Astazi am avut o ora in plus. Eu, care am in permanenta senzatia ca mi se scurge timpul printre degete, m-am bucurat din plin. Faptul ca s-a intamplat duminica a fost un alt plus – m-am trezit dimineata tarziu, si totusi devreme, am gatit, am citit, m-am plimbat si am facut poze, am gatit din nou, si parca timpul a fost toata ziua de partea mea.
Noi nu sarbatorim Halloween-ul, dar eu totusi sunt sub vraja dovlecilor fermecati. Aveam un placintar mic si m-am gandit sa-l transform dupa reteta de strudel cu dovleac din noul numar Good Food, cu aluat facut in casa, insa. A mers la fix cu o bere de ghimbir, ca sa echilibreze gustul dulce al strudelului. (daca vrei sa faci strudelul de post, poti sa ungi foile de aluat cu ulei in loc de unt).
Ingrediente pentru Strudel cu Dovleac cu aluat de casa
Pentru aluat (dupa cartea de bucate veche si ingalbenita, semnata Didi Balmez)
500 g faina alba
un praf de sare
125 ml apa plata
1 lingura ulei
40 g unt topit
Pentru umplutura
1 kilogram de dovleac pentru placinta
150 g zahar brun
1 lingurita de scortisoara macinata
nuci (eu nu am avut, asa ca am pus seminte crude de floarea soarelui)
150 grame pesmet
Aluatul se face simplu – se amesteca apa cu sarea si cu uleiul, se toarna peste faina, si se framanta timp de 5 minute, lovind din cand in cand aluatul de masa (suna ciudat, dar asta-l face mai fraged). Se imparte aluatul in doua, si se intind cu sucitorul 2 foi foarte subtiri, care se lasa un pic sa se usuce, se ung cu unt topit si se aseaza una peste alta.
Dovleacul se taie bucati mari, se presara cu zahar si se da 40 minute la cuptorul incins la 200 grade. Se lasa sa se raceasca, se desprinde miezul de coaja cu lingura, se pune in blender pana se obtine o pasta omogena. In dovleac se incorporeaza zaharul, nucile/semintele, scortisoara si pesmetul care va trage umiditatea din dovleac si va face umplutura mai ferma. Se pune amestecul pe o latura a foilor de aluat, si se ruleaza strans, lasand 2 cm la fiecare capat, pentru a inchide strudelul. Se pune in tava cu capetele indoite in jos, se unge cu unt, se presara zahar si seminte/nuci, si se da la cuptorul incins la 180 grade timp de 40 minute. Se serveste cu sirop de artar sau miere (sau simplu, daca ti se pare prea dulce).
Inspiratie de toamna – 5 retete originale cu dovleac
Supa de dovleac cu rozmarin de la PureVege
Cocktail cu dovleac, ananas si rom de la Cookie and Kate
Dovleac copt cu unt, aromat cu salvie de la OhMyVeggies
Paste radiatori cu sos de dovleac de la Bellalimento
Cookie cu dovleac si fulgi de ciocolata de la This Homemade Life
Eu sunt indragostita de dovleac. Il mananc copt sau facut placinta fara foi. Daca te tenteaza, gasesti reteta la dulciuri vegetariene “la mine acasa”. Este delicioasa!
Suna interesant placinta de dovleac fara foi. Am cautat-o pe site-ul tau, insa nu am gasit reteta 🙁
Am numit-o “prajitura” si nu “placinta” si de aia nu ai gasit-o. Iat-o aici: http://www.ghidulvegetarianului.ro/index.php/retete/vegetariene/dulciuri/198-prajitura-de-dovleac-cu-stafide Crede-ma ca poza nu exprima nici 1% gustul ei divin. Si se face si repede..