Cand m-am inscris (asta iarna) pe site-ul Mihaelei pentru a fi gazda a Provocarii Dulce Romanie, luna iulie mi s-a parut ceva extrem de indepartat. Ei bine, dintr-o data a inverzit totul, apoi au aparut capsunile, am scos costumul de baie din dulap, am plecat in vacanta, apoi s-a facut din ce in ce mai cald, apoi a plouat like there’s no tomorrow, si gata, a venit Iulie Cuptor, si suntem cu provocarea in plina vara.
Provocarea Dulce Romanie a pornit de la o idee foarte buna si foarte simpla a Mihaelei, care incet incet s-a tranformat intr-un ditamai proiectul online, in care sunt implicati o multime de bloggeri. Pe scurt, treci pe la Mihaela, iti depui frumos candidatura pentru a deveni gazda unei luni la alegere, alegi o tema sau ingredient pe care bloggerii culinari sa-l foloseasca in unul sau mai multe preparate, urmand ca la sfarsitul lunii sa se organizeze o adevarata parada a retetelor, pe blogul gazda. Iata ce s-a intamplat pana acum la Dulce Romanie (o lista foaaaaarte lunga, si daca veti intra pe pagina provocarii, veti vedea ca “posturile de gazda” sunt deja ocupate pana in ianuarie 2014, cred ca este cel mai de succes proiect pentru bloggerii culinari):
Octombrie 2010 – Mihaela (dovleacul)
Noiembrie 2010 – Furnicuta boscodina (nuci si usturoi)
Decembrie 2010 – Alison’s trials (peste si fructe de mare)
Ianuarie 2011 – Bucataria aromata (rucola si ciuperci)
Februarie 2011 – Dulciuri fel de fel (ciocolata)
Martie 2011 – Bucataria furnicutilor (cafea si vin)
Aprilie 2011 – Bucate pe alese (miel si miere)
Mai 2011 – Explora Cuisine (sparanghel si dulce de leche)
Iunie 2011 – Dulcegarii culinare (menta si cirese)
Iulie 2011 – Retete fel de fel (fructe de padure si busuioc)
August 2011 – Retete papa bun (pui si prune)
Septembrie 2011 – Betty Kitchen (vinete si pere)
Octombrie 2011 – My Fancy Cake (cupcakes si ziua recoltei)
Noiembrie 2011 – Xandrine si ale ei ispravi culinare (mere si hrean)
Decembrie 2011 – Cooking with my soul (ghimbir și prajiturele de Craciun)
Ianuarie 2012 – Mitinita (detoxifiere si citrice)
Februarie 2012 – Caietul cu retete (drojdie si retete cu dragoste)
Martie 2012 – Arome si culori (paste si frisca)
Aprilie 2012 – Blog de sotie fericita (mac si specialitati de Pasti)
Mai 2012 – Toata ziua in bucatarie (spanac)
Iunie 2012 – Andie’s Veggies ( vegetarian si caramel)
Iulie 2012 – Simplu si bun (zmeura, vanilie si branza de capra)
August 2012 – Kiss the Cook (amintiri din copilarie si levantica)
Septembrie 2012 – All Day Cooking (piersica si de-ale camarii)
Octombrie 2012 – Placeri simple (cea mai buna reteta personala)
Noiembrie 2012 – De prin lume adunate (ziua Romaniei)
Decembrie 2012 – The Foodie Family (bezele)
Ianuarie 2013 – Menta si rozmarin (cartofi si mere)
Februarie 2013 – Pasiune si culoare ( mango, nuca de cocos, bucataria internationala)
Martie 2013 – Enjoy Dessert (ziua femeii, cacao si nuci)
Aprilie 2013 – Cat’s Kitchen (leurda, ciuperci si tarte rustice)
Mai 2013 – Delicatesa (mazare, capsuni si salate)
Iunie 2013 – Simona’s World (aluaturi dulci si sarate, Ziua Copilului – aperitive festive, deserturi colorate)
Pentru ca este vara, cand putem sa cumparam aproape orice ingredient in starea lui naturala, proaspat cules, si pentru ca vara gatim cu totii mai putin, si mai usor, provocarea mea pentru luna iulie este – Sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon! Fie ca vorbim de o salata simpla dar savuroasa, cu ingrediente proaspat culese din gradina, sau de-abia alese de pe tarabele din piata, fie ca vorbim de paste gatite cu ingrediente sanatoase, sau de mancaruri simple cu sos de rosii sau ulei de masline, fie ca ne gandim la un shake sau un fresh, chiar si la o paine integrala, ca sunt pline ogoarele de grane, nu avem nici o limita. Preparatul trebuie, bineinteles, sa fie vegetarian.
Ce trebuie sa faceti? Postati reteta pe blogul vostru, si trimite-ti-mi link-ul si fotografia pe adresa anamaria_stanciu [@] hotmail.com, pana pe 29 iulie.
