De ceva timp incoace am descoperit smoothie-urile verzi, si am facut o adevarata pasiune pentru ele. E drept ca a coincis cu achizitia unui blender foarte puternic, cu ajutorul caruia am facut tot felul de experimente si am introdus in alimentatie lucruri noi, cum ar fi aceste smoothie-uri, sau bomboanele-gustari pentru energie (facute din ovaz, fructe uscate, nuci, seminte si ulei de cocos).
Despre smoothie-urile verzi pot sa va spun o multime de lucruri, insa cel mai important este faptul ca sunt cea mai buna modalitate de a-ti lua portia de antioxidanti si fitonutrienti fara a simti gustul (poate insuportabil pentru unii) legumelor sau al superalimentelor precum spirulina, pentru ca este mascat excelent de catre fructe. In felul acesta puteti convinge si pe cei din familie mai putin atrasi de o alimentatie sanatoasa (mai ales copiii sau adolescentii) sa inceapa ziua cu un mic dejun plin de nutrienti, un mic dejun foarte usor de consumat si de pregatit, si mai ales, un mic dejun delicios. Cui nu i-ar placea sa inceapa ziua cu o bautura dulce, cremoasa, frumos colorata, cu gust de banane, kiwi, ananas sau mango? Eu una ma simt ca in vacanta de fiecare data cand savurez un smoothie.
Iata cateva dintre beneficiile consumului de smoothie verde:
– aport ridicat de nutrienti proaspeti – antioxidanti, fibre, fitonutrienti, vitamine, minerale – de la ingrediente pe care poate nu le-ai fi consumat niciodata crude (cum ar fi frunzele de kale, de sfecla sau de patrunjel in cantitate mai mare)
– hidratarea organismului
– digestia usoara, datorita consistentei lichide, care nu mai solicita stomacul
– detoxifiere
Primele mele incercari au fost dupa ureche – am aruncat in blender tot ce am gasit interesant in frigider, si am mixat plina de speranta, dar nu intotdeauna am obtinut un gust acceptabil. Dupa niste incercari nereusite, am inceput sa ma documentez, si am inteles ca trebuie sa urmezi cateva reguli simple, dar foarte eficiente, pentru a obtine un smoothie verde cu gust bun, echilibrat nutritiv si usor digerabil.
1. Urmeaza formula 30/30/40 – adica 30 % frunze verzi, 30% lichid si alte ingrediente, 40% fructe pentru a masca gustul verdeturilor si pentru a face smoothie-ul dulce si cremos.
Frunzele verzi pot fi – spanac, frunze de sfecla, frunze de ridichi, kale, mangold, patrunjel, menta, untisor, macris, stevie, rucola, papadie, salata – le puteti folosi proaspete sau congelate (dar fara a le decongela inainte de prepararea smoothie-ului). Frunzele de spanac, salata si sfecla au un gust neutru si sunt cele mai “sigure” atunci cand construiti un smoothie verde, cu celelalte trebuie sa aveti grija pentru ca gustul poate fi iute, amar, acrisor, si poate strica echilibrul gustului.
Lichid – pentru a nu incarca sistemul digestiv cu un produs de origine animala, si a-l lasa sa isi traga pe indelete nutrientii din fructe si frunzele verzi, eu am ales sa nu adaug in smoothie lapte sau iaurt. Si pentru ca nu prea e timp de preparat lapte vegetal, solutia mea e mai simpla – las migdalele sau caju-ul la inmuiat peste noapte, si dimineata le adaug direct in smoothie, cu apa. Mai puteti folosi apa plata sau filtrata, sau lapte de cocos (atentie insa ca laptele de cocos din comert contine de cele mai multe ori tot felul de E-uri), lapte vegetal din comert, suc proaspat de portocale, lamaie, lime sau grapefruit, ceai verde.
Fructe – aici va puteti juca oricum – eu am folosit mere si pere curatate de coaja, kiwi, mango, seminte de rodie, catina de la congelator, fructe de padure proaspete sau congelate, ananas, banana si chiar avocado, care va face smoothie-ul foarte cremos si va veni cu un aport important de minerale si grasimi sanatoase. Pe acestea le am la dispozitie acum iarna, insa vara va puteti folosi de toate fructele minunate proaspete – caise, piersici, cirese, visine, capsuni, fructe de padure proaspete, pepene, prune. Oricum ar fi, important e ca fructele sa fie bine coapte, pentru ca smoothie-ul sa iasa cremos. Smoothie-ul este un motiv excelent sa nu mai aruncati bananele prea coapte – le puteti congela si adauga direct in blender pentru smoothie.
2. Procesati separat frunzele cu lichidul, apoi adauga fructele si procesati din nou, pentru a evita un smoothie cu bucati de fructe, legume sau fasii de frunze. Incepeti intotdeauna cu o cantitate mai mica de apa, si daca mai este nevoie puteti sa mai adaugati – ideea de smoothie este cremozitatea, consistenta de spuma. Este bine sa folositi un blender puternic, ca sa va bucurati la maxim de aceasta consistenta.
