Chiar daca tentatia de a cumpara broccoli sau capsuni iarna este mare, pentru ca imi ies in cale pe tarabele din piata sau la supermarket, incerc sa ma abtin si sa-mi aduc aminte ca este bine pentru organismul meu sa mananc fructe si legume in sezon. Nu-mi aduc aminte sa fi venit vreodata in copilarie mama sau bunica, fericite, cu o caserola cu cirese de Craciun, si nici sa cumpere portocale sau banane vara (nu ca s-ar fi gasit prea des iarna :-)).
Bunicii nostri stiau ciclurile naturii si pastrau randuielile asa cum se stiu dintotdeauna, mancand fructe si legume proaspete, punand conserve si consumand iarna doar ceea ce puteau depozita in conditii bune in pivnite sau poduri. Mergeau la piata si la targuri ca sa vada si sa cumpere ce gaseau de sezon. Si pe mama o aud adesea spunand “ma duc sa vad ce mai gasesc la piata”, si nu se refera la tarabe goale, ci la legume si fructe de sezon.
Iata ce se intampla cand nu alegem sa consumam legume si fructe de sezon:
– fructele si legumele trebuie sa fie aduse adesea de la mari distante, sunt culese inainte de a se coace (pentru ca procesul sa se “definitiveze” pe drum), fapt care afecteaza atat gustul si aroma, cat si cantitatea de nutrienti care se pierde de la culegere pana la consum. Nu mai mentionam impactul ecologic al transportului acestora – cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, poluare si epuizarea resurselor limitate
– fructele si legumele sunt crescute fortat in sere si solare, cu ajutorul chimicalelor si a practicilor agricole care secatuiesc pamantul de resursele minerale, traduse in organismul nostru cu cresterea toxinelor si slabirea organismului.
E drept ca e interesant sa gusti o capsuna in decembrie, dar nu-i mai minunat momentul cand gasesti prima gramajoara pe taraba taranului din piata, intr-o zi insorita de aprilie?
Mai jos am pregatit cateva fotografii si retete cu principalele legume si fructe de sezon.
Iata calendarul fructelor si legumelor de sezon, asa cum ni-l recomanda cei de la Cosul cu Legume, care cred cu adevarat in produsele crescute in ritmul lor natural:
LEGUME SI FRUCTE DE SEZON
VARA
AFINE ZMEURA
Super summer shake cu fructe de padure si lapte de soia
Tarta usoara cu zmeura si lemoncurd infuzat cu lavanda
ROSII PLANTE AROMATICE
Tarta cu rosii, pesto si branza de capra de la White on Rice Couple
Salata de rosii cu cuscus si salsa de rosii uscate de la Kitchen Confidence
Mancare delicioasa si rapida de linte verde cu rosii
Supa de rosii coapte de la Smitten Kitchen
FASOLE PASTAI DOVLECEL
Tarta usoara cu dovlecel, rosii uscate si busuioc rosu
Dovlecei umpluti cu orez aromat
ARDEI GRAS VINETE
Melanzane Parmigiana (vinete cu parmezan si sos de rosii)
CAISE PORUMB
Tarta usoara de vara cu piersici, caise si zmeura
PIERSICI PLANTE MEDICINALE
Inghetata cremoasa cu piersici, zmeura, mascarpone si cookies
Ceaiul meu minune pentru detoxifiere
IARNA
CARTOF TELINA
Supa usoara cu paste Piccolini plus 5 retete de supe de post
Mini Pizza vegetariana ca in Sicilia
ANDIVE CIUPERCI
Galette cu ciuperci plus 10 retete originale cu ciuperci
FASOLE, LINTE, NAUT
Chilli cu fasole plus 5 retete usoare de chilli vegetarian
Fasole zdrobita aromata cu tarhon
Sarmalute vegetariana in foi de vita
Humus cu sfecla coapta si pasta tahini facuta in casa
Supa crema de linte rosie plus 5 retete de supe de toamna
CEAPA USTUROI
Noodles vietnamezi cu sos de grapefruit rosu
MORCOV SFECLA ROSIE
Supa usoara de morcov si mere cu ghimbir
AVOCADO PASTARNAC
Mousse de ciocolata raw cu avocado
Taco vegan cu humus si avocado
Salata de avocado si dressing de alune picant
MERE CITRICE