Imi aduc aminte cu drag cum veneam de la scoala in zilele de 8 martie, si intram in casa intr-o atmosfera calda, cu aroma de scortisoara, iar mama mea tanara, cu fata de la fereastra, si inconjurata de razele de primavara ca intr-o aura, pregatea rabdatoare zecile de forme micute si perfecte in forma de opt, pe care le scufunda apoi intr-o licoare minunata. Ii daruiam mandra o felicitare pregatita la ora de desen, cu flori pictate si sclipici din globuri de craciun pisate, si ma asezam la masa fermecata de transformarea micilor mucenici sub mainile mamei.

Astazi mainile mamei au obosit si nu mai au rabdarea de a apasa de zeci de ori in aluat cu forma pentru opt-uri, iar supermarket-urile sunt pline de mucenici deja pregatiti, insa traditia a ramasa, si in fiecare an de 8 martie, mama pregateste licoarea cu gustul acela minunat, in care scufunda micii mucenici ce aduc aminte de episodul biblic din 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia. S-au pastrat in traditia noastra o multime de obiceiuri pentru ziua de mucenici, cu trimitere la diferite obiceiuri pagane sau crestine, cu toatele insa celebrand venirea primaverii.

Reteta de mucenici a mamei este tare simpla, dar poarta in ea toate amintirile noastre frumoase, de primavara scaldata in soare, fara griji.

Ingrediente pentru reteta de mucenici a mamei

1,5 l apa

1 punga de mucenici (sau cateva zeci de mucenici pregatiti dintr-un aluat consistent facut in casa, din faina, apa si sare)

1 lingurita de sare

6 linguri de zahar

2 lingurite de scortisoara

esenta de vanilie (noi o putem adapta cu semintele de la o pastaie de vanilie)

coaja rasa de lamaie

o cana cu nuca pisata

Apa se incalzeste intr-o oala incapatoare; cand a ajuns la punctul de fierbere, se adauga sarea, zaharul si mucenicii, si se tine la foc mic pana cand mucenicii se inmoaie putin.  Se trage de pe foc, se lasa la racit, dupa care se adauga scotisoara si nuca pisata. Mie imi place sa-i mananc a doua zi, cand toate aromele au fuzionat. Daca nu vreti sa folositi zahar, puteti adauga miere dupa ce se raceste.