Stiti cu totii ca eu nu sunt un fan al dulciurilor – am perioade in care as manca multa ciocolata, dar altfel deserturile nu prea ma tenteaza. Sunt ocazii, insa, cand trebuie sa pregatesc cate o reteta dulce, si mi-am dat seama ca nu pot sa ofer unui invitat ceva ce eu n-as manca, oricat de delicios si tentant arata desertul. Cani intregi de zahar, unt din belsug, oua nenumarate, faina alba – orice combinatie intre ingredientele astea este un supliciu pentru ficat, si am observat ca dupa ce mananc dulce ma simt complet lipsita de energie, am aciditate la stomac si in plus o multime de remuscari ca-mi fac organismul sa treaca prin toate astea.

Asa ca de fiecare data cand trebuie sa pregatesc un desert, incerc sa-l fentez din toate partile – de la dimensiuni pana la ingrediente. Ce-am invatat eu din cele cateva deserturi pe care a trebuit sa le pregatesc va spun si voua – cateva idei prin care sa transform supliciile ficatului in placeri fara remuscari, si care sa bucure si persoana care le mananca, nu numai pe mine 🙂 :

1. Inlocuiti zaharul cu un indulcitor natural – sirop de agave, sirop de artar, sau piure de mere. Evitati sa folositi mierea in deserturi pregatite la temperaturi inalte, pentru ca devine toxica si isi pierde complet proprietatile nutritive atunci cand este expusa la caldura. Piureul de mere (sau “apple sauce” cum il veti gasi in retetele in engleza) se face din mere decojite si fierte in suc de lamaie si/sau suc de mere si condimente, si poate inlocui partial sau total zaharul. Daca faceti deserturi complexe, cu siguranta nu veti obtine rezultatul dorit folosind indulcitori naturali, dar puteti sa alegeti retete de efect in care nu aspectul nu depinde de cantitatea de zahar folosita. Daca totusi fara zahar nu se poate, cautati zaharul natural din trestie de zahar, nerafinat.

2. Inlocuiti untul si margarina cu grasimi naturale nerafinate – eu sunt un mare fan al uleiului de cocos, care lasa o usoara aroma delicioasa in orice preparat in care-l folosesc, si care se intareste la rece, asa ca pot sa-l folosesc in aluaturile pentru tarte. Alte variante ar fi ghee (untul clarifiat) sau uleiul de masline cel de toate zilele (atentie, extravirgin, nu de pomace, care este obtinut prin procedee chimice).

3. Inlocuiti faina alba cu fainuri integrale – partial, sau chiar total. In mod clar cele pe care le gasim in comert sunt procesate si nu au nutrientii vii in aceeasi cantitate cu faina din grau proaspat macinat, insa sunt mult mai sanatoase decat faina alba in care nu mai exista nimic bun pentru organismul nostru.

4. Acordati atentie oualor pe care le folositi – alegeti oua ecologice sau daca aveti posibilitatea, oua de tara, de la gaini nestresate crescute in curte si hranite curat, fara chimicale (gasiti la Microferma BioDumbrava, in cantitati limitate). E adevarat ca diferenta de pret este destul de mare, insa inainte sa cumparati ouale marcate cu 1,2 sau 3, ganditi-va ca au fost facute de niste biete pasari extrem de stresate, care nu vad lumina zilei sau firul ierbii, sunt hranite cu chimicale si hormoni, si isi traiesc viata scurta chinuite si inghesuite cu zecile in custi extrem de mici. Cum sa te bucuri de un desert de sarbatori in conditiile astea?

5. Jucati-va cu deserturile raw – de cele mai multe ori, aleg sa pregatesc retete raw, atat pentru faptul ca dureaza putin pana sunt gata, ca nu necesita pasi greu de urmat, cat mai ales pentru faptul ca sunt sanatoase, usor de digerat, si mai au si nutrienti pe deasupra. Ati vazut ca se pot face adevarate minunatii raw, de la cheesecake-uri, la deserturi decadente cu ciocolata, si daca desertul arata bine si organismul e fericit, atunci aleg raw!

Ca sa va fie mai usor sa alegeti variantele sanatoase pentru deserturile de sarbatori, m-am gandit impreuna cu prietenii de la Solaris sa organizam un nou Giveaway, constand intr-un Kit pentru deserturi sanatoase (cu unt de cocos, fainuri integrale, fructe uscate si seminte, deci cam tot ce-ti trebuie pentru un desert sanatos, vegan sau raw.

Kit-ul pentru deserturi sanatoase de la Solaris poate ajunge la tine daca te inscrii cu un comentariu la aceasta postare in care sa ne spui ce produs/e de la Solaris vrei sa folosesti in dulciurile sanatoase pe care te-ai hotarat sa le pregatesti de sarbatori. Te poti inscrie pana pe 22 decembrie ora 24.00, urmand sa alegem castigatorul prin tragere la sorti cu ajutorul random.org, pe data de 23 decembrie.

UPDATE

Castigatoarea concursului este Alina Dumitrache – felicitari!

Si pentru ca ramasesem datoare cu prajitura raw cu ciocolata care sa completeze Meniul Vegetarian de Craciun, iata reteta:

Ingrediente pentru prajitura raw cu ciocolata

200 g alune de padure crude

2 linguri ulei de cocos

1 lingura carob (pudra de roscove)

2 avocado mari bine copti

1 banana bine coapta

2 linguri de sirop de agave (eu am folosit miere, dar in cazul asta nu mai este prajitura raw)

2 linguri de pudra de cacao raw

jumatate din “carnita” de nuca de cocos, rasa

un pumn de seminte de rodie si goji, pentru decorat

Alunele de padure se zdrobesc si se amesteca intr-un bol impreuna cu uleiul de cocos si pudra de roscove, pana se obtine un amestec uniform, colorat in brun inchis. Se modeleaza intr-o forma de tort cu fund detasabil, si se lasa la frigider 2-3 ore, pentru ca uleiul de cocos sa se intareasca si sa rezulte un blat ferm. Se sparge nuca de cocos, lovind-o cu un ciocan pe mijloc. Se rade nuca de cocos pe razatoarea cea mai mica, se decojeste avocado si se taie bucatele, se decojeste banana si se rupe bucati. Se pregateste crema de ciocolata mixand bine cocosul, avocado, banana, pana se obtine o crema ferma, in care se amesteca pudra de cacao si siropul de agave. Se scoate blatul de alune, si se modeleaza crema de ciocolata peste acesta. Se scoate prajitura din forma, si se decoreaza cu rodie si goji. Se pastreaza la frigider pana la servire.