Este pentru prima oara cand fac briose, motiv pentru care vizual cupcakes-urile n-au fost tocmai un succes, pentru ca nu au crescut prea mult. insa gustul a iesit ok. Le-am facut insa vedete cu obiectivul de 100 macro (o alta premiera pentru mine). Reteta am adaptat-o dupa reteta de cupcakes cu ciocolata de la David Lebovitz, si am personalizat-o adaugandu-i fleur de sel din Provence.
Eu nu sunt un mare fan al dulciurilor, insa cupcakes-urile sunt vesele ca prezentare, si se pot constitui, alaturi de cafea proaspata cu lapte, intr-un mic dejun delicios, demn de cea mai relaxanta zi de duminica, ca a mea de astazi.
Ingrediente pentru cupcakes/briose dupa reteta lui David Lebovitz
60 g de ciocolata amaruie
60 ml apa fierbinte (sau cafea)
115 g de unt de buna calitate, la temperatura camerei
150 g zahar
2 oua ecologice mari, carora le separam galbenusul de albus
1 pastaie de vanilie (eu nu am avut de data aceasta)
150 g de faina alba
1 lingura de cacao naturala neagra
1 lingura de praf de copt
1/2 lingurita de fleur de sel
125 ml de lapte batut sau smantana dulce, la temperatura camerei
Am aliniat 12 forme de hartie pentru briose intr-o tava de copt. Am topit ciocolata cu apa fierbinte si am lasat-o deoparte. Am frecat zaharul cu untul si galbenusurile (aici e momentul in care s-ar adauga semintele pastaii de vanilie), am amestecat faina cu jumatate din cantitatea de sare, cu bicarbonatul si cu cacaua, am incorporat amestecul de unt si galbenusuri, si apoi ciocolata topita. Am batut albusurile spuma, si le-am adaugat in compozitie, amestecand incet. Am pus amestecul in forme cu lingurita (am umplut forma pe 3 sferturi), am presarat fleur de sel pe deasupra si le-am dat la cuptor pentru 25 minute la 170 de grade. S-ar fi simtit nevoia de o crema de ciocolata pe deasupra, dar au mers si inmuiate in lapte cu cafea.
Briose pentru prima data? Suuupeer! Nu o sa fie ultima nu-i asa? Si eu am facut prima data acum cateva luni si de atunci am facut cred ca zeci de feluri. Sunt indragostita de ele si am descoperit ca e si foarte comod sa le dau fetelor mele dulcele sub forma de briosa caci e pe masura manutei lor.
Mirela, cred ca o sa mai repet si eu experienta, probabil in varianta cu ceva legume (dovlecel, morcov), in speranta ca data viitoare o sa creasca 🙂
Briose cu ciocolata si fleur de sel… simplu, bun si elegant! Nota 10 pentru fotografii…se pare ca obiectivul 100 macro si-a meritat banii…insa mai importante sunt mintea si ochii fotografului!Asa ca felicitari fotografului in primul rand! 🙂
Multumesc Cosmin! N-au iesit grozave briosele, iar obiectivul este imprumutat, insa ce-am vazut prin obiectiv a fost o revelatie 🙂