De cand a aparut zmeura, imi cumpar de cel putin 2 ori pe saptamana, si o savurez proaspata cu iaurt, la micul dejun. Zilele astea m-am gandit sa iau mai multa, sa o congelez pentru shake-urile de iarna, si sa fac un gem, o dulceata, ceva interesant. Cautand dupa o reteta with a twist, am gasit o idee frantuzeasca – sos de mere si zmeura, pe care il poti savura fie ca atare, fie pe paine de tara, prajita. Reteta este cu atat mai buna, pentru ca nu are nici un aditiv, nici macar zahar, ci inglobeaza savoarea si zaharul din fructe, pentru o minunata gustare sau pentru un mic dejun plin de culoare.
Ingrediente pentru Sos de mere si zmeura
– 6 mere de vara, taiate in cubulete mici
– 500 g de zmeura proaspata (sau congelata, daca vrei sa faci reteta in timpul iernii)
– 3/4 cana de apa plata
– 1 lingurita de suc de lamaie proaspat stors
– un praf de scortisoara, ghimbir sau orice alt condiment preferi
Optional – daca iti plac gemurile sau dulceturile foarte dulci, poti adauga zahar sau fructoza
Pune toate ingredientele la fiert intr-o oala smaltuita. Dupa ce au dat in cateva clocote, redu focul, acopera cu un capac si lasa amestecul 25-30 minute pe foc spana se evapora apa. Transfera sosul intr-un blender si proceseaza-l pana cand devine omogen. Serveste-l cald pe paine prajita, sau rece, ca desert.
Foto credit FamilyFreshCooking