3. Folositi super-alimente si alte ingrediente sanatoase ca sa cresti valoarea nutritiva a smoothie-ului – seminte de chia, de in, de canepa, unt de arahide, carob (pudra de roscove), spirulina, migdale, seminte de floarea soarelui, alune de padure crude, ghimbir, cacao, scortisoara, turmeric, germeni de diverse seminte. Unele dintre vitaminele din verdeturi si fructe – vitamina A, K, D, E sunt mai usor absorbite cu ajutorul grasimilor sanatoase, deci avocado, semintele crude si nucile sunt un adaos perfect pentru echilibrul nutritiv al smoothie-ului. Cantitatea potrivita pentru aceste ingrediente este de o lingura sau doua la un smoothie pentru doua persoane.
4. Indulceste smoothie-ul cu miere – daca fructele nu creeaza gustul pe care vi-l doriti, puteti sa adaugati o lingurita de miere naturala sau 2-3 fructe uscate taiate marunt (curmale), insa evitati adaosul de zahar.
5. Smoothie-ul nu trebuie sa aiba neaparat culoarea verde – poti folosi frunze verzi, insa daca pui fructe de padure sau multe fructe galbene, sau pudra de carob sau turmeric, culoarea nu va mai fi verde, insa nu inseamna ca smoothie-ul tau nu este la fel de sanatos.
Primul meu smoothie verde reusit (cu exceptia germenilor de mustar, care au facut smoothie-ul cam picant) a avut urmatoarele ingrediente:
*pentru 2 persoane
4 maini pline cu baby spanac proaspat
2 kiwi
1 avocado bine copt (la Metro gasesc aproape de fiecare data)
o mana de germeni de mustar
sucul de la o lime
2 feliute subtiri de ghimbir proaspat
2 lingurite de seminte de chia
150 ml apa plata
Gustul a fost foarte fresh si nu am simtit nevoia de indulcitor, insa daca va place gustul mai dulce, puteti inlocui avocado-ul cu o banana coapta.
De aici incolo, combinatiile n-au mai avut limita.
Buna Ana, ai luat cumva un Vitamix? E atat de bun precum se spune? Ai putea sa-mi spui cat esti de multumita? Eu mi-l dpresc de ceva timp dar am testat unul cand am fost acum 1 an in USA si i-am ars motorul intr-o singura zi…dupa ce am facut cu el un intreg meniu de Craciun vegan…oh well..asta m-a descurajat foarte tare si de atunci sunt in dubiu. M-ar interesa mult ce blender ai achizionat cu succes tu. Multumesc mult!
Ana, nu e Vitamix, este un robot de bucatarie Bosch, cel de aici http://bit.ly/1btVEb8. Probabil ca Vitamix, Kitchen Aid sau Thermomix fac o treaba excelenta, insa eu ma descurc foarte bine cu Bosch-ul, si la smoothie, si humus, si la maruntit seminte si nuci, si multe altele.
Vai de mine, arata senzational!
Multumesc, sa stii ca si eu iti urmaresc blogul si imi place tare mult ce vad acolo!
Obisnuiam si eu sa fac diverse smoothie-uri, ce aveau ca ingredient principal frunzele de spanac, insa in ultima vreme am cam uitat de acest bun obicei…. Sper ca de la primavara sa nu lipseasca din alimentatia mea acest somoothie sanatos si bun !
Si eu fac smoothie cu spanac si kiwi. Mi se pare combinatia perfecta pentru smoothie verde 🙂
Daaa, kiwi da si gust bun, si culoare superba, si vitamina C!
Buna,
chiar azi am savurat pentru prima oara o supa de rosii fara foc.am ramas placut surprinsa cat de gustoasa poate fi.
felicitari pentru blog!
Rosiile sunt grozave crude, sunt legumele mele favorite pentru vara. Ele contin insa un antioxidant numit licopen, care este mai usor de asimilat de catre organism atunci cand rosiile sunt gatite.
Mare atentie si la provenienta rosiilor in aceasta perioada, pentru ca nu este sezonul lor, si cel mai probabil provin din culturi unde se folosesc chimicale – sugestia mea ar fi sa consumi supe din verdeturi de sezon primavara, iar la vara sa savurezi rosiile in toata splendoarea lor, cu mare atentie la modul in care au fost cultivate (pentru ca vrem sa hranim organismul cu nutrienti valorosi, si nu cu un cocktail de chimicale).
Buna ziua,
Nu am fost eu atent sau nu pomeniti urzicile? Aceasta buruiana-leguma e prima care apare, la intretaierea dintre iarna si primavara.
