Cand am vazut ca Andra gazduieste in luna ianuarie provocarea “Dulce Romanie” si a propus ca ingredient cartoful, m-am gandit imediat ca o sa fac reteta de Latkes a lui Ottolenghi. La prima vedere pare o mancare de strada absolut banala, insa Latkes este de fapt o reteta evreiasca cu traditie, pregatita de Hannukah. Latkes inseamna de fapt legume (traditional cartofi, dar acestia pot fi inlocuiti cu alte leguma, de exemplu morcovi sau ceapa), faina, ou si ulei pentru prajit. Uleiul are o semnificatie speciala, simbolizand lumina miraculoasa care arde etern in Templul din Ierusalim.
Pentru ca eu nu ma impac deloc cu alimentele prajite, am hotarat sa integrez cateva picaturi de ulei in compozitie, si sa pregatesc Latkes la cuptor, si sa le personalizez cu un praf de curry. Au fost minunate servite cu smantana si ceapa verde, alaturi de salata de rucola.
Ingrediente (pentru 8 latkes)
4 cartofi medii
2 oua
2 linguri de faina
1 ceapa medie
2 catei de usturoi
1 praf de sare
piper proaspat macinat
un praf de curry
1 lingurita de ulei de masline
Am ras cartofii pe razatoarea mare si i-am scurs bine de apa. I-am pus impreuna cu toate celelalte ingrediente intr-un castron si am amestecat pana cand am obtinut o consistenta care sa poata fi modelata.
Am incins cuptorul la 170 grade, pus hartie de copt intr-o tava, si am pus amestecul cu lingura, in forma de chiftele plate cat o palma (puteti sa le faceti ce dimensiune doriti). Am picurat cativa stropi de ulei pe fiecare dintre latkes, si i-am dat la cuptor 30 minute, pana s-au rumenit. I-am servit reci, alaturi de smantana, ceapa verde si salata de rucola.
Draga mea, m-ai cucerit definitiv!
Iubesc si eu retetele lui Ottolenghi, sunt atat de simple si de aromate – perfecte as putea spune! Iar ideea ta de a inlocui prajirea cu coacereea in cuptor e geniala, cu siguranta voi testa si eu aceasta reteta!
Iti multumesc din suflet pentru participarea la provocare si iti trimit mii de imbratisari!
Cu drag,
Andra
Andra, cu mare drag! Vreau sa-mi comand noua carte a lui Ottolenghi – Jerusalem, pare o comoara. Te tin la curent 🙂
Ana draga, eu am luat cartea lui Ottolenghi acum cateva saptamani – e o comoara, sa stii! Are si o parte non-veggie, insa retetele cu legume sunt atat de simple si atat de creative incat nu le poti rezista! 🙂
Arata super! Si eu sunt la dieta si ma uit luuuung la toate minunile postate aici si-mi fac lista cu retete de incercat dupa ce termin dieta….
Mirela, si eu sunt pe detox de 2 zile, dar trebuie sa gatesc pentru prietenul meu. Asta e, mai torn o lingura de ulei in tava pentru feluri din-astea, mai iau o gura de ceai de coada soricelului, sa vedem cat ma tine 🙂
Daaa, e minunat ca tu sa fii la regim si sa trebuiasca sa gatesti pentru altii. Eu am fetitele carora trebuie sa le gatesc, pe sotul meu … Cele mici au si diverse idei anti-dieta gen pizza pe lipie, briose, etc.
Asa se intampla, trebuie sa ai vointa de fier in curele astea, ca tentatiile vin din toate partile 😀
Am mai auzit de Latkes (intr-adevar legat de Hanukah), dar niciodata nu am apucat sa vad exact din ce sunt preparate, daca stiam ca sunt doar legume ma interesam mai devreme 🙂 Din poze arata minunat! O sa incerc si eu neaparat.
Ana, si eu am avut aceeasi impresie, credeam ca e ceva cu carne. Sunt convinsa ca o sa-ti placa, mai ales ca poti sa le aromezi cum vrei tu – cu praz, curry, usturoi, chilli, sau orice-ti trece prin cap.
este al nu stiu catelea avesitrment. Atentie la ceea ce spuneti despre ceilalti comentatori! Chiar daca ati ales bine cuvintele, mesajul este profund jignitor si riscati excluderea de pe acest site.
Tocmai am avut o revelaţie :)) Ce idee bună să le găteşti la cuptor! De mult timp vroiam să fac şi eu Latkes dar şi eu mă feresc de prăjeli. Nu ştiu cum de nu mi-a trecut prin minte că doar aşa prepar ‘chicken fingers’.
Hello, multumesc pentru vizita! Clar, orice prajeala merge stramutata in cuptor. Asa iti permiti orice chiftea si burger fara sa-ti pice greu la ficat. By the way, imi place tare mult site-ul vostru!
Mulţumim frumos, Ana! Şi nouă ne place blogul tău. Eu (Liana :)) am o dietă aproape vegetariană (pur şi simplu nu mă dau în vânt după carne) iar blogul tău este o foarte bună sursă de inspiraţie pentru mine.
Au iesit minunate,multumesc frumos!
Ma bucur tare mult, iti multumesc si eu pentru ca ai incercat reteta!
[…] Dessert Tarta cu crema de vanilie si mere – a doua reteta dulce de la Paula Gafitescu Latkes de cartofi – o reteta evreieasca de care m-am indragostit la prima vedere – de la Ana […]
[…] Tarta cu crema de vanilie si mere – a doua reteta dulce de la Paula Gafitescu Latkes de cartofi – o reteta evreieasca de care m-am indragostit la prima vedere – de la Ana […]
[…] de gust. Daca poftesti la burgeri sau chiftelute, le poti prepara acasa din naut, linte sau cartofi (latkes), cu verdeturi proaspete, oua ecologice si condimente, la fel cum poti investi intr-un kilogram de […]
Reteta zraditi