Nu este deloc intamplatoare alegerea Andrei Constantinescu, mana iscusita din spatele blogului MentasiRozmarin. Suntem putini bloggeri romani adepti ai unei diete vegetariene, iar Andra este unul dintre cei mai populari. Motivul pentru care am tinut ca Andra sa deschida “Campania Vegetarian Pentru o Zi” a fost faptul ca are, din punctul meu de vedere, cel mai complet blog de retete vegetariene, care ilustreaza cel mai bine cat de variata, inovativa si delicioasa poate fi dieta vegetariana. La Andra pe blog o sa gasesti si antreuri, si feluri principale, si deserturi ingenioase, all with a twist.

Asupra blogului Andrei si-au pus amprenta influentele din viata ei personala – calatoria din India si descoperirea unei culturi gastronomice vegetariene prin excelenta, faptul ca Andra locuieste in Marea Britanie, unde are acces uneori la mai multe ingrediente decat aici la noi, dar si la restaurante vegetariene (care la noi de-abia de un an-doi au inceput sa apara) si nu in ultimul rand, pasiunea extraordinara pe care o are pentru retetele vegetariene inventive, din gastronomia internationala.

“Be veggie! Eat different!” este motto-ul MentasiRozmarin

Andra a fost de acord sa deschida campania “Vegetarian pentru o zi” – va invit sa descoperiti mai jos cate ceva din experienta ei in dieta vegetariana, motivele care au determinat-o sa aleaga aceasta dieta, dar si o reteta vegetariana indiana, plina de savoare!

                                                       ~ ~ ~

“Oare cum ar fi daca as deveni vegetariana?” – ma intrebam eu acum vreo patru ani, in incercarea de a-mi gasi propria reteta pentru o viata sanatoasa si de a da jos un oarecare numar de kilograme adunate cu grija in cativa ani buni de “mixed grill share platter” in vacante si “home-made fast-food” diet acasa, respectiv: cafea, cafea si cafea la micul dejun, sandwich-uri si chips-uri la pranz si “orice, dar sa fie cu carne si sa se faca repede” la cina.

Nu am crezut niciodata in prafuri, pastile sau alte solutii miraculoase care promiteau ca te scapa de zeci de kilograme – si o suma considerabila de bani – in timp record (desi partea cu banii se pare ca era totusi adevarata), iar dietele cu ciorba de varza sau disocieri care mai de care mai indraznete n-au reusit sa imi capteze atentia decat pentru perioade nesemnificative de timp.

Dieta vegetariana am adoptat-o usor, cu atat mai mult cu cat la vremea respectiva locuiam chiar langa una dintre cele mai mari piete din Timisoara, iar incet-incet bunicutele din piata au inceput sa ma cunoasca, pentru ca ma vedeau in fiecare zi cumparand doi morcovi, un ardei si vreo doua-trei rosii, sau ce-au mai cules ele din gradina in acea dimineata.

Ei bine, provocarea abia acum a inceput: am aflat repede ca din salata de cruditati nu se poate trai (nu eu, in orice caz), iar asta nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu cruditatile, ori cu salata, dar la un moment dat nevoia de diversitate isi spune cuvantul. Mancatul in oras la vremea aceea nu era neaparat cea mai fericita alegere, pentru ca optiunea vegetariana de cele mai multe ori lipsea din meniul restaurantelor, iar daca rareori totusi exista, consta in clasica supa de ciuperci si inca si mai clasicul cascaval pane cu cartofi pai. Ah, ma scuzati, si cu sos remoulade!

In aceste conditii, am fost oarecum nevoita sa incep cercetarile si sa caut noi si noi modalitati de a pregati legumele, iar ceea ce mi s-a dezvaluit in cautarile mele s-a transformat incet-incet intr-o adevarata pasiune: pasiunea de a manca sanatos si cu stil in acelasi timp, pasiunea de a descoperi mereu noi si noi combinatii de ingrediente, asocieri de condimente care pot transforma banalele legume sau fructe in adevarate vedete pe o farfurie.

Cercetarile m-au dus pana chiar si in indepartata Indie – o tara cu o populatie majoritar vegetariana, cu orase intregi in care intreaga populatie practica un stil de viata vegetarian. E o intreaga filosofie in stilul lor de viata, o filosofie care ma fascineaza si ma indeamna in permanenta la reflectie: ce inseamna in definitiv sa avem un stil de viata sanatos? Este oare suficient sa renuntam la carne? Cu siguranta nu!  Cred ca este mai important sa incercam sa devenim mai constienti in ceea ce priveste mancarea pe care o punem pe mese in fiecare zi. Sa renuntam la cantitate in favoarea calitatii, sa sustinem micii producatori locali in devafoarea marilor lanturi de magazine, si de ce nu – sa incercam sa devenim vegetarieni, macar pentru o zi!

Eu sunt vegetariana de aproape patru ani deja (cu mici si foarte rare intreruperi), marea batalie cu kilogramele am castigat-o, desi intotdeauna se mai gasesc mici batalii de purtat pe ici-pe colo, insa mai mult decat atat, am castigat un stil de viata: un stil de viata sanatos, cu mancare proaspata si gustoasa, cu o atitudine pozitiva si cu permanenta preocupare pentru ceea ce este proaspat, sanatos, aproape de natura.

Daca doriti sa deveniti “vegetarian pentru o zi”, eu va invit sa incercati o reteta vegetariana pe cat de simpla, pe atat de aromata: curry cu ardei si orez basmati – o reteta inspirata din fabuloasa bucatarie indiana.