In fiecare toamna incerc sa gasesc ragaz sa pregatesc licoarea fermecata care imi pregateste organismul pentru sezonul rece. Cu fiecare lingurita, incerc sa vizualizez cum circula nutrientii vii prin tot corpul, cum imbratiseaza celulele, le protejeaza si le hranesc, si cum daruiesc energia lor organismului meu.
Vorbesc despre un amestec miraculos de suc proaspat de catina tanara de toamna, amestecat cu produse ecologice de stup. Acum, cand tarabele sunt pline de fructe de padure colorate, printre care si fructisoare delicate si viu colorate, de catina, va invit sa profitati la maxim de nutrienti, cat inca mai avem astfel de bunatati proaspete.
Se pare ca fructele arbustilor de catina care cresc la noi in tara au o compozitie chimica de exceptie, cu o multime de principii active, vitamine (vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitaminele K, F şi P, si tot complexul de vitamina B), minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi, si inca se studiaza efectele miraculoase ale fructelor de catina asupra organismului nostru.
Iata cateva dintre afectiunile in leacul carora catina noastra are un cuvant de spus: tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor coronariene, oftalmologice şi gingivale, în tratamentul psoriazisului, în prevenirea cancerului şi ca imunostimulator, prevenirea adenoamelor, tratamentul cancerului mamar, antibacteriană, inhibitoare a poftei de mâncare în cazurile de obezitate., reglatoare a lipoproteineinemiei, tratamentul leucemiilor şi limfoamelor, afecţiuni osteoarticulare, O.R.L., inflamaţii digestive, constipaţie, afecţiuni ale aparatului urinar şi al celui genital, afecţiuni hematologice, afecţiuni virale, afecţiuni ale sistemului nervos şi psihice.
Catina se consuma fie sub forma de suc proaspat stors, fie sub forma de sirop, uscata pentru a da gust ceaiurilor, macinata pulbere din fructe uscate sau sub forma de ulei extras prin procedee speciale.
Reteta mea pentru imunitate si vitaminizare, gavanul meu miraculos contine:
Sucul proaspat de la 500 g de catina proaspata
200 ml de miere ecologica (eu am folosit de salcam, dar puteti utiliza orice tip de miere, cu conditia sa fie naturala, fara aditivi sau zahar)
50 ml tinctura de propolis (care este un antibiotic natural – anul trecut nu am racit deloc, pentru ca de fiecare data cand simteam simptomele unei raceli luam o doza mare de tinctura de propolis amestecata cu miere, si-mi trecea ca prin minune)
150 g de polen uscat (care este o sursa excelenta de proteine si complexul de vitamine B, si in plus contine o cantitate foarte crescuta de vitamine, minerale si aminoacizi, enzime, coenzime si chiar hormoni, antioxidanti, inclusiv betacaroten, vitamina C si vitamina E, acid folic, provitamina, si minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu)
Am spalat bine catina cu apa rece, am pasat-o in blender, am strecurat-o si am obtinut o licoare groasa, intens portocalie, si foarte aromata. Intr-un borcan foarte curat am amestecat bine sucul proaspat de catina cu polenul, am adaugat mierea si tinctura de propolis, am amestecat din nou, si am dat borcanul la frigider. Amestecul este lichid – in fiecare dimineata iau cate 3-4 lingurite, si cred ca merge si diluat cu apa minerala, ca un sirop – este foarte dulce si foarte parfumat.
Buna ziua! Chiar cautam un produs cu care sa imi cresc imunitatea la inceput de toamna. As avea totusi doua intrebari: Polenul uscat si tinctura de propolis le luati de la plafar? Amestecul se consuma pe stamacul gol? Multumesc. Citesc blogul cu mare interes:)
stomacul*
Lavinia, polenul uscat, mierea si propolisul se pot lua de la tarani, din piata, insa trebuie sa stii sigur ca sunt pure si nu au aditivi. Nu recomand sa iei de la plafar, pentru ca de multe ori produsele nu sunt proaspete, la producatori stocurile se ruleaza si ai mai multe sanse sa consumi miere si produse proaspete. Amestecul se consuma pe stomacul gol, si, daca ai probleme cu aciditatea, incearca sa iei amestecul cu cel putin jumatate de ora inainte de micul dejun, pentru a evita fermentarea. Iti multumesc pentru vizita!
