Doi ani la rand am incercat sa fac socata, si de fiecare data am gresit undeva, pentru ca am obtinut numai licori amare. De cand a inceput luna mai, gandul ca o sa savurez in tihna pe balcon o socata rece, bine aromata, pline de bule piscatoare, mi-a dat tarcoale din ce in ce mai des, asa ca la prima gramada de soc de pe taraba, am purces imediat la transformarea imaginii in realitate.
Frumoasele si delicatele floricele albe nu aduc numai o aroma delicata si un gust delicios, ci vin incarcate cu daruri intru vindecare, ca nu degeaba ne dregeau bunicile si mamele cu soc in copilarie. Beneficiile socului, folosit in ceaiuri si in prepararea socatei, sunt minunate, pentru ca elimina ce-i mai rau din organismul nostru, avand proprietati diuretice, expectorante, detoxifiante, antiinflamatoare si antiinfectioase.
Pentru socata am folosit cantitati mici, ca sa nu ma simt prea vinovata ca stric florile de soc, in cazul in care iesea amara. Adica:
3 litri de apa plata
5 inflorescente de soc
350 g zahar (se pare ca pot folosi miere in loc de zahar, data viitoare incerc asa, pentru ca nu nu-mi place deloc sa includ zahar in alimentatie, sub orice forma)
2 lamai mari
5 g drojdie
Am pus apa intr-un borcan de sticla, am adaugat zaharul, zeama de la o lamaie si jumatate, jumatate de lamaie cu tot cu coaja, taiata in 3 bucati (nu inainte de a spala coaja bine, bine, ca sa elimin cat mai multe dintre substantele chimice din ea) si drojdia, si am amestecat bine cu lingura de lemn. Am spalat florile de soc (cu mare grija), le-am adaugat in borcan, si am mai amestecat o data. Am acoperit cu folie de plastic, lasand o mica deschizatura de 2-3 cm, pentru ca amestecul sa respire.
Asa cum apa se incarca de energie pozitiva atunci cand ii transmiti ganduri frumoase, cu mare dragoste si grija am amestecat de cel putin 3-4 ori pe zi in socata (si cu nerabdare de mult mai multe ori in ultimile ore petrecute in borcan), 3 zile, timp in care bucatarie mea a mirosit a crang si a proaspat si a dulce. La capatul lor, am fost fericita sa obtin exact gustul licorii fermecate – socata de care imi aduceam aminte din copilarie. Olivia spune ca “Cel mai mult îi surîde licorii să o scoți sub cerul liber, să prindă puteri înmiite sub razele de soare”, dar eu doar visez la soare in balconul meu de pe nord. Aici, insa, am baut socata mea rece, savurand fiecare aroma, fiecare bula piscatoare, gustul delicios de care nu pot sa ma bucur acasa decat o luna pe an. La restaurant am mai baut socata inclusiv in octombrie la Nana, pentru ca se pare ca merge sa faci socata si cu flori uscate, insa trebuie sa dublezi cantitatea de flori.
Va recomand si alte frumoase povesti despre socata:
Reteta de sirop de soc a Dianei
P.S. Astazi, bobocii de gardenie din poza s-au transformat in niste minuni albe si parfumate. Asa-i ca-i frumos la mine pe balcon?
Chiar ca e frumos acolo la tine!
Mi s-a facut si mie dor de o socata adevarata, iar aici nu cred ca am nici cea mai mica sansa de a gasi vreo floare de soc.
Ma bucur insa cu gandul alaturi de tine, la socata ta parfumata si piscatoare! Ce arome, ce amintiri! Oh, si ce fotografii minunate!
Te imbratisez cu drag,
Andra
Andra, de fiecare data cand citesc ceva scris de tine parca citesc o scrisoare de dragoste, asa de frumos transmiti totul! Ti-as trimite niste flori de soc uscate, insa nu am incercat si nu garantez ca iese socata cu ele. Nu te amari, ca voi aveti o multime de alte minunatii pe acolo, sa mai estompeze dorul de bunatatile de acasa! Cu mult, mult drag, Ana
Ce interesant, cred ca o sa aiba un gust tare intens! Daca postezi reteta, sa-mi spui sa o trec in lista “socatelor”! Te pup!
Ma bucur ca ti-a iesit socata !! 🙂
Noi deja am baut vreo 25 litri pana acum :))) .Atata timp cat este socul inflorit , facem incontinuu socata …
PS.Astept postarea cu primul lapte de pasare !! 😉 <3
Wow, 25 litri! Eu m-am oprit la 8, si am trecut florile la congelator, sper sa le pot folosi la iarna, cand ma apuca nostalgia 🙂
Ce minunatie! Am facut si eu anul trecut socata si abia astept sa fac si anul asta. Doar ca, deocamdata, in Olanda e frig si socul va inflori prin iunie. Asa ca ma bucur de pozele altora si salivez 😀
Da, dar cine o sa mai aiba poze cu socata in iunie? 😉
[…] Sursa: https://www.blogculegume.ro/prima-mea-socata-reusita/ […]
Citind randurile scrise de tine mi se facu si mie dor de socata pe care o pregatea mama in copilarie. Cat era de buna rece si ce imi placea cum era ea “piscacioasa” Din pacate eu nu am facut niciodata si nici anul acesta nu am reusit sa ma mobilizez sa merg la cules. Vedeam din coffee room socul incarcat cu flori in campul de constructii de peste drum si tanjeam la socata mamei. Acum ma voi gandi la tine si la imaginile tale frumoase. Te pup. <3
Cateodata amintirea e mai puternica decat senzatia 😉
I do agree with all the ideas you’ve offered in ykur post.
They are very convincing annd can definitely work. Nonetheless,
the posts are very short for newbies. May you please prolong them a bit from next time?
Thank you for the post.