Pe Mihaela o urmaresc de la inceputul proiectului ei, de cand de-abia ma apucasem de gatit si, atunci cand cautam inspiratie pentru dimineata, invariabil ajungeam pe Mic Dejun de Bucuresti. Blogul ei are ceva special, ceva intim, natural, cu fotografii de atmosfera, in lumina naturala, care-mi amintesc de fotografiile pe film – oprite undeva in timp. Odata ajuns pe blogul Mihaelei, pleci greu de acolo, pentru ca te tin in loc fotografiile, retetele naturale, sanatoase si usoare pentru mic dejun, atmosfera calda, recomandarile de carti – ce poate fi mai potrivit pentru a-ti incepe ziua?
Mai mult, Mihaela este si vegetariana! Asa ca m-am bucurat grozav cand a raspuns invitatiei de a impartasi cu noi cate ceva din experienta ei in dieta vegetariana, dar si o reteta de sezon, plina de nutrienti!
“A fi vegetarian nu inseamna sa nu mai mananci carne, ci sa iti oferi tie mai multa grija si mai multa sanatate” – MicDejundeBucuresti
~ ~ ~
Ca vegetarian, inveti sa mananci corect. Atunci cand am decis sa renunt la carne, mi-am dat seama cat de multe alte optiuni imi stau la dispozitie. Nu mi-as fi imaginat niciodata ca o sa rontai cu atata placere un pastarnac sau ca o sa imi placa sa mananc telina. Iar cu spanacul, ei bine, acolo e o relatie deja speciala fiindca e aproape nelipsit din felurile de mancare.In cei trei ani de regim vegetarian mi-am dat seama ca e esential sa fii foarte bine informat, sa ai grija sa acoperi toate minusurile pe care le dobandesti in dieta in momentul in care nu mai mananci carne. E adevarat, proteinele de origine animala se inlocuiesc, insa trebuie sa ne asiguram ca obtinem cantitatea necesara din alimentele inlocuitoare. E o experienta pe care o recomand oricui fiindca nu mi-as fi dat seama cat de mare e diversitatea alimentelor care ne stau la dispozitie fara sa fi ales sa nu mai mananc carne, cel putin cativa ani.
Am invatat sa mananc la timp, sa am grija ce mananc, sa verific mult mai atent ce ingrediente au alimentele (e simpatic testul cu strabunica in supermarket: daca nu cunoaste denumirea unui ingredient, nu-l cumpara) si sa includ in alimentatia zilnica multe legume, sucuri naturale si mancare cat mai putin procesata. Am renuntat la bauturile carbogazoase tot in urma cu trei ani si acesta e un mare merit al acestei diete. Fiindca a fi vegetarian nu inseamna sa nu mai mananci carne, ci sa iti oferi tie mai multa grija si mai multa sanatate.
Asa ca una dintre cele mai gustoase retete include si spanacul. E ceva ce prietenii devoreaza in urmatoarele doua minute dupa ce ai taiat-o:
Tarta cu spanac si mozzarella
Aluatul de tarta se pregateste din 250 g faina, 125 g unt, 1 ou, 3 linguri de lapte si un varf de sare. Regula o stim deja, amestecam repede pana obtinem un aluat nisipos si-l dam la rece o jumatate de ora.
Intindem aluatul intr-o tava de tarta si adaugam legume calite: spanac, ceapa, ciuperci. Peste legumele astfel intinse pe suprafata aluatului turnam amestecul format din 4 oua, 100 ml lapte, 1/4 cana mozzarella rasa, piper, nucsoara, sare.
Se da la copt circa 40 de minute pana cand suprafata devine aurie.
Evident ca, acum dupa ce am repovestit-o, va trebui sa o pregatesc din nou in curand!
Minunat articol si poze superbe. Ma bucur ca am cunoscut-o pe Mihaela si blogul sau. Felicitari! Va pup
Si mai e si vegetariana de-a mea 🙂
Multumesc frumos pentru ocazia de a o povesti aici ce inseamna pentru mine sa fii vegetarian. Multumesc, de asemenea, Dianei si Mirelei, pentru cuvintele frumoase!
Eu iti multumesc si sunt convinsa ca prin cuvintele tale am reusit sa mai convingem cateva persoane sa renunte macar periodic, la carne. Misiune indeplinita!
Intr-adevar, este un blog cu totul special!
Ovo-Lacto-Vegetarian, ceea ce-i complet diferit de vegetarian. Chiar si asa, ma bucur ca mai sunt oameni care se ingrijesc.
Felicitari pentru site, pozele sunt superbe. Vreau sa fac si eu tarta, dar nu se precizeaza cantitatea de spanac, ciuperci si ceapa. Se pot da cantitatile si pt. aceste ingrediente? Multumesc anticipat.
Multumesc mut, Nicoleta! Ii transmit Mihaelei sa ne dezvaluie si cantitatile 🙂 Stai pe aproape!
Revin sa-ti multumesc pentru acest interviu. A devenit o ancora in timp fiindca de-atunci si pana acum am avut si un an vegan. Se fac sase ani de cand sunt vegetariana, recent mi-am facut analizele de baza si au iesit optime (dupa un an preponderent vegan). Incerc in continuare sa merg pe linia vegana, mi se pare cea mai potrivita. Nu mi se pare deloc o extrema, cum inca spun multi nutritionisti din Romania. E o bogatie, dar cine are ochi si inima sa vada asta o sa inteleaga.
Mihaela, ce frumos ai scris! Eu nu ma mai ocup de ceva timp de blogul asta, m-am “mutat” cu toata activitatea de foto si scris de retete pentru reviste si bloguri din US, dar cateodatat tare mi-e dor sa mai scriu aici. Ma bucur ca ai revenit 🙂
Si revenind la intrebarea referitoare la cantitati, cred ca le punem in functie de tava in care facem tarta. A mea era cu diametrul de 28 cm, sper sa nu gresesc fiindca nu o mai am. Vreau sa incerc azi reteta, dar in varianta vegana.