La mine in bucatarie, avocado are un loc foarte important, si apare in cel putin una dintre mesele zilei, in fiecare zi – in salata de patrunjel de la micul dejun, in cartoful dulce umplut de la pranz sau chiar in supele crema de seara. In varianta mea de guacamole, adica fara rosii si coriandru, consum cel mai des avocado.
Imi place sa folosesc avocado pentru ca in primul rand imi place foarte mult gustul si consistenta, dar si datorita proprietatilor minunate pe care le are. Eu am o mare problema cu sarea (pe care incerc sa o rezolv putin cate putin), de aceea am nevoie de o mare cantitate de Potasiu pentru ca organismul meu sa poata echilibra balanta Sodiu-Potasiu din celule. Avocado este exact ce trebuie – 150 g (adica un avocado mare) contine 20% din doza zilnica de Potasiu necesara organismului. In plus, avocado contine si alti nutrienti – vitaminele K, B5, B6, C si E, folati, fibre si Cupru – concentrati in stratul de culoare verde inchis de sub coaja fructului, pe care trebuie sa fim atenti sa nu-l indepartam atunci cand curatam.
Un alt avantaj al consumului de avocado este faptul ca grasimile sanatoase mononesaturate, pe care le contine, faciliteaza o mai buna absorbtie a antioxidantilor precum licopen (care se gaseste si in rosii) si beta-caroten (din legumele galbene, rosii si mov), atunci cand este consumat alaturi de legumele care ii contin (de exemplu in salate, sau, cel mai la indemana, in guacamole).
Am incercat de-a lungul timpului tot felul de variante – cu sau fara usturoi, cu ceapa rosie sau verde, cu anghinare, zdrobit, cu multe rosii, cu patrunjel sau busuioc – atata timp cat pastrez ingredientul de baza, avocado, poate fi orice combinatie, mie oricum imi place. Astazi am incercat varianta cu leurda, si, inafara de faptul ca am obtinut un verde mai stralucitor decat de obicei, gustul a fost excelent, adica usturoiat exact atat cat trebuie, si am obtinut si un efect antibiotic natural in preparatul meu atat de simplu.
Ingrediente pentru Guacamole cu Leurda (pentru 2 persoane)
2 avocado bine copti
zeama de la o lime
5-6 frunze de leurda aproaspata
un sfert de lingurita de sare roz de Himalaya
o lingurita de seminte de negrilica (Nigella)
Avocado se curata, i se indeparteaza samburele si se taie cuburi, care se pun in vasul robotului de bucatarie. Se adauga zeama de lime, sare si negrilica si se mixeaza pana se obtine o consistenta cremoasa. Se adauga frunzele de leurda rupte grosiere si se mai pulseaza de 2-3 ori pana acestea se incorporeaza. Se serveste cu lipii de paine integrala.
my favorite!
Mine too!
Si eu iubesc mult, mult, mult avocado, dar cu leurda nu l-am incercat niciodata. Am un avocado aproape gata acasa si daca maine ajung la piata la timp, asta va fi cina mea de maine.
Mmmmm…
Si eu il iubesc l-as combina cu aproape orice. Sora mea il foloseste la chiftelute vegetale, si ies mai cremoase – sunt o gramada de idei interesante!
Foarte apetisant ! am sa incerc si eu reteta.
Sa ne spui cum a iesit!
Arata tare apetisant! Pacar ca inca nu am dat de leurda… Multumesc pt reteta, abia astept sa o incerc.
Natalia, si aici de-abia a aparut. E prima oara cand incerc sa o combin cu avocado, si am ramas chiar surprinsa de cat de bine merge!
Am incercat si eu! Foarte inspirata combinatia cu leurda, si negrilica e de efect! Multumim
[…] ai de facut acum. Daca sa presupunem ca ti-a placut Guacamole cu Leurda si Negrilica de pe Blog cu legume si vrei sa o gatesti trebuie […]
De unde negrilica? De cand o caut 😀
Tea, eu am luat de la patiseria Fadel pe pe Maria Rosetti, insa am vazut ca se gaseste si in magazinele cu produse naturiste – de exemplu aici http://www.obio.ro/products/Seminte-de-chimen-negru-%28negrilica%29-bio-25g.html. E foarte interesant ca aroma, eu il pun si in aluaturi.
Hmm…o reteta usoara si sanatoasa..mai ales ca sunt fan avocado.
mmmmm
si eu sunt fan avocado.
Am cateva magazine arabesti in zona dar nu am gasit negrilica.
Am pana la urma de pe net http://www.cumparbio.ro/condiment-seminte-de-negrilica-chimen-negru-eco-40gr-sonnentor.html
Am pus si in aluaturi – le da un gust mai exotic
Perfect dinner!!!
si pe http://biorevial.com am gasit
Buna Ana! Nu stiu daca mai este activ acest site dar luna aceasta implinesc 2 ani de cand sunt vegetariana(de la 16 ani) si incepusem sa ma gandesc la toata aventura asta :D. Imi amintesc si acum ziua in care am dat de site-ul tau.De pe atunci eram pasionata de retete dar ideea site-ului tau parea cu totul stranie, “blogul cu legume”. Cum poti trai cu legume si exista chiar atat de multe retete cu ele? Asa am dat si de dieta vegetariana. Incepusem sa ii arat mamei mele ziua urmatoare retetele tale dar era cu totul impotriva, crezand ca sunt nebuna sau am intrat in vreo secta. Cu timpul am inceput sa citesc, sa ma informez mai mult si asa am ajuns in ziua de astazi (in prezent sunt vegana). Am invatat atat de multe si pana si parintii mei care aveau conceptii atat de stricte , acum au o dieta formata predominant din fructe si legume. Am vrut sa iti multumesc pentru influenta pe care ai avut-o asupra mea, si a altor persoane. Schimbarea vine intr-adevar din noi dar la randul nostru reflectam intotdeauna in jur tot ceea ce suntem si avem un impact catusi de mic asupra lumii. 🙂
z7iupc
M-a interesat 100% articolul tău. Deși sunt un laic complet pe această temă, sper să citesc mai multe postări de genul acesta. Încep să citesc și am sentimentul că nu voi fi dezamăgit!