E usor de cultivat. Eu am adus-o accidental in gradina si se inmulteste exponometric. De cum i-a dat varful afara, imi fac aproape zilnic, odata sau chiar de doua ori, smootie cu principalul ingredient varfuri de urzici. Mai adaug un mar si ce mai am prin gradina (frunze de macris, papadie, menta, salvie, cicoare, rucola, trifoi rosu, telina de petiol, sfecla rosie, mangold, petiol de rubarba, etc. Toate astea, mai putin merele, le cultiv singur, intr-o mini gradina de 250 mp. Astept fructele productie proprie: capsuni, zmeura, mure, smochine, pere, etc.
Intrebare: am citit ca urzica se consuma doar pana de sf. Dumitru, ulterior acestei perioade devine daunatoare. Este adevarat?
Nelu, ce minunat ca ai gradinita ta unde iti cultivi plantute, visez si eu la asta! Sigur, urzica este excelenta in sucuri, smoothie-uri si ceaiuri, si intr-adevar, auzisem si eu ca cel mai mare continut de nutrienti sta in planta tanara, si despre limitarea pana la “Sf. Gheorghe”. In perioada aceasta apar una dupa cealalta plantele de primavara, urmeaza si fructele, deci avem din belsug cu ce inlocui urzica! Multa sanatate! Cu drag, Ana
Buna Nelu, ai grije cu URZICILE, sunt foarte bune, insa CU MASURA.
A nu se consuma in fiecare zi a primaverii, permis maxim 2 -3 saptamani /sezon.
Urzicile au foarte mult FIER si daca nu pastrezi masura poti sa patesti ce a patit un prieten – acesta s-a chinuit 6 luni, luna de luna, ca sa-i scoata 300ml pana la 500ml sange cu exces de FIER din corp si sa-i primeneasca sangele.
Deci, mare atentie la orice consum, dar in special cu URZICILE.
O vorba din batrani spune:
“Tot ce-i mult strica”, si e perfect adevarat. Multa sanatate tuturor!
Scuze, am incurcat sfintii. Era vorba de sf. Gheorghe si de acidul formic care devine prea concentrat in planta.
Buna,
De cateva zile ma tot chinui sa inteleg anumite lucruri care sunt sigura ca tu le stii si ma poti ajuta. As vrea sa-mi prepar creme din caju si lapte din migdale. Intrebarea este ce-ar trebui sa-mi achizitionez ? Un blender sau un robot ? ( am gasit firma Magimix, blender de 1200 w care-mi place foarte mult ). As putea sa prepar creme cu acest blender, ca presupun ca lapte se poate obtine cu el?
Mii de multumiri, Mihaela
Mihaela, eu folosesc un blender pentru prepararea laptelui de migdale si un robot pentru diverse creme de caju. Blenderul are nevoie de mai mult lichid ca sa mixeze bine, insa robotul de bucatarie face treaba oricum (fac cu el inclusiv blat raw de prajitura, din curmale si alune de padure, care sunt greu de maruntit). Eu folosesc un robot de bucatarie Bosch (cel de aici http://www.emag.ro/robot-de-bucatarie-bosch-800-w-1-25-l-blender-1-2-l-bol-mcm4200/pd/EFQN7BBBM/) pe care l-am urmarit la reducere si l-am luat cu 400 RON. Face absolut orice. Cu drag, Ana
Multumesc foarte mult !
Bun Ana,
eu sunt invatacel in lumea asta a hranei sanatoase, sucurilor si smoothie-urilor. Toata iarna si primavara am tot mancat salate si am facut sucuri si smoothie-uri – din pacate nu gasesc la piata sau in magazine o mare varietate de frunze verzi, iar acum ca a trecut si vremea spanacului…ma intreb ce frunze pot folosi vara..si toamna, imi poti sugera ceva si unde le pot gasi?
[…] Smoothie Ingredients / Read More Be Sociable, Share! Tweet More from my site6 Energy-boosting ingredients for green […]
Eu prepar un smoothie simplu din un avocado si 2 linguri de seminte de canepa , putin lapte (oaie , capra)si apa . Cateo data mai pun si o banana . Cremos , gustos , hranitor si super sanatos
[…] Bron header: Blog cu Legume. […]
Cea mai buna metoda de detoxifiere a organismului o gasiti aici.
Vitamix-ul e bun, dar scump tare si de domeniul trecutului. Am gasit unul mai bun si mai ieftin aici: https://www.youtube.com/watch?v=h8c3djjWsMo
Numai bine la toti.
Vă mulţumim că aţi menţionat tema cocktailurilor şi smoothie!! Cocktailurile utile sunt relevante în orice anotimp al anului!.. Mai ales vara 🙂 Vă scriu reteta în colecţia mea 😉
Sunt impresionat de modul în care subiectul este prezentat în articol. Intrând pe site, am sperat că voi putea învăța ceva mai mult și nu am fost dezamăgit. Citind postări similare pe web, puteți deveni confuz …