Ieri am primit cateva piersici dintr-un pom de la curte, piersici adevarate, cu gust. Vara asta nu am prea mancat piersici, asa ca am vrut sa le savurez pe de-a-ntregul, fara sa le stric in nici un fel prospetimea, aroma si culorile minunate. Asa ca a fost o dimineata de toamna cu soare, cu piersici galbene, cu paine proaspat scoasa din cuptor, lapte cald si unt de tara luat de la targul de la Agronomie. Lipseste ceva?!
Ingrediente pentru Paine de Secara
500 gr faina organica (Doves Farm), amestec de grau integral si secara, care contine si invelisul bobului de grau – de la Targul Domnesc
300 ml apa plata sau apa filtrata, calduta
50 g drojdie
2 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingura de zahar
sare
Drojdia se topeste in apa calduta, impreuna cu zaharul. Faina se pune intr-un vas, se adauga praful de sare. Se face un lacas in mijlocul gramajoarei de faina, unde se toarna apa si cele doua linguri de ulei. Se amesteca si se framanta 5-10 minute aluatul, dupa care se lasa la crescut in vasul acoperit cu un servet curat, la loc ferit, eventual langa o sursa de caldura. Dupa 1 ora se scoate aluatul, se aseaza in forma de paine dorita, peste o hartie de copt presarata cu faina, si se mai lasa la crescut cel putin 15 minute. Se incinge cuptorul la 250 grade, se cresteaza painea, se presara cu Fleurs de Sel, si se da la cuptor pentru 20 minute.
Painea cu faina de secara este mai umeda si pare cruda cand este proaspat scoasa din cuptor – eu am rupt painea in doua, si am lasat-o sa se raceasca un pic inainte de a o savura cu unt.
Super! Chiar sunt in cautarea unei retete de paine cu secara. Stii cumva in ce proportii sunt amestecate secara si graul in premixul tau?