Vointa si setarea mentala constituie factorii de baza in medicina chineza, asiaticii invatand sa cunoasca si sa identifice semnalele transmise de propriul corp.
Pentru ca ghimbirul este amintit printre factorii anti-aging, va propun o reteta de bere de ghimbir, pentru a infrunta sanatos caldurile din august 😉
Ingrediente pentru Bere de ghimbir
500 g de ghimbir curatat si tras prin razatoare
1 cana de zahar
1 1/2 linguri de suc de lamaie proaspat stors
30 g de drojdie activa
2 litri de apa plata sau filtrata
Citesti
AICI reteta completa
Reteta de bere cu ghimbir deosebita!
Insa, as dori sa atrag atentia asupra a 2 mici preconceptii (desi diferentele sunt nenumarate) care circula si, din nefericire, se perpetueaza: 1.hongkonghezii sunt diferiti de chinezii din “Mainland China” – incepand de la gradul obsesiv de curatenie si indreptandu-ne pana la dedicatia greu de egalat in ce priveste pastrarea originalitatii culinare. 2. Dulciurile preferate de ei nu sunt fructele proaspete, ci prajiturele care sunt ingrozitor de dulci, atat de dulci incat iti ridica nivelul glicemiei la maxim!!iar asta n-am spus-o eu, ci unul din cei mai buni doctori specializati in pb de nutritie. Datorita unei campanii f bine promovata, s-a raspandit si inoculat ideea consumarii unui fruct in loc de praji.
Si, spre final: nu amestecati HKGezii cu restul culturii asiatice pana nu incercati pe proprie piele! Cu respect…pt dedicatia si sarguinta de care insularii astia au dat dovada!!
Asiaticii, chinezii in special au mutle secrete despre prelungirea vietii. Sunt multe povesti cu oameni care au trait foarte mult si cu o stare de vitalitate foarte buna. Unul dintre secrete sta in principiile gastronomiei chineze si imi permit sa enunt 2 dintre ele aici:
-mananca in funtie de anotimp astfel incat sa ai la o masa “cele 5 gusturi” – sarat, amar, acru, dulce si picant.
– trece un pic prin foc tot ce mananci pentru a asimila mai bine qi-ul alimentului.
Multumim pentru inspiratie, Cristian!