Multumesc pentru raspuns:)
Buna,
Ce valabilitate are aceasta reteta? Poate fi pastrat mai mult timp, si pt iarna? As vrea sa inlocuiesc polenul uscat cu cel crud (de la congelator), banui ca ar trebui sa fie ok
Mersi
Mihaela, atata timp cat pui miere in amestec, poti pastra licoarea si peste iarna, principiile raman active, pentru ca este practic un sirop, in care nutrientii raman vii. S-ar putea sa fermenteze un pic, insa nu e problema, sunt bacterii sanatoase pentru sistemul digestiv. Eu am recomandat polen uscat pentru ca se gaseste mai usor, insa polen crud este inca si mai bine!
Da, si eu abia astept luna septembrie sa navalesc in piata peste catina. 🙂 Anul asta am gasit si merisoare proaspete si m-am simtit foarte norocoasa. :)Am pus catina intr-un borcanas amestecat cu miere si iau cate o lingurita in fiecare dimineata. O sa incerc si varianta ta imbunatatita si mai am in plan si otetul de catina ;).
Am mancat si eu merisoare pentru prima oara anul acesta, si mi-au placut grozav! Am mai vazut prin piata si coarna si inca mai sunt afine de padure – as manca non stop! Nu m-am gandit la treaba cu otetul de catina, dar banuiesc ca e la fel de sanatos ca cel de mere.
foarte buna ideea de a combina acesti “titani” ai imunitatii! Eu folosesc ulei de catina, tinctura de propolis, laptisor de matca si polen crud de trandafir salbatic pentru cresterea imunitatii, insa le iau separat
Ulei de catina nu am luat intern, dar il folosesc intens pe piele, vara, pentru protectie dupa soare. Ingredientele tale sunt minunate, si chiar reteta mea ar merge imbogatita cu laptisor de matca!
buna. mi-ai inseninat ziua cu aceasta “reteta” iar azi am colindat pietele orasului (Oradea) dar nici urma de catina 🙁 am gasit totusi la magazinul bio din oras dar aduce doar la comanda si doar saptamana viitoare dar fac ei la restaurantul lor concentrat de catina cu miere (50%miere si 50%suc de catina). am luat 500ml. intrebarea mea este: as putea adauga in acest concentrat polen si tinctura de propolis? multumesc 🙂
Catina de-abia a aparut, pana in noiembrie, cat tine perioada fructelor, cu siguranta o sa gasesti si in Oradea. Nu stiu daca cei de la restaurant fac acel concentrat catina proaspata, dar daca da, poti sa faci cu incredere reteta!
Amestecul propus este minunat si ar trebui consumat de toti oamenii care se respecta si care doresc sa raceasca mai putin in iarna asta.Din experienta mea de anul trecut va pot spune ca daca se pune suficiente miere si tinctura de propolis nu fermenteaza.Polenul crud este mai bun decat cel uscat pentru ca isi pastreaza proprietatile mai bine.Referitor la tincturile de propolis trebuie sa va uitati la concentratie si la producator, este foarte important.Eu am o aciditate crescuta la stomac si iau amestecuk dupa 30 min dupa masa de dimineata.Se poate adauga si putin laptisor de matca sa obtinem maxim de vitamine.
Carmen, cate bunatati ai pe site, nu ma mai satur de ele si as cumpara din toate! Intr-adevar, laptisorul de matca poate completa minunat reteta mea!
E MAGICA licoarea ta Ana! Si imi permit sa spun acest lucru pentru ca tocmai am terminat de preparat 3 borcanase dintr-un kg de catina. Si le-am pus frumos in frigider. Sa iti dea Dumnezeu sanatate cu gavanul! 🙂
sotia mea este insarcinata si intrebarea este daca exista contraindicatii pentru femeile gravide (ma refer la polenul si propolisul din compozitia licorii tale).
noi folosim reteta simpla de catina cu miere dar abia astept sa incerc reteta ta magica.:)
sanatate si spor in toate!
[…] imi pregatesc stomacul pentru micul dejun.Mai mult, o consum in tot felul de amestecuri – cu catina (pentru imunitate), cu fructe de padure (pentru aport de antioxidanti), cu pudra de roscove (ca un […]
[…] voci care o recomanda). O combinatie trasnet este siropul home-made din catina si miere. Pe “blogul cu legume” gasiti o reteta frumos ilustrata pentru aceatsa “bomba cu […]
Vand catina boabe, cel putin 20 kg, expeditie prin
curierat, plata ramburs, 10lei/kg negociabil. Tel 0746464190 sau 0741655037
Va pot vinde un borcan de 450 ml la pretul de 50 ron. 0741 684 330. Eventual livrez miere poliflora la 17 lei kg.
buna ziua,
acest amestec se poate da si la copiii de 2 ani?nu exista nici un risc sa si dezvolte vreo alergie, din cauza polenului?
Bună,Ana.am o întrebare:la această rețetă ce cantitate de lăptișor de matcă pot adăuga?