Pentru a va da un impuls, voi posta eu prima reteta de vacanta, o amintire tare frumoasa din Sicilia, Paste alla Norma, poate cea mai cunoscuta mancare de pe insula. Jamie spune “habar nu am cine e Norma, dar sunt convins ca e fata buna” 🙂 Pastele acestea au o multime de calitati: 1. se fac imediat, 2. vin la pachet cu o multime de amintiri, peisaje si cu aroma minunata a crengutelor de oregano pe care le-am adus cu mine in bagaj; 3. unde mai pui ca sunt usoare si contin o multime de substante sanatoase – licopenul din rosii (un aliat in preventia cancerului), fibrele din vinete (care se gasesc cu predilectie in pielea vinetie a acestora), uleiurile volatile din oregano, care au proprietati antibacteriene, dar si nasuninul, unul dintre pigmentii din coaja vinetelor, care este un antioxidant puternic, folosit de catre organism pentru hranirea celulelor din creier.
Ingrediente pentru Paste a la Norma (pentru 2 persoane)
1 vanata mare, proaspata si carnoasa
jumatate de kilogram de rosii proaspete, carnoase, bine coapte
250 g de penne (reteta originala este cu spaghette, mie imi place mai mult varianta cu penne)
2 catei de usturoi
1 lingurita de otet de mere
o legatura de busuioc proaspat
cateva crengute de oregano uscat sau proaspat
ulei de masline extravirgin
parmezan pentru servit
sare netratata si piper proaspat macinat
Vinetele se taie rondele sau fasii groase de cativa milimetri, se presara cu sare si se pun intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Vinetele absorb imediat uleiul, deci nu trebuie sa puneti prea mult, altfel veti pierde din proprietatile vinetelor, si veti obtine niste rondele inecate in ulei. Ideea este sa se inmoaie putin coaja si interiorul sa devina pufos. Rumeniti vinetele pe ambele parti, scoteti-le pe o farfurie si presarati putin oregano si piper proaspat peste ele. In aceeasi tigaie, adaugati ulei de masline si usturoiul zdrobit, si lasati cateva secunde pentru a obtine maximul de aroma. Adaugati vinetele, legatura de busuioc tocata cu tot cu tulpini, oregano, rosiile taiate marunt, cu tot cu sucul lasat de acestea, si lingurita de otet, al carui rol este sa potenteze gustul rosiilor. Cand totul incepe sa fiarba, potriviti sosul cu sare si piper, si lasati sosul sa bolboreasca molcom 10 minute, pana se intrepatrund toate aromele.
Cat se pregateste sosul, fierbeti pastele in apa din belsug, bine sarata (“la fel de sarata ca Mediterana”). Scurgeti pastele, pastrati putina apa, amestecati-le cu sosul si putin din apa sarata in care au fiert. Se servesc cu putin parmezan ras si frunze proaspete de busuioc, si stropite cu putin ulei de masline extravirgin. Foarte simplu si sanatos!
Astept cu drag si retetele voastre pline de arome proaspete si sanatate!
Si tot neaparat sa-mi trimiti si reteta pentru provocare 🙂
Frumoasa provocare .Sper din suflet sa reusesc sa trimit si eu macar o reteta !! 😉
Mult spor in toate cele !!
Sigur, sigur gasesti timp, avem o luna intreaga! 🙂
Ce frumoasa provocare. Sper sa iti onorez invitatia.
Pana una alta, o vara frumoasa sa ai!
Te-astept cu drag!
Bine ai venit la Dulce Romanie, Ana! ma bucur mult cand idea mea cea mica odata este apreciata de asa multa lume. Dar ideea aia mica odata a fost sa aduca multi la ea, si acolo a ajuns acum, la aproape 3 ani 🙂 Nu pot sa promit ca trimit reteta din motive personale, dar pastele astea ale Normei le voi face cu siguranta 🙂 O luna minunata!
Mihaela, ca in orice, daca ai rabdare lucrurile se transforma in ceea ce iti doresti. Mi-ar placea grozav daca ai reusi sa pregatesti ceva, daca nu, nu e suparare, oricum esti “mentorul” din umbra al provocarii 😉 O vara superba si tie!
Cu siguranta nu voi lipsi la provocare! 🙂 Desi sunt cam carnivora.. din cand in cand este vital sa facem o detoxifiere! 🙂
Pup cu drag si spor la treaba1
Nu e musai sa fie ceva detox, important e sa fie sanatos si cu ingrediente proaspete. Astept cu interes reteta!
ah ce tare e provocarea asta, oare unde am fost pana acum de nu am citit despre ea, cum sunt adepta vegetarismului am sa ma straduiesc sa particip si eu:D
Am intrat pe blogul tau veggie, am vazut puiul in sos si m-am blocat!!! Apoi am vazut ca e pentru familie, te inteleg perfect 😉 De-abia astept sa vad ce reteta imi trimiti!
