Magneziul este principalul supliment recomandat de adeptii remediilor naturale. Chiar daca esti convins ca iti iei din hrana cantitatea necesara de Magneziu, este intotdeauna bine sa incepi prin a-ti face analiza sangelui, pentru a stabili nivelul de Magneziu din organism, si pentru a nu merge pe varianta “minim” ci “optim” pentru substantele de care are nevoie organismul.

Ai crede ca plantele provenite din culturile organice iti furnizeaza cantitatea optima de Magneziu, insa e bine sa stii ca inclusiv solurile organice sunt secatuite de minerale, iar agricultura non-organica nu are aproape nici un aport de nutrienti. De asemenea, datorita obiceiurilor si tratamentelor alopate, Magneziul se pierde din organism -in urma consumului de alcool, cafea, ceai negru, cereale, soia, majoritatea medicamentelor alopate, suplimente de calciu. De aceea suplimentarea regulata a organismului este un mod recomandabil de a pastra magneziul la nivel optim.

Beneficiile Magneziului

1. Somn mai bun – secretia de melatonina, hormonul de reglare a somnului, este dezechilibrata cand scade cantitatea de Magneziu din organism. Pe de alta parte, Magneziu echilibreaza si controleaza hormonii de stres. Stresul si tensiunile acumulate sunt adesea motivele pentru care oamenii sufera de insomnie.

2. Relaxeaza sistemul nervos – serotonina, care relaxeaza sistemul nervos si controleaza starile de zi cu zi, este dependenta de Magneziu

3. Sistem muscular mai puternic – Magneziul permite organismului sa produca IGF-1 (factor de crestere asemanator insulinei), care este principalul stimulent de regenerare si putere a muschilor. Mai mult, trifosfatul de adenozina este camara cu energie a celulelor, si este creata cu ajutorul Magneziului.

4. Flexibilitate mai mare – magneziul relaxeaza muschii incordati, pentru ca fara magneziu se dezvolta acid lactic, muschii nu se relaxeaza cum trebuie si apar crampele.

5. Oase mai puternice – magneziul ajuta la fixarea calciului in oase. Poate suna ciudat, insa suplimentele de calciu pe care le luam nu sunt numai inutile, ci contribuie si la osteoporoza. Sunt de altfel 18 nutrienti esentiali care contribuie la sanatatea oaselor – magneziul este unul dintre ei, pentru ca stimuleaza hormonul numit calcitonina, si suprima hormonul paratiroid care distruge oasele.

6. Remineralizare dintilor – deficienta de magneziu cauzeaza un dezechilibru al balantei de fosfor si calciu din saliva, care distruge dintii.

7. Alcalinizarea organismului – magneziul ajuta la restabilirea valorilor optime ale Ph-ului, si reduce acidul lactic , care este responsabil pentru durerile de dupa exercitiile fizice.

8. Hidratarea – magneziul este un eletrolit esential pentru mentinerea hidratarii organismului.

9. Tratarea constipatiei – magneziul ajuta la detoxifierea organismului

 10. Regleaza funtia enzimelor – enzimele sunt molecule de proteine care stimuleaza fiecare reactie chimica din organism. Magneziul este necesar pentru ca sute dintre aceste enzime sa functioneze.
11. Regleaza reactia organismului fata de diabet – magneziul stimuleaza secretia de insulina, care regleaza metabolismul zaharului. Fara magneziu, glucoza nu poate fi transferata catre celule, si se depoziteaza in sange, cauzand diverse tipuri de afectiuni ale tesuturilor, inclusiv a nervilor ochilor.
Alimente care contin magneziu (surse din plante):
Nuci, seminte si cereale – cantitate de magneziu la 100 grame
Seminte – Seminte de bumbac – 721 mg, seminte de dovleac 534 mg, faina de soia 369 mg, seminte de floarea soarelui 354 mg, seminte de susan prajite 346 mg
Nuci – migdale – 275 mg, caju – 258 mg, nuci de brazilia 225 mg, nuci pecan 121 mg, alune 102 mg
Cereale – amaranth 266 mg, orez salbatic 177 mg, ovaz 177 mg, orz 133 mg, orez 143 mg, mei 114 mg, grau 93 mg, faina neagra 86 mg, paine de secara 40 mg, paine de ovaz 35 mg
Fructe – cantitate de magneziu la 100 grame
Smochine proaspete 85 mg, smochine uscate 69 mg, avocado 39 mg, curmale 35 mg, kiwi 30 mg, banana 29 mg, stafide negre 24 mg, ananas 14 mg, stafide albe 13 mg, papaya 10 mg, pepene rosu 11 mg
Legume – cantitate de magneziu la 100 grame
Desi legumele in general nu contin atat de mult magneziu precum alte surse din plante, unele plante sunt mai bogate in magneziu decat altele. In general, plantele inchise la culoare, cu multe frunze, contin o cantitate mai mare de magneziu. Exemplele includ – spanac 79 mg, patrunjel 60 mg, okra, 67 mg, morcovi 15 mg, vinete 14 mg, conopida 14 mg, fasolea uscata 72 mg, tofu 46 mg, sfecla rosie 81 mg, naut 48mg.
Doza zilnica recomandata de magneziu este cantitatea de magneziu de care are nevoie un organism sanatos. Pentru barbatii adulti doza este de 400-420 mg, pentru femeile adulte 310-320 mg, pentru femeile insarcinate 350-360 mg, pentru femeile care alapteaza 310-320 mg, pentru copii pana in 13 ani 80-249 mg.