Nu stiu daca a existat o zi din vara in care sa nu mananc rosii. Zapacite in salate, zdrobite in sosuri, inmiresmate cu ierburi proaspete in bruschette, imbaiate in condimente orientale in cuscus, sau muscate simplu, cu zeama parfumata scurgandu-se pe barbie, rosiile au devenit vedetele bucatariei inca din mai, iar relatia noastra de dragoste se va prelungi pana tarziu in toamna, cand ne vom desparti cu tristete, dar doar pana anul viitor.
De ce iubesc rosiile? Pentru ca sunt pline de vitamina C? Pentru sunt fat-free? Pentru ca nu au calorii? Da, da si da, si asta nu e tot.
– o portie de rosii proaspete, bine coapte (150 g) iti face plinul cu vitamina B6, fosfor, magneziu, dar si 7% din necesarul zilnic de fibre
– betacarotenul din rosii este un antioxidant care ajuta pielea sa lupte impotriva radicalilor liberi si previne aparitia ridurilor
– licopenul din rosii este un aliat in lupta impotriva cancerului, si a preventiei aparitiei acestuia
– cromul pe care il contin regleaza glicemia
– vitamina A din rosii protejeaza vederea si previne aparitia bolilor oculare
– consumul de rosii previne aparitia pietrelor la rinichi
– flavonoidele din rosii sunt puternice anti-inflamatoare si pot ajuta la reducerea durerilor cronice (artrite, dureri de spate)
– datorita cantitatii mari de apa si fibre pe care le contin, rosiile sunt excelente in curele de slabire, pentru ca ajuta digestia si dau senzatia de satietate pe perioade lungi
Luna iulie este inceputul sezonului pentru rosiile de gradina. Gasiti rosii crescute ecologic, fara ingrasaminte chimice, dar cu multa dragoste, la Microferma Ecologica Biodumbrava, la Cosul de Legume, sau direct la Marius in Bacanie, unde isi desfac produsele ambii producatori.
Nu mai mentionez cat de gustoase sunt, si cate minunatii poti face cu ele in bucatarie. Cum ar fi de exemplu tarta aceasta cu rosii, ricotta si parmezan, cu blat vegan. Daca eliminati ricotta si parmezanul, si puneti un strat de pesto facut in casa fara parmezan, obtineti o tarta vegana delicioasa.
Ideea pentru tarta cu rosii a pornit de la clasica tarte tatin, pe care bineinteles ca nu am putut sa nu o personalizez si sa nu o transform in ceva mult, mult mai sanatos si gustos.
Iata cum am facut:
Ingrediente pentru Tarta cu rosii, ricotta si parmezan, cu blat vegan
Pentru umplutura
500 g de rosii coapte, de toate culorile, formele si marimile
200 g ricotta (sau urda proaspata de la tarani)
1 ou ecologic sau de tara
2 linguri de parmezan ras
2 catei de usturoi
ulei de masline
plante aromatice proaspete – busuioc si oregano
sare si piper proaspat macinat
Pentru aluatul de tarta vegan
300 g faina integrala (eu am folosit faina de grau integrala Bohlsener Muhle de la Plafar)
1 lingura de unt de cocos
1 lingura ulei de masline extravirgin
apa rece
Sare roz de Himalaya
oregano uscat
Aluatul se pregateste simplu, iar secretul unui aluat de tarta vegan de succes este ca toate ingredientele sa fie reci. Se pun faina, oregano si sarea intr-un bol impreuna cu uleiul de cocos si de masline, se amesteca si se faramiteaza aluatul cu degetele, se adauga apa rece pana cand capata consistenta de aluat, si se lasa la racit 30 minute, imbracat in folie de plastic, in frigider.
Se aleg cele mai frumoase rosii aduse de la piata, se spala bine, se fotografiaza, se taie rondele, si se pun in tigaia de fonta, impreuna cu uleiul de masline, usturoiul zdrobit si plantele aromatice. Se lasa tigaia la foc mic, cu capac, pana cand zeama lasata de rosii scade si toate aromele minunate se concentreaza, anuntand gustul plin de savoare al tartei care urmeaza sa se intrupeze.
Se intinde aluatul intr-o tava pentru tarta, se inteapa cu furculita si se da la cuptorul incins la 170 grade, pentru 10 minute, timp in care se pregateste amestecul de ricotta/urda, cu parmezan, ou, plante aromatice, sare si piper proaspat macinat. Se intinde compozitia de ricotta peste aluat, si deasupra se aseaza cu grija rosiile impreuna cu ce a mai ramas din sucul concentrat, se stropeste cu ulei de masline, si se da la cuptor pentru 20 minute. Se serveste presarata cu parmezan ras si cu frunze proaspete de busuioc. Simtiti aromele verii?
Iubesc rosiile din aceleasi motive ca si tine iar tarta cu rosii este una din preferatele mele. A ta arata minunat si la ce pofta mi-ai facut, acum stiu ce mananc la cina 😉
Ce bine arataaaaaa! Si ce poze frumoase faci! Felicitari!
Gabriela, multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru ca ai trecut pe aici! Ma bucur ca mi-ai scris, asa am descoperit si eu site-ul tau, si ti-am trecut link-ul si in Comunitatea Veggie! https://www.blogculegume.ro/comunitatea-veggie/
Mersi frumos Ana! 🙂
nebunie aici la tine acasa:) te urmarim si urmam cu drag!
Emilie, iti multumesc!
I have no idea what the recipe is about coz I followed your blog from foodgawker. I loved the very first pics of the tomatoes. Could you tell me what camera/lens you use? You are amazing!
Shobha
Hi Shoba, thank you so much for visiting my blog! This recipe is a vegan crust tart with tomatoes and ricotta, and I use my regular Canon 600D body, alternating the 28-135 mm and 50 mm lenses. I just take a look on your blog, and I discovered that you’re also a vegetarian! I love your recipes and your photos, they’re so inspiring! Ana
Multumesc, Mirela, am avut niste “subiecti” tare fotogenici 🙂
Pun pariu ca gustul e la fel ca pozele… absolut minunate!
am facut-o deja de citeva ori si e dementiala, are o aroma si un gust aparte, la sigur o mai fac 🙂 ms de reteta si poze
Minunata 😀