[…] aceasta merge la fix cu provocarea Anei de a gati luna aceasta preparate vegetariene! Distribuie:FacebookGoogle +1PinterestEmailPrint […]
Superbe fotografiile 🙂 Si reteta abia astept sa o testez cu vinete din gradina 😉
Cred ca ma inscriu si eu cu reteta preferata din copilarie 🙂
Carmen, ador vinetele! De-abia astept sa vad ce ne pregatesti!
[…] Particip cu acest articol la Provocarea Dulce Românie. […]
Am incercat si eu aceasta reteta azi la cina. A iesit tare bun! 😀 Multumesc pentru inspiratie!
[…] daca Ana ( Blog cu legume ) ne provoaca in aceasta luna sa gatim cu legume si fructe de sezon in frumosul proiect Dulce Romanie initiat de Mihaela , cred ca aceasta reteta se incadreaza perfect […]
[…] postat aceasta reteta la propunerea Anei, de la https://www.blogculegume.ro, care luna aceasta gazduieste Provocarea Dulce […]
[…] Sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon” si este gazduit luna aceasta de blogul Anei. Ei, bine, tarta asta se incadreaza perfect in peisajul acestei teme vegetarine, nu vegane, […]
[…] asa ca reteta aceasta merge la fix cu provocarea Anei de a gati luna aceasta preparate vegetariene? Distribuie:FacebookGoogle +1PinterestEmailPrint […]
Oh, ma intreb unde-am fost zilele astea de mi-a scapat provocarea ta incantatoare?!?! Bune pastele alla Norma si foarte frumos prezentate.:)
Deci te-astept, da?! 😉
Hmmm, sper sa reusesc sa ma organizez! Noroc de tine ca mi-ai amintit ca luna viitoare gazda sunt eu. Ha! Voi veni negresit, draga mea, poate totusi nu e asa tarziu 😉
[…] vrut sa ii fac Anei o surpriza cu aceasta reteta, pregatita special pentru provocarea lansata de ea, in care ne indeamna sa de a gati luna aceasta preparate vegetariene… […]
[…] considerați rețeta aceasta, pregătită cu drag pentru Provocarea Dulce Românie, găzduită de Ana care ne îndeamnă să gătim sănătos cu fructe și legume de sezon, un Ratatouille – […]
Buna, am incercat sa iti trimit retetele pentru provocare insa imi apare o eroare cum ca n-ar fi corecta adresa de mail.
Cristina, imi pare rau ca ti-a dat eroare, o sa verific despre ce e vorba, si fac tot posibilul sa remediez. Imi poti trimite informatia pe https://www.facebook.com/BlogCuLegume, te rog? Multumesc mult!
Buna, Ana!
Am reusit sa pregatesc si eu ceva pentru provocare, ti-am trimis mail. Multumim pentru gazduire!
O zi frumoasa!
[…] pentru ca ma incadrez cu acest desert in provocarea Anei din aceasta luna , trimit aceasta reteta pentru a participa la frumosul proiect initiat de Mihaela […]
[…] fiind spuse, trimit salata mea poznasa direct la Ana, care ne-a provocat luna asta sa gatim cu legume si fructe proaspete de sezon! […]
Ana, am incercat sa-ti trimit materialul si nu-mi recunoaste adresa, help!
Vad ca a mai scris cineva referitor la eroarea legata de adresa ta de email…probabil s-a intamplat la fel ca si in cazul meu, astept un semn de la tine sau o alta adresa de mail. Multumesc!
Imi pare rau ca a aparut o eroare, te rog imi poti trimite informatia pe https://www.facebook.com/BlogCuLegume? Multumesc mult!
Pozele facute de tine par ireale! Am eu o problema ca salivez la fiecare preparat in parte sau e ceva normal? Ma bucur tare mult ca te-am gasit. Sper ca reteta mea se va ridica la nivelul (macar pana la juma’) celor propuse de tine. Felicitari Ana!
Eu iti multumesc mult, si zic sa nu exageram 😉 Si eu ma bucur ca am descoperit atat blogul tau, cat si multe alte participante la provocare. In afara de promovarea ideii de a “gati sanatos cu produse de sezon”, faptul ca am descoperit atatea locuri frumoase online este cel mai mare avantaj al acestei provocari!
[…] proiect Ducle Romanie. Si, pentru ca eu consider ca acest crumble se incadreaza in tema ei Sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon zic sa il trimit sa se bucure cat mai multe lume de […]
[…] Cu mare drag ii trimit aceasta reteta Anei, pentru al sau fabulos blog cu legume care gazduieste in aceasta luna provocarea “Dulce Romanie”. Iti multumesc Ana draga […]
[…] retete inedite, vitaminizante si aspectuoase. Luna Iulie ne-a provocat alaturi de Ana Maria de la Blogul cu legume, la retete sanatoase cu fructe si legume de sezon prin intermediul Provocarii Dulce Romanie. M-a […]
[…] Rabdarica, vor urma si pe blog retetele. Sper ca painicile mele ii vor fi pe plac Anei de la Blogul de Legume si ca focaccia mea va fi placuta vederii celor care vor asista la Parada Provocarii Dulce Romanie […]