Cand m-am hotarat sa devin vegetariana, acum 12 ani, stiam doar ca nu mai vreau sa mananc carne, insa nu stiam catre ce altceva sa ma indrept. Fara sa ma gandesc prea mult, am mancat din toate, proaspete, conservate, congelate, am mai tinut si cure cu batoane de slabit (care nu au nimic natural in ele), am consumat branzeturi grase, am mancat si snitele de soia prajite, dar si cartofi prajiti in cantitati mari. Psihic eram linistita pentru alegerea mea de a privi cu respect animalele, insa fizic am trecut prin oscilatii de greutate, si nu cred ca m-am simtit vreodata plina de energie dupa o masa cu cartofi si oua prajite.

Anii au trecut, si incet, incet decizia mea de a nu consuma carne s-a transfomat dintr-o decizie de copil revoltat de macelul animalelor, intr-un fel de trezire a simturilor. Alegerea mea a devenit din ce in ce mai constienta, din ce in ce mai mult parte din mine, pana a inceput sa reprezinte cine sunt eu de fapt si s-a transformat intr-un crez, intr-un stil de viata. A trai in armonie cu fiintele si lucrurile a caror existenta nu ni se datoreaza, si asupra carora nu avem drept de viata sau de moarte, a te bucura de miracolul vietii si a inconjura tot ceea ce intreprinzi cu energie pozitiva – acestea sunt dorintele mele cele mai mari si obiectivele catre care ma indrept.

Toate acestea se traduc si in stilul de alimentatie. A fi vegetarian nu inseamna neaparat ca esti sanatos, sau ca te incarci cu energie pozitiva. A fi vegetarian trebuie sa insemne ca esti responsabil, ca nu accepti toate aberatiile culinare rezultate din productia de masa, ca incurajezi productia locala, ca incurajezi comertul fair-trade, ca refuzi ca, pentru satisfactia papilelor tale gustative, undeva sa fie crescut fara lumina zilei si omorat cu sange rece un animal nevinovat, ca alegi sa te inconjori si sa te hranesti cu energie pozitiva. Cineva spunea ca “suntem ceea ce mancam”, si nu gresea deloc, pentru ca fiecare dintre alimentele pe care le alegem poarta in el energie, si nu intotdeauna aceasta este pozitiva. A fi inventiv, a cauta in permanenta sa inveti, sa descoperi, sunt reguli de sanatate nu numai pentru creier, dar si pentru intregul organism. Asa cum tanjesti dupa cunoastere, dupa calatorii si experiente noi care sa-ti largeasca universul, in acelasi fel  organismul vegetarianului are nevoie de variatie, de inventivitate, retete vegetariene sanatoase, pentru a primi nutrienti si pentru a se dezvolta armonios.

Iata cateva “indrumari” catre o dieta vegetariana sanatoasa si catre un stil de viata senin:

  1. Consuma multe plante proaspete

Alege salate si plante aromatice proaspete, sau congelate imediat dupa ce au fost recoltate. Nu te bloca in consumul de salata verde sau spanac, ci, asa cum spun de fiecare data, fi inventive si curios, fa experimente, incearca lucruri noi – mananca salate cu mult patrunjel, incearca celebrele Kale sau conopida cruda, rucola sau valeriana si germeni diversi. Se-apropie primavara, profita de toata energia naturii in renastere, si bucura-te de urzici, untisor, nasturel, macris, sparanghel, menta si busuioc proaspat.

  1. Nu evita carbohidratii

Vegetarienii sunt clasati drept “mancatori de cartofi si fasole”, insa lucrurile nu stau deloc asa. Refuza sa te afunzi in rutina, si incearca tot felul de surse integrale de carbohidrati – orez salbatic, quinoa, mei, hrisca, paine de secara, paine din macinis.

  1. Micsoreaza cantitatea de grasimi animale

Potrivit Ayurveda, grasimile participa la cresterea energiei vitale, si nu se va intampla nimic daca din cand in cand consume cantitati mici de grasimi animale. Nu inseamna insa ca a consuma produse degresate este o variant sanatoasa, pentru ca productia de masa suplineste lipsa de grasimi cu adaosul de zaharuri. Daca simti nevoia de ceva onctuos, alege un avocado bine copt, plin de grasimi sanatoase, dar si de minerale si antioxidanti.

  1. Nu-ti nesocoti traditiile

Mi-aduc aminte cu placere de toate pranzurile de sambata si duminica, de gustul mancarii facute de mama, de piureul cu sos de rosii si de ciorba bine acrita. Desi mi-ar placea sa calatoresc in perioada aceea, nu as rata pentru nimic in lume Craciunul petrecut acasa, cu familia mea. Imi place salata de boeuf si imi plac sarmalele. Daca ai fost crescut intr-un anumit fel, incearca sa iti adaptezi stilul de viata vegetarian, si nu sa negi traditiile. Foloseste orez condimentat, seminte, nuci si foi de vita la prepararea sarmalelor, si pregateste salata de boeuf cu putini cartofi si maioneza vegetala, sau foarte putina maioneza de casa.

  1. Consuma multe proteine

Chiar daca e greu de crezut, se poate intruni necesarul zilnic de proteine intr-o dieta vegetariana sanatoasa, conditia fiind inventivitatea si varietatea. Linte, fasole de toate felurile, naut, cereale integrale si plante cu frunze verzi – iata termenii unui consum echilibrat de proteine. Descopera si produsele cu care se poate inlocui carnea, dar si topul plantelor bogate in proteine.

  1. Alege ingredientele de sezon si pe cat posibil ingredient organice

Agricultura intensa seaca solul de nutrient si modifica potentionalul nutritive al cerealelor, fructelor si legumelor. Pentru a ajunge totusi pe farfuria consumatorului, acestea sunt fortate cu chimicale si hormone de toate felurile, iar noi vom manca mai degraba bombe chimice decat alimente proaspete. Agricultura organica se realizeaza cu respect fata de sol, mediu inconjurator si consumator, care va cumpara produse poate mai urate decat cele de supermarket, insa care isi pastreaza valorile nutritionale, nu contin hormoni si nici chimicale.

  1. Consuma alimente fermentate

Vitamina B12 este greu de obtinut in dieta vegetariana, insa nu imposibil. Invata sa prepari bors de casa, este una dintre sursele de baza pentru vitamina B12.

  1. Constientizeaza-ti decizia de a deveni vegetarian

Adu-ti intotdeauna aminte de ce ai devenit vegetarian, bucura-te pentru ca ai avut puterea sa contribui cu ceva la echilibrul universului, si cauta sa fii tolerant fata de alegerile celorlati indivizi. Drumul fiecaruia in viata este diferit, si fiecare dintre noi avem de facut propriile greseli si de invatat propria lectie, asa ca trebuie sa respectam alegerile celorlalti.

 

A fi vegetarian nu inseamna doar sa mananci altfel, ci si sa gandesti altfel despre tot ceea ce te inconjoara. A fi vegetarian este o dorinta care trebuie sa vina din interior, iar dieta trebuie sa fie intuitiva, si nu sa se transforme in experiment stiintific. Bucura-te de varietate, de culoare, priveste cu dragoste fiecare fructa, leguma si plantuta proapata de pe tarabele din piata, invata sa-ti dezvolti gusturile, experimenteaza si bucura-te de viata si de deciziile tale!